fbpx
29.4 C
Budapest
2024. július 13. szombat

Testszerviz

Webáruház

Betegségűző vitamin

Régen a hajósokra egy rettegett betegség leselkedett a hosszú hajóutak alatt.

- Hirdetés -

A tápanyagokban szegény, tengerészkoszt ismeretlen eredetű hiánybetegséget okozott, ami évszázadokon át járványként pusztított a vitorláshajókon.

Régi tengerészek réme

nagy földrajzi felfedezések korában – a 14. század végétől kezdve -, „tengeri pestisnek” nevezték a skorbutot, ami tömegesen irtotta a hajók legénységét.

Vasco da Gama 1499-es indiai útján legénységének csaknem felét, a Földet körülhajózó Magellán több mint felét vesztette el e hiánybetegség miatt.

Erről a betegségről már az ókortól fennmaradtak írások, és az Ószövetség is említi. Először a híres ókori görög orvosHippokratész (i. e. 460–380) írta le.

Elsősorban a tél végén és tavasz elején szedte áldozatait: a betegek fáradtságról, vérzékenységről panaszkodtak, testükön fekélyek keletkeztek, végtagjaik felduzzadtak.

skorbut első tünetei közé tartozik az étvágytalanság, fogyás, kimerültség, ingerlékenység, az ízületek érzékenységeizomgyengeség. A beteg fáradtságot érez, ha vannak sebei, azok lassabban gyógyulnak.

Ma már tudjuk, hogy a C-vitamin hiánya okozza ezt a betegséget, és a citrom, a narancs, illetve a különféle káposzták vagy a petrezselyem zöldje nagyszerű C-vitaminforrás.

C-vitamin – mindig pótolni kell!

C-vitamin vízben oldódó vitamin, ami ezért gyorsan kiürül a szervezetünkből, és mivel sok más élőlénnyel, állattal ellentétben az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezért folyamatosan pótolni kell.

Ha az étrendünkben nincs elegendő nyers zöldség és gyümölcs, akkor táplálékkiegészítőkből kell megelőzni a hiányát.

skorbut azért jó példa a C-vitamin sokféle hatásának a bemutatására, mert a sokféle tünete jól mutatja, hogy mi mindenre van hatással a szervezetünkben ez a vitamin.

Antioxidáns hatás

C-vitamin legismertebb hatásaként az antioxidáns szerepét szokták kiemelni, ami azon alapszik, hogy a C-vitaminban levő hidrogén könnyen tud kapcsolódni a szervezetünkben folyamatosan és szükségszerűen keletkező szabadgyökökhöz.

A szabadgyökökben hidrogénre éhes oxigén van. Az ilyen oxigén képes elrabolni a hidrogént a sejtekben levő fehérjéktől, enzimektől is. Emiatt megsérülhetnek az erek falai, vagy körérzetromlás, gyengeség, gyulladás léphet fel.

Mivel a C-vitamin sok hidrogént tud könnyen átadni a szabadgyökökben levő harcias oxigénnek, így az szívesen fogadja ezt az adományt, és a hidrogénre éhes oxigén jóllakik, és már nem okoz bajt.

C-vitamin és a kollagén

C-vitamin az ízületi porcok és a bőrünkkörmünkcsontjaink számára fontos kollagénnek az előállításához nélkülözhetetlen segítség.

kollagén hiányában elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, az inak, a csontok, a bőr, az íny, meglazulnak és kiesnek a fogak. Pontosan ez történik a skorbut esetén is. A test fokozatosan leépül, és a beteg kezelés nélkül iszonyatos fájdalmak közepette meghal.

Éppen ezért van minden valamirevaló, kollagént is tartalmazó termékben C-vitamin is. Ami elősegíti a táplálékkiegészítővel bevitt kollagén hasznosulását, illetve támogatja a szervezet saját kollagén előállítását is.

A C-vitamin és az immunrendszer

Mivel az immunrendszerünk működése is akkor optimális, ha a kórokozók elleni harc miatt keletkező szabadgyökök gyorsan semlegesítődnek, és nem tetézik a bajt, a C-vitamin antioxidáns tulajdonsága miatt nélkülözhetetlen az immunrendszerünk számára.

Az immunrendszerünk olyan sokféleképpen kapcsolódik a sejtjeink és az egész szervezetünk egészséges működéséhez, hogy bármilyen belső zavar, már meglévő gyulladás vagy más romboló folyamat hátráltatja a védekezőképességünk hatékonyságát.

Vitalissimo webáruház C-vitamin megoldások

Testszerviz Vitalissimo webáruház méltán népszerű, gyorsan felszívódó folyékony vitaminjai közül az immunrendszert támogató vitaminkészítmény C- és D-vitamint, valamint cinket tartalmaz.

Ez a hármas kombináció az, ami igazán eredményesen segít bennünket a kórokozók leküzdésében és a fertőzések elkerülésében.

Kattints a képre!

Mivel a C-vitamin fontos a kollagén hasznosulása és termelődése szempontjából, így természetesen ez a vízben oldódó vitamin is benne van a kollagént tartalmazó Swedish Nutra folyékony vitaminokban, amelyek védik az ízületeketsegítik a bőr egészségének a megőrzését.

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Érdemes ráirányítani a figyelmet arra a tényre, hogy minden kiválóan hasznosuló Swedish Nutra folyékony készítményben van C-vitamin.

Így érdemes megismerkedni a teljes kínálattal, és biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz C-vitaminból hiányunk!

Az is igaz, hogy ezeknek a termékeknek az egyidejű használata nincs kizárva, mert nem áll fenn az összetevők túladagolásának a lehetősége.

Így bátran kiválaszthatjuk a nekünk való multivitamint, és mellé hozzátehetjük a kosárba azokat a termékeket is, amikre még szükségünk van az egészségünk sikeres megóvása vagy éppen helyreállítása érdekében.


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek