fbpx
11.2 C
Budapest
2024. március 13. szerda

Testszerviz

Webáruház

Ebéd utáni bódulat?

Jó ismerősöd a kajakóma letaglózó érzése? 

- Hirdetés -

Amikor egy-egy bőséges ebéd vagy vacsora után csak egy kívánságunk van aludni?

Lehet, hogy ez amunkahelyen kellemetlen lenne? 

Miért érezzük ezt? Mit tehetünk ellene?

Tudd meg és kezeld örökre!

Bódító élmény

Azt hiszem senkinek sem kell bemutatni azt az érzést, amikor egy jó nagy trakta, kiadós ebéd vagy vacsora után leveszi az embert a lábáról a kajakóma.

Ilyenkor a fotelbe, rosszabb esetben a munkahelyen egy irodai székbe vagy vezetés közben az autó ülésébe süllyesztő letaglózó érzéstől van szó, amitől nehéz szabadulni. Úgy érezzük, még egy nagy adag kávé sem űzné el a kiadós alvás utáni vágyat.

Erre azonban a legtöbb esetben nincs lehetőség, így minden jókora erőfeszítésbe kerül, hogy ne engedjünk a letaglózó érzésnek.

De pontosan mi ez a kajakóma? Mi okozza? És mit tehetnénk, hogy elkerüljük?

Érdemes tehát megismerni, mi okozza a szervezetünkben ezt a bódító érzést.

A boldogsághormon a „fő bűnös”

A kajakóma érzésének okozója a szerotonin, az úgynevezett boldogsághormon, amelynek más hatása mellett az agyidegek ingerület átadásában van szerepe. Feladata az idegsejtek közötti kapcsolatok elősegítése. Ez hormonként az alvás-ébrenlét ciklusért felel a melatonin mellett.

Ezt a hormont triptofán nevű aminosavak alkotják, amelyek a fehérjében gazdag élelmiszerekben vannak. Ezzel magyarázható az is, hogyha sok triptofánt tartalmazó ételt fogyasztunk, mint például sajt, lazac, baromfihús, olajos magvak vagy tej és tojás, az serkenti a szerotonin termelődését.

A triptofánban gazdag ételek és – most jön a lényeg! –, és a gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint például a fehér kenyér, tészta és rizs, a sütemények, kekszek és a persze a cukor fogyasztása elősegíti a triptofán gyorsabb felszívódását, és ezzel az agyunkba való gyors bejutást.

Ez egyben felpörgeti a szerotonintermelődést is, így amellett, hogy örömérzést okoz az ilyen ételek fogyasztása, egyben a fáradság és álmosság szélére is taszít bennünket.

Tehát bár néhány nutellás palacsinta vagy egy csirkepaprikás tésztával vagy nokedlivel jól esik, fél óra múlva hirtelen nagyon álmosnak is érezzük magunkat.

Miért csak délben és este?

Jogos lehet a kérdés, hogy miért főként ebéd és vacsora után érkezik ez az álmosság érzés, és a reggeli után sokkal ritkábban?

Ez a kortizol nevű stresszhormon miatt van így, mert ennek a hormonnak a szintje reggel és a nap első felében a legmagasabb. Ez az a hormon, amely segít felébredni, és ébernek érezni magunkat.

A kortizol reggel tetőzik, és a nap hátralévő részében egyre inkább csökken a szintje. Így a reggelizés után a magas kortizolszint képes ellensúlyozni és meggátolni a kajakóma tüneteit.

Ez azért is van így, mert reggel a sejtjeink jobban érzékenyek az inzulinra, és a reggelizéskor elfogyasztott szénhidrát (cukor és keményítő) gyorsabban bekerül a sejtekbe felhasználásra.

A kortizol másik hatása, hogy a vérkeringés az izmokban fokozódik, és ott is megnövekszik az izomsejtek cukorfelvétele. Ezért aztán gyorsabban megszűnik a triptofán és a cukor bősége a vérben, mint ebéd vagy vacsora után.

Gyorsan felszívódó szénhidrátok

A kajakóma kulcsa bár úgy látszik, hogy a fehérjében levő triptofán aminosav, de igazából a gyorsan felszívódó szénhidrátok, azaz a cukor, kenyér és tészták azok, amik a cukorbőséget okozó ebéd vagy vacsora után elbódítanak bennünket

Ez azért van, mert minél magasabb a vércukorszint csúcsértéke, azaz minél többet eszünk a gyorsan felszívódó kenyérből, tésztákból, rizsből vagy krumpliból, annál gyorsabban esik le a vércukorszintünk, ami azt is jelenti, hogy az étkezés ellenére elég hamar fáradtnak és levertnek érezhetjük magunkat.

Emiatt jó lenne a tányérunkról száműzni a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, és helyettük rostban gazdag, nem pürére főzött vagy sütött zöldségekkel felváltani azokat.

Ezek utóbbiak sokkal lassabban emelik meg a vércukorszintet, amely lassabban is esik vissza. A rostok még fokozzák a teltségérzetet is, így nem leszünk olyan gyorsan éhesek étkezés után.

Vitalissimo vércukorbarát megoldások

A kajakóma ellen nagyszerű lehet a zöldségköreten kívül a Zöld turmixok rendszeres fogyasztása, mert egy zöldalmát vagy bogyós gyümölcsöt, illetve nyers zöldségeket vagy leveles salátákat tartalmazó, rostban gazdag turmix képes jó adag energiát adni.

Az ilyen energiaital tápanyagtartalmát okosan megnövelhetjük a Testszerviz bio fodroskel porral, amiből elég egy teáskanálnyi a turmixba.

Kattints a képre!

Egy pohár vízbe vagy natúr (azaz cukrozatlan) joghurtba elkevert Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix hasonlóképpen rendkívül egészséges energiabomba lesz!

Kattints a képre!

Az étkezések utáni kajakóma ellen még jó szolgálatot tesz a Testszerviz bio almaecete, ami erősíti a gyomorsavat, javítja az emésztést!


Kattints a képre!

Nőnapi akció a Vitalissimo egészségáruházban
nem csak hölgyeknek!

Kattints a képre!

A Vitalissimo Egészség Webáruház március 4-8. között minden Testszerviz Extra sajátmárkás termékre és 16 féle Swedish Nutra svéd prémium folyékony vitaminra10% nőnapi kedvezményt ad.

Zöldturmix porok, fodroskel por, gluténmentes tészták, epres és citromos kollagének, 16 féle svéd folyékony multivitamin minden korosztálynak, ízületvédő italok és az örök szépséget elhozó hialuronsav is a kínálatban!

Látogass el hozzánk és nézd meg az ünnepi ajánlatunkat!



A megrendelés leadásakor használd a

NONAP8

kuponkódot, melyet a megrendelés leadása közben a pénztárnál írj be a Kuponkód mezőbe.

A fenti termékekre azonnal ott a 10%!

Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Amikor a helyes, vércukorbarát étrend kialakításáról van szól, akkor tudnunk kell, hogy milyen élelmiszerekből áll össze az egészséges, testsúlykontroll étrend!

Ehhez nyújt segítséget ez a Testszerviz könyv, ami tele van hasznos információval a konyhában megforduló zöldségekről, gyümölcsökről, húsfélékről és zsiradékokról, olajokról.

De nem csak ezekről a fő ételalapanyagokról olvashatsz a könyvben! Részletes információkat tartalmaz például a kávéról és a különféle fűszerekről is!

És ez sem minden! Még a sütési-főzési eljárások tápanyagmegőrző hatásairól is olvashatsz, így kiválaszthatod azokat az elkészítési módokat, amelyek garantálják az elkészült étel magas tápanyagtartalmát.


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek