fbpx
10.7 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

„Kulcs a testhez” című könyv bemutatása 3. rész

Ez a „Kulcs a testhez” című könyv táplálkozásról szóló fejezetének utolsó részlete.

- Hirdetés -

Az immunrendszer és a táplálkozás kapcsolata

A könyv immunrendszerről szóló fejezetében már leírtam, hogy az immunrendszer hatékonysága kiterjed az egész test működésére. Azt is említettem, hogy ennek fontos része a személy és a céljai közötti viszony.

Ez összefügg az életerő megnyilvánulásaival, amelyeket a személy érzelmi-lelki állapota tükröz.

A táplálkozás egy olyan további tényező, amely minden étkezéssel hatással van a test működésére vagy a személy érzelmi-lelki állapotára.

Az embernek tudomásul kell vennie, hogy a táplálkozás nagy hatással van a hormonális állapotára, amely az évek múlásával egyre ingatagabb lábakon állhat.

Ez azt is jelenti, hogy amíg az ember fiatal, vidám és lelkes, akkor kevésbé kell ügyelnie az itt felsorolt szempontokra, és egyre inkább úgy tűnhet a számára, hogy rá nem érvényesek ezek a szabályok.

Ez azért van, mert a fiatalsággal járó hormonális állapot, a friss életerő döntő megnyilvánulása elfedi a fenti szabályok megszegésének a következményeit.

Sajnos az életünk nem stresszmentes és a világunk olyan, amilyen. Ezért ezek az optimális állapotok idővel megváltozhatnak. Ezek a változások egyértelműen megmutatkoznak a személy életminőségén, testi-lelki közérzetén.

Egy életerős test játszva megbirkózik a rá háruló, a számára helytelen étrendből fakadó teherrel.

Egy olyan személy, aki már úgy érzi, hogy elvesztette az élettel kapcsolatos érdeklődését, elvesztette a céljait, egyik napról a másikra él, annak már nem lesz elegendő csupán az itt megadott táplálkozási szabályok betartása, hogy jelentősen javítson az életminőségén, mert a megfogyatkozott életerő egy minőségileg jobb táplálékkal sem tudja hosszú távon fenntartani a test jó működését.

Ez azokra is vonatkozik, akik gyakran viszonyulnak ellenségesen a környezetükhöz, és túlságosan kritikus szemmel nézik a dolgokat, hamar begurulnak, dühös lesznek, vagy huzamosabban félnek valamitől és aggódnak.

Ahogy önmagában az „egészséges étrend” sem ad életre szóló megoldást, úgy a önmagában a „pozitív beállítottság”, a célok iránt fenntartott lelkesedés sem jelent életbiztosítást.

Itt leírok néhány példát arra, hogyan hat az elfogyasztott étel az immunrendszerre.

A cukor rendszeres fogyasztása visszaesést okozhat a fehérvérsejtek aktivitásában 1–5 órán belül.

Az alkoholfogyasztás vitamin- és ásványanyaghiányt okoz, ami főleg a folsavra, a B1-, a B6-vitaminra, az A-vitaminra, a C-vitaminra, a cinkre, a magnéziumra és a káliumra vonatkozik. Egy pohár bor, egy korsó sör vagy egy stampedli likőr alkoholtartalma egy teljes napra a felére csökkentheti a fehérvérsejtek antitesttermelését.

A dohányzás szintén veszélybe sodorhatja a fehérvérsejtek aktivitását, és az alkoholhoz hasonlóan növeli a szabadgyökök mennyiségét.

A táplálkozási hiányok (elsősorban a főbb B-komplex vitaminok, az A-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin és az ásványi anyagok közül a szelén és a cink hiánya), általánosan visszavetik az immunrendszer minden funkcióját.

Az elhízás, mint a táplálkozással kapcsolatos tünet, önmagában is csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát. Az antitesttermelés és a fehérvértestek tevékenysége csökken a túlsúly esetén.

Az immunrendszer működését elősegítő tényezők a következők:

A finomított szénhidrátok (bármely színű cukor, a lisztből készült termékek, burgonya, rizs) visszafogják az immunfunkciók működését, így jobb elkerülni vagy legalább jelentősen csökkenteni őket.

A halakból és bogyókból nyert olaj, például az extra szűz olívaolaj, illetve más hidegen sajtolt növényi olajok, a kókuszolaj/kókuszzsír segítheti az immunrendszert.

A zöld leveles saláták és a nyers gyökérzöldségek javítják a szervezet vitamin- és ásványi anyag, nyomelem ellátottságát.

A jó minőségű fehérjeforrások: főleg a halak, a „tengeri gyümölcsei” vagy a háztáji tojás a fehérjén kívül jó tápanyagforrások is.

Az teljesen egyéni sajátosság, hogy egy személynek milyen arányban kell szénhidrátot, fehérjét és zsírt fogyasztania egy étkezésre. Ez a tapasztalatom szerint nem csak egyénfüggő, hanem évszakfüggő és élethelyzetfüggő is!

Nyilvánvaló, hogy csökkenteni kellene az elfogyasztott édességet, a csokoládét, a koffein tartalmú italokat, az alkoholt vagy a dohányzás mértékét.

A következő részek néhány kiemelt fontosságú élelmiszerről szólnak. Ezeket mindenképpen érdemes beépíteni az étrendbe.

Itt a könyvbemutató vége.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek