fbpx
7.2 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Életteli tartós ruganyosság

Az ember életminőségét leginkább a mozgásképessége határozza meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a testmozgáson kívül az ízületeinket ellássuk megfelelő tápanyagokkal is.

- Hirdetés -

Tudd meg, hogy milyen tápanyagoka van szükség a ruganyosságod megtartása érdekében. Ezek a tápanyagok hasznosak a mozgásszervi betegségek kezelésekor is!

A hajunk és bőrünk egészségét támogató különleges kozmetikum és táplálékkiegészítő összetevőkről szóló írásom után ma az ízületvédő különleges tápanyagokról írok.

Mitől leszünk ruganyosak?

Az ízületeink olyan különleges kapcsolódási pontok az egymással szomszédos csontok között, amelyek lehetővé teszik két vagy több csont – gyakorlatilag súrlódásmenteselmozdulását annak érdekében, hogy a végtagjaink, a gerincoszlopunk, és a fejünket tartó nyakunk tág határok között mozgásképes legyen.

Ettől leszünk hajlékonyak, és nagyon sokféle mozgásra képesek.

Miből állnak az ízületeink?

Bár sokféle ízületünk van, azonban lényegileg azonos a felépítésük.

Az egymások elmozduló csontfelületeke nagyon kemény porc fedi.

A porcfelületek között sajátos „kenőfolyadék”, azaz ízületi folyadék van. Ezt az egész képletet egy zárt ízületi tok veszi körül. Ennek belső felülete termeli az ízületi folyadékot.

Az ízületi tok külső része rostos, erős szövet. Ennek védelmi és mechanikai szerepe van, biztosítja az ízület szerkezetének megtartását mozgás és megterhelés közben. Ehhez szorosan kapcsolódva ízületi szalagok is segítik a porcos csontvégek mozgékony és biztonságos összetartását.

Milyen problémák léphetnek fel?

Az ízület nagy része kollagénből épül fel. A kollagén olyan fehérje, amely rugalmasságot ad a testünknek, különösképpen a bőrünknek és az ízületeinknek. 

A szervezet kollagéntermelő képessége több okból csökkenhet, és kollagén hiányában a porcok elvékonyodnak, forgácsolódnak végül elporladnak és idővel az elporladt ízület felszívódik.

A „kenőanyag” nélküli elmozdulás nagy fájdalommal jár, és a kialakult gyulladás a környező szövetekre is átterjedhet. Mivel az ízületek kívülről szemmel nem láthatók, ezért legtöbb esetben már csak a fájdalmat érezzük. A kopásnak leginkább kitett területek: a csípő, gerinc és a térd.

A kopásos megbetegedéseket az orvosok arthrosisnak nevezik.

A porckopáson kívül más gyulladásos megbetegedés is jelentkezhetnek ízületeknél, amit az orvosok arthritisnek neveznek.

A köszvény például egy ilyen gyulladásos betegség, ilyenkor az érintett ízület forró, duzzadt és érzékeny. Ezt a szervezet magas húgysavszintje okozza. A köszvény férfiaknál gyakoribb, illetve a menopauzát követően nőknél is fokozódik a gyakorisága.

Mit tehetünk?

Először is nagyon fontos a napi rendszeres testmozgás, torna, amely már fiatal korunktól kezdve jelen kellene, hogy legyen az életünkben. Itt nem csak gyaloglásról van szól, hanem olyan sportról, ami átmozgatja az egész testünket.

Ahogy a munka miatt egyre kevesebb időnk lesz sportolni, akkor maradhat a gyaloglás, séta vagy túrázás.

Ezek közül a hegyi túrázás az, ami a legtöbb ízületet átmozgatja, mert az erdei ösvényeken való fel- és lefelé haladó mozgás igénybe veszi túrabotok használatakor nem csak a csípők, térdek, bokák, hanem a karok, kezek és a gerinc ízületeit is.

Táplálékkiegészítők

Mivel a szervezet kollagénképző képessége a korral csökken, így fontos, hogy az ízületeink védelmére különböző értékes anyagokat tartalmazó készítményeket is igénybe vegyünk mozgékonyságunk fenntartására, illetve az ízületi problémák kiegészítő kezelésére az orvos által előírt gyógymódokon túl.

Milyen hasznos anyagokról van szó?

A kollagén olyan fehérje, amely szervezet „ragasztója”, ez a fehérje adja a bőr, a kötőszövetek, a csontok, az inak, az ízületi porcok rugalmasságát és feszességét.

A marhakollagén inkább az ízületeknek és a porcoknak fontos, míg a halkollagén a bőrnek.

Mivel a kollagén hosszú láncokból álló bonyolult fehérje, azért a jobb felszívódás érdekében hidrolizálják, azaz már előkészítik olyan formájúvá, amit a vékonybélben már könnyen fel tud szívódni.

Az MSM, azaz a metil-szulfonil-metán egy olyan biológiailag aktív anyag, amely minden élőlényben jelen van.

Az MSM gyulladáscsökkentő hatásával csökkenti az ízületi fájdalmat. Elősegíti a regenerációt, támogatja a kollagén képződését, illetve antioxidáns is, azaz segít a káros szabadgyökökkel szemben is. Ezzel védi az ízületeinket is.

A kondroitin-szulfát egy élő szervezetekben is termelődő anyag. A porcszövet fontos szerkezeti összetevője, ami a porcok rugalmasságát adja a kollagén mellett, ezáltal biztosítja a fizikai terheléssel szembeni ellenállóképességet.

A glükózamin szulfát is a porcok egyik alkotóeleme, amely nagyon gyorsan felszívódik, így nem terheli meg a gyomrot.

A glükózamin természetes gyulladáscsökkentő is, és hatásos öregedés gátló is. Így segít az időskorral járó ízületi gyulladásos betegségek kezelésében.

Ez a hasznos anyag hozzájárulhat a jobb emésztéshez és a belek egészségéhez is.

A glükózamin szulfát hozzájárul a mozgékonysághoz, a mozgás kiterjedéséhez és az ízületek általános egészségi állapotához.

Mindez az egészséges embereknek is hasznos lehet, akiknek semmilyen ízületi gyulladásuk, illetve bélproblémájuk nincs.

Gyorsan hasznosuló, folyékony Vitalissimo
ízületvédő megoldás

A Swedish Nutra folyékony vitamincsalád egyik készítménye a kifejezetten ízületvédő „Joint Support” készítmény, amely a benne levő vitaminokkal, MSM-mel, legeltetett szarvasmarhából származó hidrolizált kollagénnel, kondroitin-szulfáttal és glükozamin szulfáttal enyhíti az ízületi panaszokat és hozzájárul a porcok helyreállításához.

A termékben levő kurkuma és zöld tea kivonat tovább erősíti a gyulladáscsökkentő hatást, az L-karnitin aminosav pedig több energiát ad a mozgáshoz.

Kattints a képre!


Kattints a képre!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek