fbpx
14.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Immunvédelem felsőfokon!

Bár a szervezetünkben nincsenek várfalak és őrtornyok, de mégis jelentős teljesítményre képes a védekező rendszerünk.

- Hirdetés -

És ha nem is kell riadót fújni az egészségünket veszélyeztető káros hatások miatt, de mégis jó, ha ne hanyagoljuk el azokat a fontos teendőket, amelyekkel hosszú távon megvédhetjük magunkat a gyulladások, a fertőzések ellen, illetve az ezekből következő sok más civilizációs betegséggel szemben!

Olvasd tovább a cikkünket, és tudd meg, mit kell megtenned azonnal!

Hogyan véd a bőrünk, hogyan az emésztőrendszerünk?

Nem igazán gondolunk bele, hogy a bőrünkön kívül, még van egy olyan belső védekező rendszerünk is, aminek meg kellene védenie bennünket a betegségeket okozó fertőzésektől, illetve azoktól a káros anyagoktól, amik még a hasunk felől fenyegethet.

A többrétegű bőrünk sokféle káros hatástól megvéd bennünket. Rajta éppen úgy barátságos baktériumok élnek, mint a vastagbélben, és ezek a hasznos baktériumok megakadályozzák azt, hogy kórokozók telepedjenek meg a bőrünkön.

A bőrünk véd az erős napsugárzástól, ez a védelem annál erősebb, minél erősebb a napsugárzás ott, ahol az őseink éltek, és akiknek a génjeit örököltük.

Az északi tájakok élő, vagy onnan származó embereknek fehérebb és a napfényre is érzékenyebb a bőre.

Ezeket a példákat azért említettem meg, mert hasonló védelemmel kell rendelkeznünk az emésztőrendszerünkben is, csak más hatások ellen.

Az emésztőrendszerünket belülről nedves nyálkahártya alkotja, amin van egy nyákos réteg, ami szigetelőként védi a vékony- és vastagbél falát. A vastagbélben ebben a nyákos rétegben élnek a barátságos baktériumok is, már ha minden rendben van odabent.

Ez tehát az a védvonalunk, ami mögött egyetlen sejtrétegen keresztül szívódik fel a megemésztett ételből a vérkeringésbe érkező tápanyagok sokasága.

A vastagbél falát alkotó sejtekhez pedig hasznos zsírsavaknak és víznek kell érkeznie. Ezek a sejteknek ezek a zsírsavak jelentik az egészséget.

Belső védelmi vonalaink

Az emésztőrendszerünk első őrhelye a szánk, ahol alaposan meg kell rágni a bevett falatot, mielőtt lenyelnénk. Ez nem csak az emésztést segíti, hanem a nyállal alaposan összekeveredett falat már megkapta az első fertőtlenítő adagot is. Ugyanis a nyálunkban nem csak cukrokat emésztő enzimek vannak, hanem a kórokozók ellen hatásos anyagok is.

Így aki kapkodva eszik, az nem használja ezt a védekező fegyvert.

A második védekező őrtorony a gyomrunk, ha van elég gyomorsavunk. A gyomorsavról ebben a cikkben is olvashatsz!

Ha minden rendben van, akkor a gyomorba került falatok az erős gyomorsavval találják szemben magukat, ahol a pepszin nevű emésztőenzim segítségével megkezdődik a hosszú fehérjemolekulák feldarabolása, és ami nekünk most fontos, kipurcannak az oda bekerült kórokozók is.

Ha kevés a gyomorsav, akkor sajnos ezek a feladatok csak felületesen lesznek elvégezve, és se a kórokozók kiiktatása, se a fehérjék további emésztése nem lesz tökéletes.

Ennek további káros következményei lesznek, mert a vékonybél – a gyomor utáni első bélrész – nincs felkészülve a kórokozók tömeges inváziójára. Ezért lesz „gyomorrontásunk”, ilyen-olyan fertőzés miatti hasmenésünk. Természetesen az is előfordul, hogy fertőzött volt az étel, és túlságosan sok életerős kórokozó támadott meg minket a szánkon át.

Azért, hogy az immunrendszerünk minimalizálni tudja a hasunkon keresztül érkező támadások következményeit, egy nyirokcsomó hálózatot tart fenn a hasunkban.

Nem véletlen az sem, hogy ennek a külön védelmi vonalnak a részei az orr– és a garatmandulák is, ami főleg kisgyermekkorban oly gyakran begyullad. Ha ez túl gyakran előfordul, és a gyerek sokat lesz lázas beteg, akkor bizony sebészi gyakorlat ezeknek a „túlbuzgó” manduláknak a műtéti eltávolítása.

Ettől persze tovább lehet élni, de jó, ha tisztába lesznek a szülők, hogy ezzel megfosztják a gyermeküket egy immunrendszer-őrhelytől. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy minden mandulaműtét indokolatlan, csupán azt hangsúlyoznám ki, hogy nagyon indokolnak kell lennie ennek a sebészi beavatkozásnak.

Áteresztő vékonybél

Az imént már láttuk, hogy vékonybél belseje csupán egyetlen sejtsorból áll, amit egy vékony, de jó esetben állandó nyákréteg vesz körül. Ha ez a nyákréteg a túl sok fruktóz, túl sok cukor és glutén, vagy más megemésztetlen fehérje – jó tudni, hogy a glutén is fehérje – miatt elvékonyodik, mert a gyomorsavunk nem elég erős, akkor a vékonybél falának sejtjei között bár nagyon keskeny, de mégiscsak rések keletkeznek, amelyeken át a tápanyagokon kívül más káros anyag, kórokozó is bekerülhet a vérkeringésbe.

Mi ez a más? Például a gyomorsavat túlélő kórokozók, még nem megemésztett fehérjedarabok, mint például a glutén, vagy az emlősállatoktól származó húsokból és tejtermékekből származó „Neu5gc” nevű olyan fehérje vagy zsír, amihez cukor kapcsolódik. A „Neu5gc”-ről ebben a cikkben is olvashatsz!

Ezekre a kihívásokra mindre ugyanaz lesz a válasz az immunrendszerünk részéről: ellenanyag termelés, ami felbontja, illetve semlegesíti ezeket a vérbe került káros anyagokat, amit aztán a májunk  megszűr, és méregtelenít.

Így a sérült vékonybél fala és a gyenge gyomorsav miatt az immunrendszer túlműködése lép fel, aminek következtében tartós gyulladás alakulhat ki a szervezetünk szinte bármelyik részén, és beindul az autoimmun betegségekhez vezető kóros folyamat, ami hosszú hónapok vagy évek alatt ad majd olyan tüneteket, hogy a beteg orvoshoz fordul. De ekkor legtöbbször már csak enyhíteni lehet a fájdalmat és más tüneteket, és az is előfordulhat, hogy ekkor már visszafordíthatatlan károkat okozott a sokáig rejtve maradt betegség.

Mi a megoldás?

Először is menjünk el rendszeres kivizsgálásra az orvoshoz, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szervezetünkben nincs folyamatos gyulladás. Nagyon fontos a korai kiderítés, amikor még nincsenek erős kísérőtünetek. Éljünk az orvosi kezeléssel!

Másodszor csökkentsük a stresszt, illetve növeljük a stressztűrő képességünket! Ezt megtehetjük azzal, hogy olvassunk a stresszel kapcsolatban. Erre ad nagyszerű lehetőséget a Kulcs a stresszhez és Kulcs a testhez című Testszerviz könyv!

Harmadszor, ha tudjuk, hogy gyanítható a gyulladás megléte, vagy egy ellenanyagteszt kimutatta, hogy milyen élelmiszer vált ki nálunk immunreakciót (ellenanyag termelést), akkor ne együk többé az érintett élelmiszert.

Célszerű ilyenkor belekezdeni a vékonybél regenerálásba azzal, hogy elhagyjuk a glutént, a tejet és tejtermékeket, csökkentjük a disznó- és marhahúst.

Helyettük meg kell barátkoznunk a halakkal. A halakban ugyanis nincs ez a bizonyos „Neu5gc” nevű fehérje vagy zsír, amihez cukor kapcsolódik.

Bármikor nagyszerű étel a halászlé vagy halpaprikás, sült hal!

Nagyon fontos, hogy ezzel együtt elkezdjük a halkollagén fogyasztását, ami elősegíti a vékonybél regenerációját is, a többi jótékony hatás mellett, mint a szebb bőr, erősebb körmök, szebb haj, jobban működő ízületek.

Mit lehet még tenni? Erősíteni kell a gyomorsavat, például almaecet rendszeres fogyasztásával, evés előtt, de még evés után is hatásos. Kb. 2 dl vízbe tegyünk 1 evőkanállal. Ha ez túl tömény lenne, akkor 1-2 teáskanál lehet a mérték.

Vitalissimo vékonybél egészséget támogató megoldások


Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!

A Myrobalan termékek közül a vékonybél védelméhez kapcsolódóan ajánljuk még:

Kattints a képre!
Kattints a képre!
Kattints a képre!

Ezek a termékek együtt is alkalmazhatók az egészségünk támogatása érdekében!

Testszerviz Kulcs az immunrendszerhez könyv

Ebben a cikkben rövid betekintést tudtunk adni a vékonybél és az immunrendszer egészségét leginkább fenyegető veszélyekkel és azok okaival kapcsolatban.

Ne hagyd ki az immunrendszer működésével, beleértve a nyirokrendszerrel és a vékonybél egészségével, illetve a gyulladásokkal és az autoimmun betegségekkel kapcsolatos tudnivalókat részletes ismertető Kulcs az immunrendszerhez című könyvet!

Ez a könyv életmentő információkat ad át neked, hogy mit kell tenned a hatékony immunrendszer és egészséges bélrendszer érdekében.

Kattints a képre!

További Kulcs könyvek

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Ez utóbbi esetben a három kiválasztandó könyvet a képernyő jobb oldalán található menü segítségével tudod kiválasztani: „1. választott könyv”, „2. választott könyv”, „3. választott könyv”.

Ha segítséget szeretnél kapni a megrendelésed összeállításában
hívd fel a +36 30 737 4359 telefonszámot!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek