Azt mondják az almára, hogy naponta egy belőle távol tartja az orvost.
Ez alapján vajon mit kellene mondanunk a céklára?
Fitonutriensek
A fitonutriensek, azaz a zöldségekben, gyümölcsökben található egészségtámogató különleges tápanyagok szenzációs hatásaira érdemes időről-időre gondolnunk, különösen most, télen, amikor szervezetünk gyakran szenved a tápanyaghiány miatt.
Az egyik legtöbb, ilyen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmazó zöldségünk a cékla, amit régen „vörös répának” hívtak.
A mindenható cékla
Ezt a kiváló, magas tápértékű zöldséget már a Földközi-tenger környékén már 5000 évvel ezelőtt ismerték. Ez a zöldség nálunk csak a 17. században vált ismertté. Ebben nagy szerepe volt Lippay János botanikusnak, aki a „czékláról” is írt az 1664-ben megjelent A Posoni kert című könyvében.
A mai ismert fajták a 19. és a 20. században terjedtek el szerte a világon.
Sokan csak savanyúságként fogyasztják, de kiváló köret lehet grillezve húsok mellé, vagy salátába nyersen lereszelve és a frissen turmixolt cékla egyenesen kincset ér.
Elkészítése, fogyasztása
A cékla jellegzetessége, hogy sokáig kell főzni, hogy eléggé megpuhuljon. Ezért érdemes egyszerre többet tűzre tenni, majd a hűtőben tárolni.
Vízben főzés helyett másik lehetőség a sütőben sütés. A céklát ekkor is alaposan megmossuk, de ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a „farkincáját”, mert abban vannak a sok különleges tápanyagot tartalmazó festékanyagok.
A megmosott céklákat sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Ezeket a csomagocskákat tepsiben, előmelegített sütőben 200 ⁰C-on 1-1,5 órán át sütjük a cékla méretétől függően.
A megsült céklát kihűlve, de még melegen megpucoljuk. Ezután felkockázhatjuk vagy egészben a hűtőben tárolhatjuk.
A felkockázott céklából finom salátát készíthetünk, vékonyra szeletel mozzarellával, egészben kicsit megpirított, majd apróra vágott dióval.
A saláta öntetéhez 1 zöldcitrom levét összekeverjük az ízlés és az adag szerinti mennyiségű olívaolajjal (2 céklához 0,8 dl), sóval és fehér borssal.
Miért együnk – vagy igyunk – naponta céklát?
Ennek az igazi tápanyagbombára az ezernyi jótékony hatása miatt sokan „természetes gyógyszerként” tekintenek.
Ezek az egészségünket támogató hatások itt olvashatók:
- javítja a vérkeringést,
- szabályozza/csökkenti a vérnyomást,
- segít a szívbetegségek kialakulásának esélyét mérsékelni,
- csökkenti az artériakárosodás esélyeit,
- időseknél segít a kognitív képességek élénken tartásában és a demencia késleltetésében,
- segíti a máj munkáját, hozzájárulhat a veszélyes zsírmáj kialakulási kockázatának csökkentéséhez,
- zsírégető hatású,
- képes szabályozni a folyadékháztartásunkat,
- rákmegelőző hatású magas antioxidáns-tartalma miatt,
- gyulladáscsökkentő,
- javítja az állóképességet a sejtek oxigénfelhasználásának optimalizálásával,
- kiváló vérképző magas vas- és folsavtartalmának köszönhetően.
Turmixba is való
A cékla amellett, hogy főzve, sütve fogyasztható, kiváló tápanyagforrásként és rostdúsítóként is belekerülhet a napi turmixunkba!
Ha nincs kéznél nyers cékla, amit beletehetsz a turmixodba vagy ráreszelhetsz a leveles salátádra, akkor elérhető porként is. Ez a forma már csak a cékla tápanyagokban dús esszenciáját tartalmazza és hosszú hetekig eltartható.
Kulcs a tápanyagokhoz könyv
Ismerd meg a céklán kívüli többi szuperzöldséget is a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!
Testszerviz Vitalissimo webáruház egészség megoldásai
Ez a nagyszerű zöldség sokáig eltartható költséghatékony por formában természetesen elérhető a Vitalissimo webáruház kínálatában!
A céklapor mellé még ajánljuk a másik szuperzöldséget, a káposztafélék legendás tápanyagbajnokát is, a bio fodroskelből készült Testszerviz Fodroskel port!
További nagyszerű szupertermék, ami feltölti a szervezetünket tápanyagokkal a „Wellvital Nektár Koncentrátum”, ami céklát is tartalmaz.