fbpx
6.2 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

A nyár ereje télen is

Hűvös, borult hetek

Télen szűkében vagyunk a napfénynek, ami miatt kifejezetten kevés van ebből a vitaminból. Nyáron úgy gondoljuk, hogy bőven termeli a szervezetünk, de csak akkor, ha nem egész nap egy irodában vagy műhelyben dolgozunk.

- Hirdetés -

Nagyon fontos az immunrendszerünknek és a csontjainknak. Kisgyermekeknek 3 éves korig kötelező adni. Kitaláltad, melyik vitaminról van szó?

Angolkór

A D-vitamin fontosságára is egy hiánybetegség, az angolkór hívta fel a figyelmet az orvostudomány történetében, bár közvetve, mivel az angolkórt először a napfény hiányával hozták összefüggésbe.

Íme a részletek!

Az angolkór a csontok csökkent foszfor- és kalciumtartalma miatt kialakuló hiánybetegség, amely végső stádiumában a csontok kilágyulásához vezet.

Bár az angolkór nyomait megtalálták már az 50 000 évvel ezelőtti neandervölgyi embereknél is, a betegség első tudományos leírása Dr. Daniel Whistlertől származik 1645-ből, és Francis Glisson professzortól 1650-ből. Mindketten angol orvosok voltak, és egyikük sem ismerte a betegség okát.

Az angolkór megértéséhez fontos volt tisztázni a csontok fejlődését, amit az orvostudomány a 19. század közepére jutott el. A 19. század végére jöttek rá, hogy az angolkór kialakulása a napfény hiányával magyarázható. Ez nem véletlen, hiszen ez a betegség a kormos-füstös levegőjű angliai és észak-amerikai iparvidékeken volt a leggyakoribb. A 18-19. században ugyanis a gőzgép volt a legelterjedtebb erőgép az iparban, amihez szükséges gőz előállításához szenet használtak fűtőanyagként.

1919-ben Sir Edward Mellanby brit orvos megmutatta, hogy az angolkórt tőkehalolajjal vagy vajzsírral meg lehet előzni. Úgy gondolta, hogy a megelőzéshez A-vitamin szükséges (mivel a tőkehal-olaj és a vajzsír tartalmaz A-vitamint is).

Az A-vitamin és a D-vitamin közti különbségre az orvosok csak 1922-ben jöttek rá, amikor laboratóriumi körülmények között a levegőre és a hőhatásra való hatásokat sikerült kimutatni a két zsírban oldódó vitamin közötti különbséget.

Mi is előállítjuk

Tehát igazából csak a 20. század 30-as éveiben vált nyilvánvalóvá a D-vitamin és a napfény közötti összefüggés. Ma már köztudott, hogy a D-vitamint, azaz a kolekalciferolt az emberi szervezet is képes előállítani a napfényben levő ultraibolya sugárzás (UV-fény) hatására. A bőrben készülő, még hatástalan elővitamint aztán a máj és a vese aktiválja, teszi hatásossá a sejtek számára.

A szájon át szedett D3-vitamin, nem befolyásolja a szervezet saját D-vitamin termelését.

A D-vitamin hatásai

A D-vitamin, pontosabban annak D3-vitaminként jelölt formájának legismertebb és legtöbbet említett hatása a kalcium és foszfor beépülésének a lehetővé tétele a csontokba, fogazatba.

D3-vitamin elsődleges hatását a vékonybélben, a csontokban, a vesékben és a mellékpajzsmirigyekben fejti ki. A bélnyálkahártyasejtekben is segíti a kalcium és foszfor felszívódását.

Ez a vitamin azonban sokkal többet tesz értünk!

A D3-vitamin a hasnyálmirigyben fokozza az inzulin termelődését és kiválasztását, az agyban fokozza az idegsejtek regenerációját, serkenti az idegnövekedést.

A májban a fokozza a májregenerációt és kontrollálja a cukorraktár (glikogén) feltöltését.

A fentieken kívül a D3-vitamin szinte a szervezet minden részében pozitív hatást fejt ki a regenerációra és hormonális szabályozásra.

Éppen ezért ennek a vitaminnak még a napfény hiánya miatti csökkenése nagy hatással van az egészségünkre.

D-vitaminhiány

Magyarországon az UV-sugárzás szintje az októbertől márciusig terjedő időszakban alacsony, emiatt gyakori az alacsony D-vitamin-ellátottság, melyet főként a szabadban eltöltött időtartam, az öltözködés, a földrajzi helyzet határoz meg, különösen télen és kora tavasszal.

Aki kevés időt tölt a napsütésben szabadban, annál egész évben kialakulhat a D-vitaminhiány. Az megfelelő vitaminszint eléréséhez napi 10-15 perc intenzív napsütés elegendő lehet, bár a bőrszín befolyásolja a termelődést. Minél világosabb a bőrszín, annál hatékonyabb a vitamin termelődése.

A D-vitaminhiány kalciumszint csökkenéshez, csontvesztéshez, a csonttörések fokozott kockázatához, valamint az immunrendszer gyengüléséhez vezet. A fogak is sérülékenyebbé válhatnak.

Ennek a vitaminnak a hiánya jelentősen növeli a halálozást, mivel a vastagbél- és emlőrák, a szív- érrendszeri betegségek esélye is megnő, ha nincs elegendő D-vitamin a szervezetben.

Az alacsony D-vitaminszint csökkenti a fogamzóképességet, növeli az autoimmun betegségek kockázatát, és mivel gyengül az immunrendszer is, a náthára is sokkal fogékonyabbak leszünk.

A D-vitamin pótlása

A hivatalos magyar orvosi ajánlás szerint 3 éves korig kötelező a D3-vitamin pótlása az évszaktól függetlenül.

A felnőttek esetében a korábbi napi ajánlott D-vitamin mennyiség 400-800 nemzetközi egységről (NE) 1500-2000 nemzetközi egységre nőtt. Ennek azonban duplája is szedhető fertőzéses időszakban, vagy ha az immunrendszer erősítésére van szükség, mert valaki beteg.

A gyermekek számára 400 egység az irányadó mennyiség, de ezt túllépni sem jelent kockázatot. Tizenéves korban napi 1000 egységnyi vitaminra is szükség lehet.

A D-vitamint általában nemzetközi egységben, azaz NE-ben adják meg, de előfordulhat, hogy multivitaminoknál mikrogrammban (jele: µg).

5 mikrogramm D3-vitamin=200 Nemzetközi Egység (NE)-el, ezt érdemes tudni!

Érdemes azt is tudni, hogy a D-vitamin aktiválásához magnéziumra is szükségünk van, ezért a napi 400 mg magnézium bevitele is fontos.

Vitalissimo webáruház D3-vitamin megoldások

Az immunrendszer turbófokozatra kapcsolásához a leghatékonyabban felszívódó folyékony Swedish Nutra C+D3 készítményt javasolható.

Egy 15 ml-es adagban 30 µg, azaz 1200 NE D3-vitamin van. Ha náthásak vagyunk, vagy immunerősítésre van szükségünk, akkor akár 2-3 adag ilyen is biztonsággal elfogyasztható naponta a fentiek szerint.


Kattints a képre!

A D3-vitamin a fontossága miatt természetesen a magnéziummal és a C-vitaminnal együtt benne van minden multivitamin készítményben is.

Ezekben a termékekben jellemzően 15 µg, azaz 600 NE mennyiségű D3-vitamin van.

A D3-vitamin aktivizáláshoz magnéziumra is szükség van, ezért ajánlható a fentieken kívül a folyékony CAL-MAG készítmény, amiben szintén van D3-vitamin (30 µg = 1200 NE) a magnézium, kalcium és cink, valamint a C-vitamin.

A fentiek alapján látható, hogy egyszerre több terméket is nyugodtan fogyaszthatunk! Vagy egy készítményből bátran növelhetjük a napi adagot a kétszeresére vagy háromszorosára is.

Egy igazán immunerősítő kombináció lehet a szokásos multivitamin mellett, a CAL-MAG és a C+D3 is. Az utóbbiban van a legtöbb C-vitamin, ami szintén nagyon fontos az immunrendszer szempontjából.

A C-vitaminról szóló cikket itt olvashatod el!


Kattints a képre!

Ha pedig többféle terméket szeretnél a kosaradba tenni, mert ahogy az imént olvastad, nagyon is érdemes!, akkor elérkezett a te időd!



Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek