fbpx
18.8 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Mindennapi gyógyszerünk

Azt mondják az almára, hogy naponta egy belőle távol tartja az orvost.

- Hirdetés -

Ez alapján vajon mit kellene mondanunk a céklára?

Fitonutriensek

A fitonutriensek, azaz a zöldségekben, gyümölcsökben található egészségtámogató különleges tápanyagok szenzációs hatásaira érdemes időről-időre gondolnunk, különösen most, télen, amikor szervezetünk gyakran szenved a tápanyaghiány miatt.

Az egyik legtöbb, ilyen nagyon hasznos tápanyagokat tartalmazó zöldségünk a cékla, amit régen „vörös répának” hívtak.

A mindenható cékla

Ezt a kiváló, magas tápértékű zöldséget már a Földközi-tenger környékén már 5000 évvel ezelőtt ismerték. Ez a zöldség nálunk csak a 17. században vált ismertté. Ebben nagy szerepe volt Lippay János botanikusnak, aki a „czékláról” is írt az 1664-ben megjelent A Posoni kert című könyvében.

mai ismert fajták a 19. és a 20. században terjedtek el szerte a világon.

Sokan csak savanyúságként fogyasztják, de kiváló köret lehet grillezve húsok mellé, vagy salátába nyersen lereszelve és a frissen turmixolt cékla egyenesen kincset ér.

Elkészítése, fogyasztása

cékla jellegzetessége, hogy sokáig kell főzni, hogy eléggé megpuhuljon. Ezért érdemes egyszerre többet tűzre tenni, majd a hűtőben tárolni.

Vízben főzés helyett másik lehetőség a sütőben sütés. A céklát ekkor is alaposan megmossuk, de ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a „farkincáját”, mert abban vannak a sok különleges tápanyagot tartalmazó festékanyagok.

A megmosott céklákat sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, majd alufóliába csomagoljuk. Ezeket a csomagocskákat tepsiben, előmelegített sütőben 200 ⁰C-on 1-1,5 órán át sütjük a cékla méretétől függően.

A megsült céklát kihűlve, de még melegen megpucoljuk. Ezután felkockázhatjuk vagy egészben a hűtőben tárolhatjuk.

felkockázott céklából finom salátát készíthetünk, vékonyra szeletel mozzarellával, egészben kicsit megpirított, majd apróra vágott dióval.

saláta öntetéhez 1 zöldcitrom levét összekeverjük az ízlés és az adag szerinti mennyiségű olívaolajjal (2 céklához 0,8 dl), sóval és fehér borssal.

Miért együnk – vagy igyunk – naponta céklát?

Ennek az igazi tápanyagbombára az ezernyi jótékony hatása miatt sokan „természetes gyógyszerként” tekintenek.

Ezek az egészségünket támogató hatások itt olvashatók:

  • javítja a vérkeringést,
  • szabályozza/csökkenti a vérnyomást,
  • segít a szívbetegségek kialakulásának esélyét mérsékelni,
  • csökkenti az artériakárosodás esélyeit,
  • időseknél segít a kognitív képességek élénken tartásában és a demencia késleltetésében,
  • segíti a máj munkáját, hozzájárulhat a veszélyes zsírmáj kialakulási kockázatának csökkentéséhez,
  • zsírégető hatású,
  • képes szabályozni a folyadékháztartásunkat,
  • rákmegelőző hatású magas antioxidáns-tartalma miatt,
  • gyulladáscsökkentő,
  • javítja az állóképességet a sejtek oxigénfelhasználásának optimalizálásával,
  • kiváló vérképző magas vas- és folsavtartalmának köszönhetően.

Turmixba is való

A cékla amellett, hogy főzve, sütve fogyasztható, kiváló tápanyagforrásként és rostdúsítóként is belekerülhet a napi turmixunkba!

Ha nincs kéznél nyers cékla, amit beletehetsz a turmixodba vagy ráreszelhetsz a leveles salátádra, akkor elérhető porként is. Ez a forma már csak a cékla tápanyagokban dús esszenciáját tartalmazza és hosszú hetekig eltartható.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Ismerd meg a céklán kívüli többi szuperzöldséget is a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!


Kattints a képre!

Testszerviz Vitalissimo webáruház egészség megoldásai

Ez a nagyszerű zöldség sokáig eltartható költséghatékony por formában természetesen elérhető a Vitalissimo webáruház kínálatában!


Kattints a képre!

céklapor mellé még ajánljuk a másik szuperzöldséget, a káposztafélék legendás tápanyagbajnokát is, a bio fodroskelből készült Testszerviz Fodroskel port!


Kattints a képre!

További nagyszerű szupertermék, ami feltölti a szervezetünket tápanyagokkal a „Wellvital Nektár Koncentrátum”, ami céklát is tartalmaz.


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek