fbpx
11.2 C
Budapest
2024. március 13. szerda

Testszerviz

Webáruház

Már nem arzén és ólompor

Régi korok halálos szépségideáljai

Manapság már tényleg nem hiúságból használunk kozmetikumokat.

- Hirdetés -

Régen – nagyon régen – valóban csak a jómódúak engedhettek meg maguknak szépítő szereket a kor divatja szerint, de ezekről a tudomány később kiderítette, hogy nagyon sok esetben kifejezetten ártottak a használójuknak, mert mérgek voltak bennük.

Az új kor hajnalán, a Tudor-kori Angliában a nőknél a minél fehérebb arc volt a divat, például I. Erzsébet királynőt (1533–1603) a fehér bőr királynőjének is nevezték.

Ennek a divatnak a gyökere visszakövethető egészen a Római Birodalomig. Már akkor is fehérítették a nők a bőrüket, például marhazsír, keményítő vagy ónkő segítségével. Ebbe később ólmot is tettek.

I. Erzsébet a porcelánbőr igazi megszállottja volt. Akkoriban úgy tartották, hogy minden testi fogyatékosság, még az arc hibái is Isten büntetése, Erzsébet pedig bár felépült a himlőből, az arcán nyomot hagyott a betegség. Ezért mindent megtett, hogy a himlő ellenére is hibátlannak látszódjon a bőre. A királynő egy erősen mérgező keverékkel próbálta porcelánszerűvé varázsolni a himlősebes arcát: ólomérc, ecet, arzén, hidroxid és karbonát keverékét kente fel alapozóként. A száját sem sokkal egészségesebb rúzzsal kente, az ugyanis higanytartalmú cinóberfestékből volt.

A mérgező keverék hatására a királynő haja és foga kihullott, ezért egy idő után vörös parókát volt kénytelen viselni, a kor nemes hölgyei pedig feketére festették a fogukat, hogy utánozzák királynőjüket.

Ezek az erősen mérgező szerek idővel annyira durva nyomot hagytak a bőrön, hogy egyre több festékre volt szükség az arcbőr eltakarásához. A bőr gyógyításához gyakran nyers tojásfehérjét használtak, a fehérre festett arcra pedig még piros ereket is pingáltak, hogy a vékony, sápadt bőr hajszálereit utánozzák.

A korabeli források szerint egyébként Shakespeare színházának színészei is minden előadáson fehérre festették az arcukat, amit fehér ólom és ecet keverékéből állítottak elő.

A korban úgy tűnik, azoknak az alacsonyabb rangú nők jártak a legjobban, akik nem juthattak gyakran az ólmos festékhez, mert ők egyszerűen fehér liszttel utánozták a nemeseket.

Mai kozmetikumok

A mai kozmetikumokban már nem kell tartanunk az ólomtól, már nem a bőrünkre felvitt krémmel vagy púderrel jut halálos méreg a szervezetünkbe, de a történelmi példa jól mutatja, hogy a bőrünkön átjut minden rákent anyag, aminek egészségkárosító hatása is lehet.

Manapság már rá kell írni a kozmetikumokra a készítmény összetételét, így bárki ellenőrizheti, hogy mit használt a gyártó a termék előállítása során.

Parabén

A Vitalissimo webáruház Dermaflóra kozmetikumai allergén- és parabénmentesek.

A parabént a 20. század elején fejlesztették ki, olcsó tartósítószerként. Különösen az olyan termékekben volt számottevő mennyiségben, amelyekbe ujjal kell belenyúlni, hiszen a kézről rengeteg baktérium juthat a készítménybe. A parabén feladata volt ezek elpusztítása.

A parabén megzavarja a hormonrendszert, és ösztrogén túlsúlyt okoz. Ha túl sok az ösztrogén a szervezetünkben, akkor a rákos sejtek könnyebben szaporodnak, így tehát lehet összefüggés a parabén és a rák kialakulása között.

Az idő látható nyomai

A bőrünk egészségéről kiemelten kell gondoskodni, hiszen a korunk előrehaladtával fokozatosan veszít a hidratáltságából, rugalmasságából.

Elsőként a szemkörnyéki ráncok jelennek meg, valamint az orrtól lefelé, a szánk sarkaiba futó nevetőráncok. Ezek a jelek arról árulkodnak, hogy már nem vagyunk tinédzserek.

A reggeli és esti arcápolási rutin bevezetésével ez a helyzet még jól kezelhető, és a helyes táplálkozás, a bő folyadékfogyasztás is sokat segít. Az idő múlásával a további nyomokat már nehezebb elrejteni testünk más részein.

A korral csökken bőrünk kollagéntermelése, ezért csökken a nedvességet megtartó képessége is. Ezért jobban láthatók lesznek az öregedés jelei.

Az arcunkon kívül a könyökünk az, ami fokozott terhelésnek van kitéve: egész életünk során dörzsöli a ruha vagy az asztallap, emiatt könnyebben kiszárad.

A bőrünket a napsugárzással együtt érő ultraibolya (UV-sugarak) is öregítenek, ami meglátszik a kézfejünkön, az itt levő bőrünk hamar tükrözi a korunkat.

Az ajkak bőre ugyancsak árulkodó lehet: a vékony bőrrétegen megjelenő függőleges barázdák jelennek meg. A gyakran cserepes ajkak, a száj elvékonyodása, színének halványodása mind-mind az életkor jelei.

A gondosabb bőrápolás és fényvédelem nemcsak az arcunknak és a kézfejünknek járna ki, hanem a nyakunk és a mellkasunk felső részének az ápolása is fontos lehet, ugyanis ezeken a területeken szintén hamarabb észrevehető az idő múlása.

Az itt megjelenő ráncok és redők mellett itt a függőleges izomkötegek láthatóvá válása is jelzi a korunkat, akárcsak a különféle pigmentfoltok megjelenése, amelyek a napsugár UV-sugarai miatt is kialakulhatnak.

Ellenük a legtöbbet C-vitaminos kozmetikumokkal és fényvédővel tehetünk.

Testszerviz Vitalissimo bőrfiatalító megoldásai

Korábbi blogcikkeinkben a kollagénről és a hialuronsavról sok hasznos tudnivaló található, de azt itt is ki szeretném emelni, hogy a kollagén is, és a hialuronsav is nagyon sokat tesz a bőrünk hidratáltságáért, hajunk, körmeink egészségéért.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

A Vitalissimo kozmetikai termékkínálatában szerepelnek a már említett Dermaflóra készítmények, amelyek között samponok, testápolók, tusfürdők és dezodorok is vannak.

Kattints a képre!

A teljes megoldásért a  Swedish Nutra kollagéntermékei mellé rendelj Dermaflóra termékeket is!

Bár az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, de mindig tehetünk azért, hogy a korunkhoz képest fiatalosan nézzünk ki, és egészségesebbek is legyünk.

A bőrünk, hajunk, körmünk kinézete ugyan árulkodhat arról, hogy már nem vagyunk tinédzserek, de rendszeresen foglalkozni a szépségünkkel nem hiúság, hiszen a Vitalissimo bőrvédő termékei esetén a szépség és az egészség együtt jár!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek