fbpx
20.3 C
Budapest
2024. május 19. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

Életmódváltás lángos nélkül?

A palacsintán kívül közkedvelt ételünk a lángos vagy langalló, amit kenyérlepénynek is hívnak. Lángosos nélkül nálunk nincs piac, nincs strand. És nem kell, hogy az egészséges táplálkozásból kimaradjon!

- Hirdetés -

Ez az ételünk, hasonlóan a palacsintához régi, bár nem magyar gyökerekre vezethető vissza. A legelterjedtebb nézet szerint a lángos a török hódoltság (1541–1699) alatt kerülhetett hozzánk.

Hagyományosan kelt, sós tésztából készül, és leggyakrabban fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal fogyasztjuk, de van kolbászos és juhtúrós változat is.

Az étel eredetét tekintve összekapcsolható lehet a kenyérsütéssel, hiszen a kenyérdagasztás során ún. „teknő kaparékból” készülhetett, és a kemence elülső részében süthették ki.

Régen a hetente egyszer megsütött 3-5 kilós kenyerek tésztája dagasztóteknőben készült, aminek az oldalára tapadt tészta maradékából lapos lepényeket formáztak, amiket a kenyerek után a kemencében megsütöttek. A hagyományos lángoson kívül, ami liszttel, élesztővel és vízzel készül, krumplislángos is készíthető, aminek tésztáját nyers, reszelt burgonyával vagy krumplinyomón átnyomott főtt krumplival gyúrnak össze.

A lángos magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban.

A lángost nem kell nélkülöznie annak sem, aki gluténmentes változatot szeretne készíteni,
édesen vagy sósan, a Vitalissimo webáruházban megrendelhető,
az Éléskamra megoldáslisztek között kapható, Éléskamra lángos lisztkeverék.

Az egyik kedvelt életmódváltó lángos a Felhőlángos! A receptje rendkívül egyszerű, az íze pedig fantasztikus!

Felhőlángos recept itt!

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Megjegyzés: a cikk címképének forrása a Wikipédia „Lángos” cikke.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek