fbpx
14.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Gyógyít-e az orvos?

Szervezetünk egy összetett rendszer, amelynek bár sokféle működése mérhető, de összetettsége miatt mégsem kiszámítható. Így például nem tudjuk pontosan azt se, hogy pontosan mi vezet egy betegség kialakulásához vagy éppen mi segített igazán a gyógyuláshoz.

- Hirdetés -

Gyakori vádként hangzik el, hogy az orvos csak tüneteket kezel és nem gyógyít. Évekkel ezelőtt még én is egyet értettem ezzel a véleménnyel, ma már sokkal árnyaltabban látom ezt a dolgot. Ma már úgy gondolom, hogy ez a megállapítás csak látszólag helytálló, mivel minden kezelés vagy beavatkozás pontosan a szervezetünk működésének az összetettsége miatt kihat az egész testünk állapotára.

Például ha valaki lázat csillapít, és ezzel egy tünetet kezel, beavatkozásával kihat a test stresszállapotára is. Egy betegség önmagában stresszt jelent, így annak akár csak egy tünetének a csökkentése igazából csökkenti a testünk stresszes állapotát is. Ez kihat az idegek és a hormonok működésére is, így maga a megfelelő lázcsillapítás végül elősegíti a gyógyulást is.

Továbbra is igaznak tartom, hogy a testünk „öngyógyító módon” küzd meg a betegségekkel, de ez nem zárja ki azt, hogy egy orvostól kapott gyógyszer vagy kezelés nem segítené jelentős mértékben a gyógyulást. Például egy daganatos megbetegedésből ritkán gyógyul ki az ember csodamódra, mivel magát a már létező daganatot valamilyen módon csökkenteni, kezelni kell. Egy sikeres műtét ilyenkor életmentő beavatkozás, hiszen az eltávolított rákos góc már nincs jelen tovább. A műtét nélkül a daganat tovább növekedne, és előbb vagy utóbb átterjedne más szervre is.

Ma már általánosan elfogadott tény, hogy az életmódunk, az étrendünk, a napi rendszeres teendőink, a munkánk, a pihenésünk, az alvásunk, mind hozzátesz vagy éppen elvesz az egészségi állapotukból, így megterheli, stresszessé teszi, vagy éppen ellenkezőleg, javítja, hatékonyabbé teszi a testünk működését, védekező képességét. Egy könnyebb helyzetben lévő test sokkal inkább képes javítani az állapotán, és újra egészséges lehet.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy elegendő tudásunk legyen magunkról, a testünkről, és legyünk tisztába azzal, hogy miként hat az életmódunk, étrendünk, a pihenésre szánt idő, az úgynevezett kikapcsolódás ránk. Tudjuk-e egyáltalán, hogy mi az, ami valóban pihentet bennünket?

A Testszerviz könyvek segítenek ennek a tudásnak a megszerzésében, legyen az bármelyik, amit a kezünkbe veszünk. Már az Élet írta szakácskönyv receptjeinek a használata, és az ilyen egészséges ételek rendszeres fogyasztása sokat javíthat rajtunk.

A Kulcs könyvekben levő információk és javaslatcsomagok hatékonyabbá teszik a mindennapjainkat, és kevésbé tesznek kiszolgáltatottabbakká bennünket a stresszel szemben.

Kifejezetten a stressz ránk gyakorolt hatásairól szól a Kulcs a stresszhez című könyvünk, a védekezőrendszerünk hatékonysága érdekében megszerezhető tudás a Kulcs az immunrendszerhez című könyvben található.

Nézd meg, hogy melyik az a könyv a kínálatunkból, ami még hiányzik a polcodról, és szerezd be azt is haladéktalanul!


Megjegyzés: a cikk címképe a Wikipédia „műtét” cikkben található kép átvétele. Készítője: Ralf Roletschek

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek