fbpx
10.1 C
Budapest
2024. április 28. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

A pitába – Nem csak görög zsebes lepény

Korábbi cikkeimben a palacsintától indultam el, és a lángoson keresztül mára eljutottam a pitáig. Nem a sokféle pitéig, ami önmagában egy külön „süteménybirodalom”, hanem pitáig, azaz arab-török lapos kenyérig.

- Hirdetés -

Ez a búzalisztből élesztővel készült kerek kenyérféle a Földközi-tengeren, a Közel-Keleten és az ezekkel szomszédos területeken gyakori.

Azért zsebes lepény, mert gírosz készítésekor a megsült kerek tészta egyik szélét levágják, és az így keletkezett „zsebet” megtöltik. A gíroszt ma jellemzően görög ételként ismerjük, bár valaha volt Török Birodalom egész területén elterjedt.

A gírosz elkészítéséhez többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadzíki [ejtsd: caciki].

A dzadzíki főbb összetevői: a joghurt (ami Görög- és Törökországban általában juh- vagy kecsketejből készül), az uborka (pépesítve és leszűrve vagy kimagozva és felaprítva) és ízesítőként a fokhagyma (a görögök akár egy teljes fej fokhagymát is használnak hozzá). Gyakran olívaolajjal, különféle fűszerekkel (kaporral, mentával) és egy kanál borecettel ízesítik.

A pitát nem csak „zsebesen” fogyasztják, hanem kenyérként is eszik mindenféle mártásokhoz, hús- vagy zöldségételekhez.

A pitát nem kell nélkülöznie annak sem, aki gluténmentes változatot szeretne készíteni,
édesen vagy sósan, a Vitalissimo webáruházban megrendelhető,
az Éléskamra megoldáslisztek között kapható, Éléskamra zsebes pita lisztkeverék.

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek