fbpx
9.1 C
Budapest
2024. április 18. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

A világ palacsintái

Korábbi cikkemben a palacsinta európai – így magyar – eredetéről írtam. A „Palacsinta örök” című írásban kis történelmi áttekintést adtunk erről az igazán népszerű ételről. Nem desszertet írtam szándékosan, mert sós változatban főételként is megállja a helyét.

- Hirdetés -

Most azt nézem meg, hogy a világ távolabbi országaiban milyen ez a kedvelt finomság.

Az oroszok palacsintája a blini, amit élesztős-búzakorpás vagy hajdinalisztes tésztából készítenek. A blininek nagy jelentősége van az egyházi ünnepeket megelőző böjtök idején. A blinire feltornyozzák a vele együtt fogyasztandó finomságot. Egyházi ünnepek alkalmával a blini tésztájába mákot, mézet, almát kevernek, így sütik ki a tésztát. Az orosz palacsinta vastagabb, de nem olyan nagy, mint a nálunk megszokott étel. A cikkem címképén kaviáros blini látható.

A maláj palacsinta különlegessége, hogy a tésztában pandanlevél-kivonat van, amitől az egész palacsinta gyönyörű zöld színű lesz. A pandan egy Kínában, Délkelet-Ázsiában növő trópusi növény, aminek a levele édes ízű és illatú. A tészta összetevői: pandankivonat, apróra vágott levelek, liszt, kókusztej, só, tojás. Tölteléknek maláj pálmacukorral összedolgozott kókuszreszeléket, pandanlevelet, vizet kevernek össze, amit kukoricakeményítővel sűrítik.

Az indiai palacsinta, amit „dahl”-nak hívnak, úgy készül, hogy feles borsót és rizst vízben áztatnak, majd összetörik és csípős paprikát, sót adnak hozzá. Eztián vízzel hígítják, amíg jól keverhető nem lesz. Joghurtot is tesznek bele, alaposan elkeverik, és forró serpenyőben megsütik. Nem töltik meg, magában fogyasztják, a legjobb azonban fűszeres sült burgonya vagy rizs mellé.

A marokkói palacsinta, az „araif” tésztáját vastagabbra sütik és édesítik, töltelékként kókuszreszelékkel összekevert kakaót használnak, amit reszelt narancshéjjal és cukorral kevernek össze. Ezt a palacsintát vaníliamártással tálalják. Van édes és sós változat is. A sósnál a töltelék általában spenótos, darált húsos vagy gombás töltelék. Az édes változatban a palacsintát szirupba vagy olvasztott mézbe mártva kínálják. A töltelék lehet nyers vagy párolt gyümölcs, a tetején tejszínhabbal és pirított mogyoróval.

Végül az ausztrál palacsinta a „pikelet”, ami magyarul „kis csuka”. Ez egy kicsi, vastag palacsinta, ami Új-Zélandon is kedvelt. A tészta fehér lisztből készül élesztővel, és van benne cukor, tej, tojás és vaj is. Kedvelt tölteléke a friss eper, cseresznye, áfonya, valamint a baracklekvár, a juharszirup, a méz és a csokoládé.

A palacsintát nem kell nélkülöznie annak sem, aki gluténmentes változatot szeretne készíteni,
édesen vagy sósan, a Vitalissimo webáruházban megrendelhető,
az Éléskamra megoldáslisztek között kapható,
Nagyi palacsintája lisztkeverékből.

Az édes változathoz a tésztába és/vagy a töltelékbe ajánljuk
a Dia-Wellness cukorhelyettesítőt.

Egyre népszerűbb a csokoládés, mogyorókrémmel töltött palacsinta, amihez kiváló egészséges csokoládé és mogyorókrémeket ajánlunk!

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek