fbpx
13.9 C
Budapest
2023. október 5. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Nem csak a bőrnek jó!

A kollagénről gyakran hallhatjuk, hogy jó a bőrünknek, és hogy a kocsonya is tőle szilárdul meg. A kozmetikumok egyik sztárja, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a kollagént alapvetően belsőleg kell bevinni a tartós hatásért.

- Hirdetés -

Ízületvédelem és szépség

A Swedish Nutra folyékony vitaminokat bemutató blogcikksorozatban már volt szó a fantasztikus hidratáló hatású hyaluronsavról, az gyulladáscsökkentő MSM-ről, az ízületeinket védő kondroitinről és glükozaminról, de a kocsonyáról írt cikkben sem volt benne a kollagén részletes bemutatása.

Mi a kollagén?

Ahogy a hűtőszekrényben tárolt csont- vagy húslevest és a kocsonyát is a csontokból, inakból kifőtt kollagén kocsonyásítja meg. Ez a zselészerű anyag olyan fehérje, ami sokféle típusú lehet.

A kollagén az állatokban és az emberi testben levő egyik legelterjedtebb fehérje, aminek fontos szerepe van a sejtek közötti tér kialakításában, az izmok, a csontok rugalmasságában és az inak, porcszövetek felépítésében, más szóval, a kollagén biztosítja a különféle szövetek szerkezetét, rugalmasságát.

Bizonyos értelemben úgy is mondhatjuk, hogy ez a „szervezetünk gumija”. A kollagén adja testünk teljes fehérjetartalmának 30%-át.

A kollagén szó görög eredetű, a görög κόλλα (kólla) szóból ered, mely ragasztót jelent.

Melegítés, főzés hatására kocsonyás enyvet ereszt, mely nagyon sok vizet képes megkötni, ezt használják fel a kocsonyakészítésnél.

A kollagén fajtái

A kollagén, mint minden más fehérje, aminosavakból épül fel. Ez azért lényeges, mert ez a nagy fehérjemolekula az emésztés során újra lebomlik alkotóelemeire, majd a szervezet újraépíti belőlük a kollagént. Ilyen aminosavak a glicin (a kollagén mintegy 30%-a), a prolin (a kollagén mintegy 15%-a), a hidroxiprolin, a glutamin és az arginin.

A kollagénnek különböző változatait különböztetjük meg, de ezek ismerete nem szükséges ahhoz, hogy jól hasznosítsuk, hiszen a szervezetünk pontosan tudja, hol, mire van szüksége és aszerint készíti a kollagént az előbb említett alkotóelemekből.

A leggyakoribb kollagéntípusok, melyeket az étrendkiegészítők is így tüntetnek fel az összetevők között:

I-es típusú kollagén: ez az egyik leggyakrabban előforduló típus az emberi szervezetben, és hozzájárul például a bőr felépítéséhez.

II-es típusú kollagén: az ízületeken belül a porcok felépítését és védelmét látja el.

III-as típusú kollagén: a bőr egészségéhez járul hozzá azáltal, hogy javítja a rugalmasságát.

Bőr, haj és körmök

Bőrünknek körülbelül 75%-a kollagénből épül fel, ez teszi feszessé, rugalmassá. Ahogy idősödünk már nincs elég kollagén, így egyre ráncosabbak lehetünk.

A kollagénpótlás csökkenti a ráncosodást, illetve hialuronsavval és C-vitaminnal együtt képes a bőrünket megszépíteni.

Ez a fehérje serkenti a haj és a körmök növekedését, a kollagéntől a körmeink sokkal erősebbé és rugalmasabbá válnak, ezért ritkábban törnek le.

A kollagénpórlás bizonyos esetekben még a hajhullást is képes megakadályozni, így a hajkoronánk is dúsabb lesz tőle.

Bőr-, haj- és körömápolásra hatékonyabb a táplálékkiegészítővel való pótlás, mint a bőrön keresztül felszívódó, kollagént is tartalmazó kozmetikumok használata.

Kattints a képre!

Ebben a termékben legeltetett marhából kinyert kollagén van, ami a leghatékonyabb kollagéntípusokat tartalmazza erre a célra.

Ízületek és csontok

A kollagén azáltal, hogy növeli a csontok, porcok, inak és így az ízületek rugalmasságát, és erősíti is azokat, növeli a stabilitásukat.

A kollagén pótlásával enyhíteni lehet a megterhelés vagy gyulladás miatt fellépő ízületi fájdalmakat, csökkenteni lehet a sportsérülések esélyét. A kollagénnel bőven ellátott ízületek sokkal terhelhetőbbek.

Kattints a képre!

Ez a készítmény elérhető cukormentes változatban is!

Izomépítés és regeneráció

A kollagén segíti az izmok regenerációját is, aminek köszönhetően könnyebben tudunk izmot építeni, hiszen ez a különleges fehérje támogatja az izomsejtek képzését, azaz a tömegnövelést.

További pozitív hatása, hogy ennek köszönhetően a sérülésekből történő felépülést is gyorsítja.

A kollagénben gazdag izmok rugalmasak és erősek lesznek.

Bélrendszer és emésztés

A táplálékiegészítőként pótolt kollagénnek enyhíthetünk az emésztési problémákon is, javíthatjuk és megőrizhetjük a bélrendszerünk egészségét.

Mivel a kollagénnek gyulladáscsökkentő hatása is van, képes enyhíteni az irritábilis bél (IBS) és áteresztő bél tünetein.

Segíti az egészséges bélfal fenntartását, aminek köszönhetően javul a felszívódás, viszont a kórokozók nehezebben jutnak be a szervezetünk belsejébe.

Szív és keringési rendszer

A kollagén rugalmassá tesszi az erek falát is, ezért a pótlása jelentős mértékben csökkenti az artériák merevségét, és csökken az LDL („rossz”) koleszterin szintje is. A vékony hajszálerek, artériák merevségének csökkenése hozzájárulhat keringési betegségek kockázatának a csökkentéséhez.

Kattints a képre!

Ez a készítmény elérhető cukormentes változatban is!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

201RajongókTetszik
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek