fbpx
13.8 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Jutalomként édesség?

A szülők, nagyszülők gyakran édességgel jutalmazzák vagy nyugtatják meg a gyerekeiket, unokáikat.

- Hirdetés -

Mi lesz ennek a következménye?

Sok gyerek válik így édesszájúvá, és milyen felnőttkori következményekkel!

Édesszájúság

Az édesszájúság, amikor az ember jobban szereti az édességet, mint a sós ízeket, amikor jobban szereti a gyümölcsöket, mint a zöldségeket, nem csupán az egyén ízlésére utaló jellemző, mögötte a cukor utáni sóvárgás is meghúzódhat.

Ilyenkor szó se lehet arról, hogy a kávéját vagy teáját ne cukorral igya megy, hogy kihagyná az aznapi cukrászdalátogatást.

Számos oka lehet a cukoréhségnek, ami gyakran már kisgyermekkorban elkezdődik. Ilyenkor gyakran előfordult, hogy a szülők édességet használtak jutalmazásra, vagy éppen azt vonták meg büntetésként.

Cukoréhség

Néha bárkire rátörhet a cukoréhség, a finomított szénhidrátok utáni vágy, főleg akkor, ha korábban nagy étvággyal ettünk belőlük. Jól megfigyelhető, hogyha egy napon belül rákapunk az édességre, akkor bizony nagyon nehéz lesz leállni vele.

Az is gyakori, hogy stresszes helyzetben, kedvetlenség vagy motiválatlanság esetén többször nyúl az ember a cukor után, mivel ekkor az édes íz egyet jelent a vigasztalással, önnyugtatással.

Ez azért van, mert az édes íz és az agyunk jutalmazó idegi műlödése szoros kapcsolatban áll a dopaminnal. A dopaminnak szerepe van a motivációban, a jutalom-érzésben és sajnos, a függőség kialakulásában.

Inzulinrezisztencia

A dopamin hatásán kívül a cukoréhég mögött inzulinrezisztencia is állhat, ami egy cukorbetegség előtti állapot.

A cukor utáni sóvárgást gyakran az ingadozó vércukorszint okozza. Amennyiben gyors felszívódású szénhidrátot, cukrot eszünk, a vérben a cukor (glükóz) szintje hirtelen megemelkedik, ami miatt inzulin kerül a vérbe. Ez vércukorszint-esést vált ki, melynek egyik jele a fokozott éhségérzet, ami leginkább cukor és szénhidrát utáni sóvárgásban nyilvánul meg. Ezáltal az ember igen könnyen egy ördögi körbe juthat.

Az inzulinrezisztencia egyik jellemző tünete, hogy az étkezések után 1-2 órával álmosság, fáradtság jelentkezik, főleg az olyan gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztása után, mint pl. a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek. Ez álmosságérzettel, esetleg remegéssel és szapora szívveréssel is járhat.

Amikor valaki nap mint nap sok cukrot, fehér lisztből készült kenyeret, pékárut, tésztát fogyaszt, akkor a sejtjei elkezdenek védekezni a gyakori cukorsokk ellen, ami miatt már nem hat rájuk úgy az inzulin hormon, ahogy kellene.

Ekkor a sejtek „ellenállnak” az inzulin hatásának, azaz rezisztensek lesznek rá. Ilyenkor még több inzulinra van szükség a megfelelő hatás kiváltására, hogy a vérben levő cukor bejuthasson a sejtekbe.

Az inzulinrezisztencia esetén a vérben levő cukor szintje fennmarad az inzulinszinttel együtt. Ez a megnövekedett inzulinszint az étkezések után 1-2 órával végül eléri a hatását, amit álmosság és fáradság követ.

Amikor az inzulinhatás elleni érzéketlenség még súlyosabb lesz, bekövetkezik a 2-es típusú cukorbetegség.

Egy további súlyos következmény

Az édesszájúság másik következménye a tönkretett bélflóra, amin azt értjük, hogy olyan baktériumok és élesztőgombák népesítik be a bélrendszert, amelyeknek kedvez a sok cukor, és miattuk kihalnak a hasznos baktériumok.

Ha a bélflóránk rendben van, akkor nagy eséllyel egészségesek is vagyunk, és fordítva, ha puffadunk, ha hasmenésünk van, vagy éppen székrekedésünk, akkor az általános egészségi állapotunkkal is baj van.

Ilyenkor a vastagbélben élő baktériumok átjutnak a vékonybélbe is, ahol az elfogyasztott sok cukor miatt el tudnak szaporodni, és vékonybél elfoglalása, amit SIBO-ként ismer az orvostudomány. Ez egy mozaikszó a vékonybélben elszaporodó baktériumokat jelenti. Nekik ott semmi keresnivalójuk nem lenne.

Amikor a bélflóra egyensúlya így felborul, akkor érzékenyebbek leszünk a kórokozókra, könnyen megbetegszünk.

Ekkor bőrproblémák is jelentkezhetnek: pikkelysömör, ekcéma és pattanások (akne).

Kulcs az immunrendszerhez könyv

A Kulcs az immunrendszerhez című könyv pontosan leírja ezt az imént leírt állapotot, és az is elolvasható a könyvben, hogy mit lehet tenni e súlyos probléma kezelése érdekében az étrend és életmód megváltoztatásával.

A könyvből pontosan megérthető az immunrendszer működése, és az, hogyan nyerhető vissza a szervezet jó védekezőképessége.


Kattints a képre!

Vitalissimo webáruház vércukorbarát megoldás

A Vitalissimo webáruház a Testszerviz saját márkás termékei közül a vércukorszint hullámzásának megakadályozására és a farkaséhség és a cukor utáni sóvárgás megoldására javasolja a Testszerviz Fodroskel port!

Ez az egyedülálló őskáposzta a benne levő tápanyagokkal jótékonyan hat a vércukorszintre, és a termék rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges étrend kialakítását.

Kattints a képre!

A Testszerviz életmódváltó csomagokkal az volt a célunk, hogy segítsük a helyes étrend kialakítását és fenntartását.

Ehhez az egyik legjobb költséghatékony megoldás a Testszerviz Életmódváltó Alapcsomag, ami a fodroskel poron kívül tartalmaz almaecetet és máriatövis készítményt is a máj regenerálására.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek