fbpx
13.8 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Hormonális testalkatok? Igen! Te is magadra ismerhetsz!

Ahányan vagyunk, annyiféle az alakunk… Vagy mégsem? Lehetséges, hogy bizonyos jellegzetességek alapján a testünk alakja a szervezetünk hormonális állapotára is utalhat?

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket, és tudd meg a létfontosságú információkat, és hogy mit tehetsz, ha magadra ismersz!

Fókuszban a hormonrendszer

Ahogy az a Kulcs a hormonokhoz című Testszerviz könyvben is olvasható, a hormonok olyan, szervezetünk mirigyei által kis mennyiségben termelt fontos anyagok, amik különféle módon befolyásolják a szervezetünk működését.

Ezek a különleges anyagok a vérkeringés segítségével jutnak el a sejtekhez. A hormonjaink működését részletesen tárgyalja a Kulcs a hormonokhoz könyv, ami itt rendelhető meg, ha többet szeretnél tudni ezekről a különleges anyagokról.

A hormonok túl- vagy alultermelődése, vagy a termelt hormonok alacsony hatásossága, egymáshoz képest megbomlott egyensúlya károsan befolyásolja a szervezetünk működését, és sok esetben az orvosok által is diagnosztizálható betegségekhez vezetnek. Ennek következtében a testünk bizonyos részein helyi zsírszövet felhalmozódást, alakváltozást tapasztalhatunk, ami alapján a hormonrendszerünk állapotára is következtethetünk. Ezeket a testalkati sajátságokat hormonális testtípusoknak nevezhetjük.

Mellékvese alkat

A mellékveséink a veséink „tetején” ülnek, és olyan stresszhormonokat választanak ki, mint az adrenalin és a kortizol. Ha túl sokáig ér bennünket stressz, akkor egy szinte folyamatosan fennálló „küzdelem-vagy-menekülés” válaszreakció indul be a szervezetünkben a kortizol nevű hormon hatására, ami beindítja a zsír felhalmozódását a legfontosabb hasi szerveink körül.

Ez látszik meg ennek a testalkatnak a jellemző vonásaként a derékbőség megnövekedésén, és a hasi zsír felhalmozódásaként jelentkező „alma testalkatként”.

Ez a testalkat kialakulhat férfiaknál is és nőknél is. Nőknél főleg a menopauzával és azután.

Ennél a testalkatnál jellemző rossz az alvásminőség, az ingerlékenység, a feledékeny memória és folyamatosan növekedő testsúly.

Ha nem kezeljük a krónikus stresszt, akkor a fogyókúrák fordított hatásúak lesznek, mert a koplalás és a korlátozó diéta újabb stresszt jelent. A napi több száz felülés sem fog semmit sem változtatni ezen a helyzeten.


Kattints a képre!

Pajzsmirigy alkat

A pajzsmirigy olyan hormonokat állít elő, amelyek az összes sejtünk anyagcseréjét szabályozzák.

Az ilyen testalkatú emberek „mindenhol nagyok”, azaz vastag a comb, felkar és vastag a derék is.

A nőknél a pajzsmirigy alkatot az ösztrogén nemi hormon váltja ki. Ahogy az ösztrogén hormon túlsúlyba kerül, a pajzsmirigy lelassul, és idővel ki is fáradhat, azaz nem képes a megfelelő hormontermelésre. A makacs „babahízás”, ami a szülés után sem akar eltűnni gyakran az ösztrogénszint megugrásának köszönhető, és pajzsmirigy-alulműködéssel párosul, és az édesanya alakja ilyenné válik.

A pajzsmirigy testalkatúak a súlyproblémák mellett gyakran szenvednek hajhullástól, megereszkedett bőrtől a hónalj alatt, barázdáltak lesznek a körmök. A pajzsmirigy típusok hajlamosak sok kenyeret, tésztákat enni, hogy gyors energiával pörgessék fel a lassú anyagcseréjüket.

Ez a testalkat a pajzsmirigy alulműködés háttér miatt jellemzők a nőkre, mint a férfiakra.

Kattints a képre!

Petefészek alkat

A fogamzóképes korban lévő nőknél előfordulhat, ha a megvastagodott combhoz és gömbölyödő alsó hashoz, szélesebb csípőkhöz vezet a petefészkek „túlműködése”. Ekkor a pajzsmirigy alakhoz hasonlóan a túl sok ösztrogén jelent.

Sok petefészek testtípusú hölgy a terhesség után pajzsmirigy alkatúvá alakulhat át az ösztrogénszint megugrása miatt, különösen akkor, ha a nőnél a szülés alatt vagy röviddel azután pajzsmirigyprobléma alakul ki.

A petefészek alkatú nők erős menstruációtól szenvedhetnek, az arcukon erősebb szőrszálak jelenhetnek meg, és pattanások alakulhatnak ki, különösen a menstruációs napokban. Bármi, ami ciklikus lehet, mint például a fejfájás, PMS, puffadás és depresszió, gyakran előfordulhat a petefészek-alkatúaknál az ovuláció idején vagy körülbelül egy héttel a vérzés előtt.

A petefészek alkatú hölgyeknek két terméket is ajánlhatunk, mindkettő segíthet a túl magas ösztrogénszint esetén. A két termék nem zárja ki egymást!

Kattints a képre!

Máj alkat

A májunk a jobb oldali bordakosár alatt levő szerünk a rekeszizom alatt. A rekeszizom határolja el a mellkasunkat a hasüregtől. A máj működésében beálló tartós zavar okozza ezt a testalkatot.

A máj alkatúaknak jellemzően vékony lábuk és kiálló, feszes, dobszerű hasuk van. Ilyenkor a megterhelt májból folyadék szivárog ki a felső, máj felöli hasüreg részbe. Mivel a májtípusnak feszes hasa van, az emberek gyakran egyenlőségjelet tesznek köztük és a kövér hasúak között, de a máj alkatúak igazából nem is híznak meg, már ami a túl sok testzsírt illeti. Az ő nagy hasuk a májból szivárgó folyadéktól van.

Az egészséges embereknél a vércukorszint a hormonális állapotuk miatt természetesen emelkedik meg reggel, de a májtípusok reggel az éjszakai koplalás után alacsony vércukorszinttel és ingerlékenyen ébrednek. Nekik emésztési problémáik is vannak, például puffadás és gyomorégés étkezés után. A rossz emésztés miatt az étel nem bomlik le eléggé, és nincs elég epe se, és az illető gyors szénhidrátokra, azaz gyorsan felszívódó keményítős, cukros ételekre, italokra, édességekre vágyik.

Kattints a képre!

Mit tehetsz?

A fenti alkattípusok esetén kezdj bele az életmódváltásba!

Az egyik lehetőség, hogy ide kattintva jelentkezel az életminőség tesztünk kitöltésével egy konzultációs programra.

Ha saját magad szeretnél belevágni az életmódváltásba, akkor is kaphatsz segítséget tőlünk az itt elérhető Csináld Magad Programjainkkal. Válassz a kétféle programunk közül!

A harmadik lehetőség, hogy elindulsz azokkal a termékekkel, amelyek speciálisan az adott hormontermelő szervet célozzák meg. Ezeknek a kiváló termékeknek a linkjeit az egyes alkat leírásánál találhattad meg.

A Myrobalan gyógynövény-termékek számos egészségügyi problémára kínálnak segítséget, kattints ide, és ismerd meg ezt a termékkínálatot!

A következő Testszerviz Extra termékek bármelyik hormonális alkat estén segítik a szervezet egyensúlyának helyreállítását!

Először a Testszerviz Fodroskel port ajánljuk, amelyben olyan fontos tápanyagok vannak, amik segítenek a májnak és a túl sok ösztrogén esetén is.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Fontos tudnivaló: Ez a cikk kizárólag tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti a szakszerű orvosi diagnózist és kezelést. Bármilyen egészségügyi állapottal kapcsolatos kérdéssel mindig kérje ki orvosa vagy más szakképzett egészségügyi szakember tanácsát.

A cikk forrásai:

Weight gain, your body shape & hormonal imbalance, what’s the connection?

Which Hormonal Body Type Are You?

The Four Body Types: What The Hormonal, Structural & Ayurvedic Types Are And How They Can Help You Understand Your Body

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek