fbpx
27.3 C
Budapest
2024. július 12. péntek

Testszerviz

Webáruház

A palacsinta örök!

„Már az ókori…” ugye ismerős ez a mondatkezdés? Íme a mondatkezdés folytatása…

- Hirdetés -

Már az ókorban is, pontosabban a Római Birodalomban is sütöttek palacsintát. Sőt!

Innen terjedt el és maradt fenn előbb a birodalom romjain felépülő utódállamokban, mint például a mai Angliában, Franciaországban („crêpe”) vagy éppen Romániában, és jutott el Amerikába (pancake) is. Ez utóbbi változatba tesznek sütőport is, így a tészta könnyű és vastag lesz.

Romániát azért említem, mert a nyelvészek szerint a mi palacsinta szavunk a román nyelvből érkezett hozzánk, a palacsinta román szava („plăcintă” – lepény, lángos) a latin „placenta” (lepény) szóból ered.

Ezt a kedvelt, vékony sült lepényt (a szóval együtt), már mi adtuk át az osztrákoknak. Az ausztriai németben a palacsinta neve ugyanis: Palatschinken.

Dél-Németországban már Pfannkuchen-nek, Észak-Németországban pedig Eierkuchen hívják.

A folyékony tésztalapból serpenyőben mindkét oldalán megsütött tésztát aztán mindenféle finomsággal megtölthetjük. Az „eredetinek” mondható római változatot húsos töltelékkel fogyasztották.

Ma már sokféle palacsintát ismerünk a hortobágyi húsos palacsintától a lekvároson, és túróson át olyan különlegességekig, mint a Gundel-palacsinta.

Az első Gundel-palacsintát maga Gundel Károly (1883–1956) készítette, aki a darált dióval, rummal és mazsolával töltött palacsintát tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé öntettel tálalta. Az eredeti teljes recept természetesen titkos, és csak a világszerte ismert Gundel étteremben ismerik.

A palacsintát nem kell nélkülöznie annak sem, aki gluténmentes változatot szeretne készíteni, édesen vagy sósan, a Vitalissimo webáruházban megrendelhető,
az Éléskamra megoldáslisztek között kapható,
Nagyi palacsintája lisztkeverékből.

Az édes változathoz a tésztába és/vagy a töltelékbe ajánljuk
a Dia-Wellness cukorhelyettesítőt.

Egyre népszerűbb a csokoládés, mogyorókrémmel töltött palacsinta, amihez kiváló egészséges csokoládé és mogyorókrémeket ajánlunk!

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek