fbpx
12.3 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

El Camino Ádám Gabival

Májusban beszélgettünk Ádám Gabi írónővel – többek között – A Szabadság ára című könyvének megjelenéséről. Abban az interjúval szó esett arról, hogy az írónővel a jövőben előadásokon fogunk tudni találkozni és mivel olvasóink is kíváncsiak voltak, hogy mik a fejlemények, így újra meginterjúvoltuk Gabit.

- Hirdetés -

Mi történt azóta, hogy megjelent az első könyved, „A szabadság ára”? Milyen visszajelzéseket kaptál az olvasóktól?

A visszajelzések abszolút pozitívak, sokan találtak benne párhuzamot saját életükkel, és megoldást  nehézségeik kezelésére. Sok üzenetet, levelet, telefonhívást kaptam, azóta több olvasómmal is személyesen  tartom a kapcsolatot és igényükre próbálom átadni azt az életszemléletet, mellyel javíthatnak saját életükön, és ami a könyv végén egyértelműen bemutatásra kerül. 

És Neked az El Camino (Szent Jakab zarándokút – a szerk.) élményeid során megélt spirituális tapasztalatok mennyiben befolyásolták a mindennapi életed és gondolkodásmódod alakulását?

Szürreális élmény, amikor az átlagosnál nagyobb, napokig tartó fizikai terhelés által kerül az ember egy megpihent állapotba. Ilyenkor kifinomulnak az ember érzékei, figyelme összpontosul, megváltozik a fókusz, ezáltal átalakul az értékrend. Ezzel az új értékrenddel már korábbi életünkbe visszatérve is könnyebben kiszűrhetők a zavaró tényezők, egyszerűbben kezelhetők korábbi problémák is. Sok esetben a bennünk lezajló változások közvetve a körülöttünk élőknek is segítségükre vannak. A bennem lezajló változások alapvetően változtatták meg emberi kapcsolataimat és türelmesebb, nyugodtabb lettem.

 Milyen új témákat és gondolatokat találtál magadban az Út során, amelyeket előzőleg nem gondoltál volna?

Ha jól értem konkrétan a Caminoról, tehát magáról a túráról kérdezel. A Camino eredményeit azonban nem csak az Út során, hanem azt követően, már itthon  tapasztaltam meg.  Az Úton gondolkoztam múltbeli dolgaimon, rég látott vagy már nem is élő személyek is eszembe jutottak. Olyan emlékek is előjöttek, melyekre már nem is emlékeztem, és addig jelentéktelennek tűnő élet eseményekről értettem meg mennyire fontosak is voltak. Az anyagiakból, a munkahelyi ügyekből teljesen kiszakadtam, ez által megértettem mi is ami igazán fontos érték az életemben. 

A változás mégis igazán akkor kezdődött- és mondhatom azóta is tart – miután hazaérkeztem. Hát ez az, amit tényleg nem gondoltam!

Hogyan állsz a személyes történeteiden alapuló előadásokkal?

Elkezdtem szervezni őket, de legutóbbi utazásom során olvasóim kérdéseire felbuzdulva egy újabb, 300 km-es Camino szervezésébe kezdtem ez év októberére. Igazi authentikus út lesz ez, annak minden tulajdonságával fűszerezve. Most erre helyezem a fókuszt, és persze közben írok tovább.

Milyen útvonalon halad majd az El Camino túrád?

A leghosszabb ún. Francia-úton haladunk, melynek egy 300 km-es részét tesszük meg  Leonból indulva Santiago de Compostelláig. A természeti környezet csodálatos, az időjárás változatos, a spanyolok kedvesek, az épületek, templomok varázslatosak, mindenben alkalmas  az elvonulásra. 

Milyen hosszú időtartamra tervezed a túrát?

Október 10-27-ig, egy 18 napos túrát terveztem. Ebből két nap az oda majd a vissza  utazásé, 14 nap gyalogos túra, utolsó két nap pedig igazi kirándulás spanyolország észak- nyugati (galíciai) részén, Muxia, Finisterra környékén, mindezt az Atlanti – óceánnal körülölelve. A túra tapasztalatai után tökéletes élmény az európai földrész legvégén a  finisterra-i naplemente, ahol a mindent körülvevő óceán és az égbolt  ölelkezésében kísérhetjük álomra a lenyugvó napot. Ahányszor itt jártam mindig lenyűgözött, ahogy emberek könnyezik  ki a túra során előásott érzelmeiket, és szabadítják fel magukat egy új életre. Fantasztikus egyéni és közösségi élmény! 

Milyen nehézségi szintet jelent ez a túrákon résztvevők számára?

A nehézség a folyamatosságban van, hiszen pihenőnap nincs, mindennap megyünk tovább. A szakaszok azonban úgy kerültek összeállításra, hogy a napi 25 km-t ne lépje túl. Egész napra elosztva teljesíthető, hiszen nem sietünk sehova, mindenki a saját tempójában sétál. 

Vannak emelkedős, lejtős és sík szakaszok, illetve az időjárás változására is készülni kell. Előfordulhat eső, reggeli órákban hűvös, délután pedig még nagy meleg is lehet. 

Autós kísérőt biztosítunk, tehát probléma esetén senkit nem hagyunk az Úton. 

Milyen felkészültést és tapasztalatot kíván a túrázás az El Camino útvonalain?

Fontos a jó, már bejáratott bakancs és a megfelelő hátizsák, ami nem lehet nehezebb a testsúly 10%-nál. És persze a túra előtt mindenképp javasolt edzeni, sétálni a megpakolt hátizsákkal. De van még bőven idő erre is. A túrán pedig úgyis hozzászokik a test a terheléshez.

Jó, ha tudatosan készülünk, de nem kell élsportolónak lenni ahhoz, hogy valaki végigjárja akár a teljes 800 km -t is. Aki megfordul itt láthatja, hogy idősek, betegek, még gyerekek is nekivágnak, sokszor szinte hihetetlen az ott tapasztalt erőfeszítés. 

Persze én már megértem. A megérkezés eufóriája és az Út tapasztalati olyan erősek, hogy  megéri a fáradozást. 

Milyen típusú szállásokat biztosítasz a túra során?

Mivel ragaszkodtam az authentikus Úthoz, – mely nem a kényelemrő és a kényeztetésről szól – zarándokszállásokon alszunk, ami teljesen megfelel mindenben a szükségleteknek.  Itt talákozhatunk másokkal, étkezhetünk, tisztálkodhatunk, még moshatunk is.  

Milyen kulturális és természeti látnivalókat érintetek?

Az Utat templomok, érdekes helyi épületek sora kíséri. Csodálatos apró kápolnák mellett hatalmas katedrálisok mellett is elhaladunk, ahova bárki betérhet ha megpihenni, imádkozni van kedve. Astorgában például Gaudi híres palotáját is megnézheti, mely a katedrális mellett már kívülről is felejthetetlen látvány.

Ami azonban végig jellemző, az a csodás temészeti környezet, az erdők, a növényzet, és a hegytetőkről való kilátás. A növényzet szempontjábol számomra Spanyolország északi része a legszebb, legzöldebb.

Hogyan van biztosítva a túrázók étkezése az út során?

A zarándokszállásokon kapunk reggelit. Általában korán indulunk, és ebben az időben még nincs nyitva semmi a településeken. Később azonban nyitnak a bárok, élelmiszerüzletek, melyek abszolút fel vannak készülve a zarándokokra.  Napközben általában többször keveset eszünk, amikor a következő szállásra érünk ott eszünk egy komolyabb vacsorát, de igény szerint ez is mindenki magára szabhatja. Ahol van lehetőség még főzhetünk is magunknak valamit. 

Milyen felszerelésre van szükség a túrákhoz? Mit javasolsz magával hozni a túrázóknak?

A legfontosabb a jó túrabakancs és a hátizsák. Fontos az esőkabát illetve az időnek megfelelő ruházat, aki szereti hasznos a túrabot is, illetve néhány praktikus kellék, de erről persze adunk egy listát a jelentkezőknek. Ami pedig itthon marad azt beszerezzük odakint. 

Hogyan történik a csomagok szállítása az egyes szállások között?

A zsákot mindenki maga viszi, ennek komoly jelentősége van. Hiszen mindenki cipeli a saját terhét!  Természetesen lehet könnyíteni ha szükséges, akkor a kísérő autó segítségünkre lesz. Persze egy ideig bírjuk és visszük a terhet, aztán vagy így vagy úgy, de végül teszünk le belőle.  

Miként támogatjátok a túrázókat a helyi kultúra és történelem megértésében?

A túrában segítő partnerem Marcos Vidal, született spanyol, aki 11 évet gyalogolt a Caminon.

Ismeri a Camino minden zegét-zugát, számos tanáccsal tud ellátni minket.

Illetve általa jutottam el olyan helyekre, ahova az Ő helyismerete nélkül nem sikerült volna. Ezt tovább tudjuk adni a résztvevőknek, illetve szemléletmódját, mely sokat segít a tapasztalatok feldolgozásában.  

Milyen időjárási körülményekre kell felkészülni az El Camino útvonalain?

Mivel október második felében megyünk, reggel hűvös idő várható, délután azonban még 20 fok feletti napsütéses meleg is lehetséges. Ezt indulás előtti előrejelzésekből már tudni fogjuk. Az időjárás arra is változóban van, a tavalyi évben nagyon meleg októberük volt., 

Miben tér el ez a túra a többi El Camino túrától?

Ha El Camino akkor mindenki a nagy mennyiségű gyaloglásra gondol. Pedig a gyaloglás egy eszköz csak az elmélyüléshez, megtisztuláshoz. Ezért úgy gondoltam, hogy az Útra nem csak fizikailag, de lelkileg is fel kell készülni. Ez hatalmasabb élmény annál, mint hogy a munkahelyi gondokból felkészületlenül az Útra essünk.

Ezért egy indulást megeLőző felkészüléssel tervezek, csoportos beszélgetéssel, ráhangolódással, melyhez azt elősegítő felkészítő füzetet is készítek és küldök el a résztvevőknek.  

Merthogy induláskor még nem tudjuk, de hazaérkezéskor már igen, hogy az “Út nem azt adja meg amit akarsz, hanem amire szükséged van”.

Van-e lehetőség a helyi ételek megkóstolására?

Természetesen igen. Amennyiben erre van igény segítünk ezeket megtalálni és megkóstolni. Úgy gondolom meg is kell, a konyha a kultúra fontos része. 

Milyen előzetes információkra van szükség a jelentkezéshez?

Az oldalamon rövid leírás található az útról, ahol érdeklődés esetén lehet regisztrálni. Személyesen hívok fel minden érdeklődőt, és beszélünk minden apró részletről. Ha valaki bizonytalan, de felkeltette az érdeklődését annak is javaslom regisztráljon, szívesen beszélgetek vele erről.

Hogyan lehet regisztrálni és részt venni az El Camino túrákon?

Ahogy az elöbb is említettem a weboldalamon keresztül, de megtaláltok a Facebookon is ahol írhattok akár az oldalra, akár privátban. 

Szeretettel várok minden érdeklődőt. 

Akkor mi már csak élmények gazdag utat kívánunk! Köszönjük a beszélgetést és kíváncsiak várjuk az élménybeszámolódat!

Bogyó Péter
Bogyó Péterhttps://www.bogyopeter.hu
Digitalizációs szakértő, podcast és videós műsorok házigazdája A nagysikerű HR Aktuálok és HRTV műsorok után, most saját podcastjével, a Digitális bennfentes adásaival segít a vezetőknek és cégtulajdonosoknak felkelteni az érdeklődésüket és segíteni elindulni a digitális átalakulás útján.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek