fbpx
13.8 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Az indiai sáfrány: a csodafűszer, ami a modern tudománynak is bizonyít!

A kurkuma már hazánkban is egyre népszerűbb fűszerként ismert. Tudtad-e, hogy ezt az ázsiai eredetű fűszert Indiában gyógyszerként is használják?

- Hirdetés -

Ebből a cikkből megismerheted ennek a csodálatos fűszernek milyen tudományosan alátámasztható jótékony hatásai vannak az egészségedre!

Olvasd tovább a cikket, és ismerd meg a kurkuma nyújtotta előnyöket!

Ősi fűszer és gyógynövény

Az indiai sáfrány, más néven a kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. Már az ókorban a görögök és rómaiak is ismerték ezt a Dél- és Délkelet-Ázsiában őshonos fűszernövényt, amit ma már a trópusokon mindenütt termesztenek.

Amellett, hogy élénksárga színe miatt ma már kedvelt ételszínezék, a Worcester-szósz és a curry egyik alapanyaga, és az ősi indiai gyógyászatban évszázadok óta használják gyógynövényként.

Az indiai gyógyászatban emésztésre ható és vértisztító tulajdonsága miatt univerzális gyógyszernek tartják, és javasolják lázra, gyulladásokra, fertőzésekre, ízületi panaszokra is.

A kurkumát kifejezetten ajánlják zsíros ételek után, a teltségérzet megelőzésére és elmulasztására, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre. Pépesítve sebekre, kígyómarásra és pókcsípésre is alkalmazzák.

Emésztőrendszeri hatás

Az ősi gyógyászati hagyomány mellett a kurkumát az orvostudomány is vizsgálja.

A kurkuma színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért a gyökerében és gumójában található kurkumin nevű anyag felelős. A kurkumin mind vízben, mind zsírokban rosszul oldódik, és az emésztőrendszerbe jutó kurkumin lassan szívódik fel és gyorsan lebomlik.

A szájon át bejutó kurkumin elég magas koncentrációt képes elérni a bélcsatornában, és a bélnyálkahártya sejtjeiben kifejtheti DNS-károsodások ellen védő hatását.

A kurkuma jótékony emésztőrendszeri hatása így tudományosan is megalapozott.

A fentiek mellett a kurkuma hatékony gyulladáscsökkentő és antioxidáns is bélgyulladások és ízületi gyulladások esetén.

A kurkuma és az Alzheimer-kór

Statisztikai tény, hogy Indiában ritkább az Alzheimer-kór, ami összefügghet a táplálkozási szokásokkal, azaz a kurkuma curryként való, bőséges használatával. Alzheimer-kórban a kurkumin a gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával fékezheti a betegség lefolyását, súlyosbodását.

A kurkumin javíthatja az idegsejtek működését, bár még további kutatás szükséges a pontos jótékony hatás kiderítésre.

Emésztőrendszeri daganatok

A szájon át adott kurkumin állatkísérletekben gátolta a kémiailag előidézett szájüregi, gyomor-, máj-, illetve vastagbélrák kialakulását. Bár az állatkísérletek ígéretesek, emberre vonatkozóan egyelőre még kevés adat áll rendelkezésre.

A korábbi kutatásokból ismeretes, hogy a kurkumin elősegíti az egyes daganatellenes szerek hatását, ezért első lépésben a kurkumin hatékony és a betegek számára elviselhető adagját próbálják megállapítani. A vizsgált daganatok között van vastagbél-, emlő-, hasnyálmirigyrák, illetve bizonyos leukémiák.

Kurkuma és a 2-es típusú cukorbetegség

Az oxidatív stressz és a gyulladás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat. Vannak már arra is tudományos adatok, hogy a kurkumin hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy kezelésében.

A tudományos kísérlethez olyan betegeket válogattak ki, akiknél korábban inzulinrezisztenciát, vagyis a cukorbetegséget megelőző állapotot diagnosztizáltak. Azoknál, akik kurkumint kaptak, nem alakult ki a cukorbetegség, míg a hatóanyag mentes placebóval kezelt betegek 16%-a cukorbeteg lett.

Így elmondható, hogy a kurkumin csökkentette az inzulinrezisztenciát, javította a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését.

A Vitalissimo egészségáruház kurkuma slágerei

A kurukuma fenti egészségtámogató hatásai miatt nem hiányozhat a Vitalissimo Testszerviz webáruház kínálatából.

Ha közvetlenül szeretnéd por formában, akár fűszerként használni, akkor a Te kedvenced a Natur Tanya® kurkuma őrleménye lesz, amiből külsőleg akár bőrszépítő, regenerációs pakolást is készíthetsz!

Az aranysárga port használhatjuk a drága sáfrány helyett, sőt ez adja a mustár és a curry fűszerkeverék aranyló sárga színét. Narancsos-gyömbéres, kissé csípős íze miatt főként rizsek, bab-, lencse- és zöldségételek fűszerezésénél használhatjuk.

Kattints a képre!

Vitaking kapszulás terméke nem fűszerként, hanem étrendkiegészítőként használható napi 3 kapszula bevételével, 1-1 db-ot elosztva a főétkezésekhez. Így a gyulladáscsökkentő hatású kurkuma kényelmesen alkalmazható. A 60 db kapszulát tartalmazó termék 20 napra elegendő.

Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Ebben a könyvben részletes leírást találsz a fűszerekről, így a kurkumáról is és azokról a tápanyagokról, amiket a különböző ételalapanyagok, gyümölcsök, zöldségek és vitaminok kínálnak.

Ezeken kívül a Kulcs a tápanyagokhoz könyv a következő kérdésekre is megadja a részletes válaszokat:

– Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

– Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

– Mik azok a fitotápanyagok?

– Miért fontosak az antioxidánsok?

– Milyen egy teljes értékű étel?

– Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

– Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

– Milyen egy igazi energiaital?

– Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

– Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?


Kattints a képre!

A cikk forrása: A kurkuma bizonyítottan előnyös hatásai – WEBBeteg

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek