1 C
Budapest
2025. február 6. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Farsangi ötletparádé

Hamarosan elérkezik az idei báli szezon, hiszen már jócskán benne járunk a farsangban. Vajon honnan ered a farsang? Miért van ilyenkor a báli szezon? Hogyan teheted egészségesebbé a farsangi fánkot? Minek érkezett el az ideje az egészséges életmód, az egészségtudatosság szempontjából? Olvasd el, mit derítettünk ki a farsangról!

- Hirdetés -

Farsang idején
Régi népi bölcsesség szerint minél többet eszünk farsang idején, annál több lesz a termés idén!

A száz évvel ezelőtt élő eleink igyekeztek eleget tenni ennek, hiszen a néprajzi kutatások alapján tudjuk, hogy régen a falvakban a farsang idejére estek a mulatságok, így a lakodalmak megrendezése is. Erre utal, hogy a vízkereszt utáni első vasárnapot „első menyegzős vasárnapnak nevezték.

Ez a még téli, tavasz előtti „rekreációs”, azaz pihenő időszak természetes következménye volt a földművelő ember éves munka elosztásának. Hiszen ezekben a télvégi hetekben, nem volt munka az (akkor még) behavazott szántóföldeken. Később, a tavasz beköszöntével az embereknek egyre több munkája lett újra a földeken, így ezzel lecsökkent az ünneplésre és mulatozásra fordítható idő.

A farsang szó eredete
farsang szavunk német eredetű. Az ófelnémet „vaschang” vagy „faschang” szavakból ered, amelyek a böjt előtti időszakot jelölték. Ezek a szavak maguk is a „vas-”/„fas-” (utolsó) és „chang” (ivás, lakoma) elemekből álltak össze. Az eredeti jelentés tehát az „utolsó ivás vagy lakoma a böjt előtt” volt.

A magyar nyelvbe a középkorban került át, amikor már a német kulturális hatás erősen érvényesült Magyarországon. A szó a magyarban a teljes farsangi időszakra vonatkozik.

Főleg a farsangi időszak végéhez kapcsolódó vidámságnak, mulatságoknak ősi hiedelmek és babonák a gyökerei, melyeknek lényege, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül, és a fény hiányában életre kelnek a gonosz szellemek. Azért, hogy elűzzék ezeket az ártó lényeket, hangos vigadalommal, harsány felvonulással, beöltözéssel és valamilyen bábu elégetésével védekeztek ellenük. Ezek a hiedelmek a kereszténység előtti, pogány időkre vezethetők vissza.

A kereszténység ezeket az ősrégi hagyományokat alakította át a saját vallásos tartalmával, ahhoz hasonlóan, ahogy az ősi téli napforduló ünnepére tették Jézus születésének megünneplését.

farsang a vízkereszttől (január 6.) húshagyókedd éjfélig tartó időszak elnevezése, amelyet a nagyböjt kezdete, hamvazószerda követ. Ez a böjti időszak húsvétot megelőző 40. napig tart.

A farsang ma is fontos része a közösségépítésnek, hagyományőrzésnek és az örömteli időtöltésnek. Bár ma már egyre kevesebb az időszak vallásos jelentősége, a maszkos mulatságok, karneválok és bálok népszerűek maradtak világszerte.


Farsangi fánk
A farsang idején a legismertebb és legkedveltebb édesség a farsangi fánk. Ezt a finomságot sokféleképpen hívják és sokféle receptje is van. Az erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, a palócok pampuskának nevezik.

A farsangi fánk könnyű, tojásos tésztából készül, de lehet burgonyás fánk, csörögefánk is. Készíthetjük töltve vagy töltetlenül is, sósan vagy édesen. Fő jellemzője, hogy a fánkot bő zsírban vagy olajban sütik ki.

Sokféle babona is kapcsolódik a fánkhoz, például van olyan hely, ahol azért készítették, hogy a vihar el ne vigye a háztetőt.

Régen a farsang volt a párkeresés és a lakodalmak időszaka is. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak.

Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvő, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított.

A szóbeszéd szerint a farsangi fánk Olaszországból származik, és a feltételezések szerint Beatrix közvetítésével került be Mátyás király udvarára, de sok érdekes történet kapcsolódik még a fánk eredetéhez.

Az egyik legismertebb így szól: Mária Antónia francia királyné megszökött egy udvari álarcosbálról és csatlakozott az utcán összegyűlt sokasághoz. Mindeközben megéhezett, így vásárolt egy fánkot az egyik utcai árustól, ami nagyon megízlett neki. Úgy döntött, hogy az őt kísérő lovagnak az egész kosárnyi fánkot meg kell vásárolnia. A királyné annyira megszerette az ízét, hogy a fánkkészítőt az udvarba rendelte és felvette a konyhába. Attól kezdve a királyi lakomákon is felszolgálták ezt a finomságot.

Egy másik történet szerint Bécsből származik ez a fánk. Mikor Krapfen, a híres neves bécsi pék elhunyt, az özvegy vette át a pékség vezetését. Az asszonyra a vendégeknek reggelente rendszeresen hosszú időt kellett várniuk, ennek pedig hangot is adtak. Erre válaszként özvegy Krapfenné egy darab kenyértésztát valamelyik vendég fejéhez szeretett volna vágni… Azonban a tészta rossz irányba repült, egyenesen a sistergő olajba esett. Az illata megtetszett a vevőknek, és így a véletlennek köszönhetően megszületett az első fánk.

Ma már nem kell a farsangi fánkot annak sem nélkülöznie, aki csökkenteni szeretné az étrendjében a szénhidrátokat, és nem szeretné a hagyományos fánktésztával terhelni magát.


Gluténmentes farsangi fánk receptje

Hozzávalók kb. 30 db fánkhoz:

  • • 30 dkg házi túró (lehet laktózmentes is)
  • • édesítő ízlés szerinti mennyiség
  • • 2 egész bio tojás M-es méretű
  • • 10 gramm sütőpor
  • • 1 kezeletlen citrom héja
  • • csipet só
  • • vanília kikapart magja, vagy vanília őrlemény
  • • Kb.15 dkg gluténmentes zabpehelyliszt
  • • 1 lapos evőkanál útifűmaghéj
  • • kókuszzsír a sütéshez


Elkészítés
:

  • A tojásokat keverjük habosra az édesítővel a citrom reszelt héjával, a vaníliával.
  • A liszteket keverjük össze és tegyük bele a sütőport.
  • A kikevert tojást jól keverjük össze a túróval majd kézzel gyúrjuk bele a száraz hozzávalókat.
  • Hagyjuk állni minimum 15 percet hogy a nedvességet felvegye a liszt. Ha nagyon lágy még tehetünk hozzá zabpehelylisztet.
  • Kézzel formáljunk kis gombócokat és nem túl forró kókuszzsírban süssük ki.

Télvégi méregtelenítés
Bár az orvostudomány nem tartja szükségesnek a testünk módszeres méregtelenítését, a természetgyógyászat másként gondolkodik erről.

Egy természetgyógyász eszköztárában a gyógyszerek helyett a gyógyfüveké a főszerep, illetve az olyan életmódot és étrendet is érintő változtatásokon, mint a böjt vagy a méregtelenítés. Egy természetgyógyász első dolga, hogy rámutasson ezeknek a dolgoknak a fontosságára is.

Ma már nincs vita arról, hogy a szokásos étrend és ételvitel, hosszú távon megterheli a szervezetet, hiszen az orvostudomány szerint is ezek az okai a civilizációs betegségeknek, amelyek a járványszerű elhízástól az inzulinrezisztencián és a 2-es típusú cukorbetegségen át, a növekvő meddőségig vagy a daganatos betegségekig terjednek.

A káros hatásoknak különösképpen a bélrendszer, a nyirokrendszer és a máj, vese, illetve az immunrendszerünk van kitéve, hiszen ma már gyakran előfordulnak a szervezetünkben tartós gyulladások, vagy más kóros folyamatok az életmód és étrend káros hatásainak következtében.
Éppen ezért jogos a méregtelenítő szerveinket (májunkat, vesénket) és az immunrendszerünket is megtámogatni, és megfelelő gyógynövények és rostok bevitelével tehermentesíteni.

A fentiekből látható, hogy akár az egészégünk támogatására, akár a betegségből való gyulást követő regeneráció érdekében jó dolog élni a természetgyógyász személetből fakadó, méregtelenítő szerveinket és az emésztőrendszerünket, hasznos bélbaktériumainkat támogató modern és hatékony lehetőségekkel.

Vitalissimo modern méregtelenítő megoldások
Vitalissimo webáruház a Myrobalan termékeket kínálja a hagyományos életmódunk és étrendünk egészségkárosító hatásainak a kezelésére, ami nagyon hasznos bárkinek, aki törődik az egészségével.

Myrobalan termékcsalád az alternatív tibeti gyógyászat gyógynövényeit és a modern kutatásokkal igazolt rostokat felhasználva segíti a máj, a vesék és az emésztőrendszer, az immunrendszer egészségének a helyreállítását és tehermentesítését.

Van olyan készítmény, ami célzottan kitakarítja a bélrendszert.

Van májsegítő és nyirokrendszer-támogató készítmény, van olyan készítmény is, ami segít az immunrendszert lekötő gombák és paraziták ellen.

Mindezek a készítmények különféle csomagokba rendezve, egymás hatását erősítve hatékonyan érik el a céljukat.


Teljes nagytakarítás
Elsőként azt a komplex csomagot ajánljuk, amely belső nagytakarítást végez a testünkben. Évente legalább egyszer érdemes ezt megtennünk. Aki még nem tette meg, most itt a nagyszerű alkalom rá

csomagban levő készítmények segítik a szervezetünk védelmét a gombák és paraziták ellen, támogatják a máj és a nyirokrendszer munkáját, és végül, de nem utolsó sorban elősegíti az emésztőrendszer egészségét, hogy már az első védelmi vonalunk, a bélflóra is hatékonyan működhessen.

Ez az első védvonal velünk barátságban levő baktériumok milliárdjaiból áll.

Ezekről a baktériumokról itt olvashatsz bővebben.

Próbáld ki az 30 napos béltisztító vagy vér-, máj- és nyirokrendszer-tisztító programot, vagy végezd el a komplett belső nagytakarítás kúrát, amely 60 napig tart.

Az itt következő képekre kattintva rendelheted meg a komplett belső nyatkararítás Myrobalan termékcsomagot!

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

207RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek