fbpx
18.8 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Melyik jobb nekem?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a hal- vagy a marhakollagén készítményeket részesítse előnyben!

- Hirdetés -

Mindegy lenne?

Ízlés dolga lenne?

Az egészségi állapotunktól függ a jó választás?

Olvasd tovább a cikkünket és a kezedben lesz a tudományosan megalapozott választás!

Kétféle kollagénforrás

Gyakran felmerülő kérdés a nagyon hatékony, Swedish Nutra folyékony multivitamin termékeket megrendelők részéről, hogy a Testszerviz Vitalissimo egészségáruházban kapható kollagén termékek közül melyik való nekik, a marha- vagy a halkollagének.

Bár egy korábbi cikkemben már írtam a kollagén típusokról, ezt a fontos kérdésfelvetést valóban érdemes részletesebben tisztázni.

Mivel a kollagén az állatok bőrében, porcaiban, ízületeiben, illetve sokféle szerveiben levő fehérjeféle, amiben levő kötőanyag hatását a kocsonya vagy csont- és húsleves főzésekor is megtapasztaljuk, amikor a hideg hatására, illetve a hűtőben való tároláskor az ilyen étel megdermed a benne főtt állati részekből kioldó kollagéntől.

A fentiek miatt kétféle fő kollagénforrás áll rendelkezésre a táplálékkiegészítők gyártói számára: a szarvasmarhákból vagy a halakból származó alapanyag, de létezik sertésből és csirkéből készült változat.

A legnyilvánvalóbb különbség, hogy a halkollagént főként halpikkelyből és halcsontokból, míg a marhakollagént bőrből, csontokból, porcokból és ínakból nyerik ki.

Ha a gyártónak, ahogy a Swedish Nutrának is kiemelten fontos a termékeinek magas minősége, a marhakollagént bio-minősítésű, legeltetett szarvasmarhákból nyerik. Így ez az alapanyagok hormon- és GMO-mentes.

Röviden a kollagéntípusokról

28 ismert kollagénfélét különbözetünk meg, ezek más szerkezetűek és eltérő szerepük van egy állat, illetve az ember szervezetének felépítésében, ezeket a kollagénféléket 5 főbb csoportba soroljuk:

I-es típusú kollagén: a test minden szövetében jelen van, ez a leggyakoribb típus, nagy a szakítószilárdsága, az acélnál is erősebb. Fontos szerepe van a sebgyógyulásban, a bőr rugalmasságának megőrzésében, hiánya a ráncok mélyedéséhez vezet.

II-es típusú kollagén: ez a kollagénféle segíti elő leginkább a porcok egészségét, mert azok fő összetevője. Reumás ízületi fájdalmak enyhítésében, illetve megszüntetésében van szerepe, valamint az ízületi kopás okozta ropogás mérséklésében.

III-as típusú kollagén: nagyon hasonló az I-es típushoz, többek között kötőszövetek, izmok, különféle szervek, vérerek, csontvelő és a máj alkotóeleme.

IV-es típusú kollagén: a sejteket körülvevő hálózat összetevője – ez a kollagéntípus részt vesz a bőr felépítésében is.

V-ös típusú kollagén: ez a csontban, szaruban, és különféle kötőszövetben található meg.

A kollagénfehérjék szerepe a táplálkozásban

A mai megszokott étrendünkből szinte teljesen hiányoznak a kollagénfehérjék, mert a fehérjeforrásaink nagyrésze színhúsból származik, és nem a kollagén-tartalmú állati részekből (mint a csont, bőr és az ízületek).

Csak kevesen szeretik a pacalt, a kocsonyát, a körömpörköltet és hasonlókat, és ezeket azok is ritkán eszik, akik szeretik ezeket a kollagénben gazdag ételeket.

Őseink táplálkozása teljesen másféle fehérjebevitelt biztosított, mert a levadászott vagy tápláléknak tenyésztett állat minden részét hasznosították az ételkészítés során is. Gondoljunk itt a hagyományos ételekként ismert disznósajtra, különféle hurkákra és más, főként belsőségekből készült ételre (pacal, szalontüdő, veséből és májból, agyvelőből készült ételek).

Ha valakinek a fehérjebevitele főleg színhúsokból áll, és nem fogyaszt elég kollagén-fehérjét, akkor s szervezetében olyan irányú anyagcsere folyamatok indulnak el, amelyek kedveznek a gyulladásoknak, és növelik a civilizációs betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek) kockázatát.

Ezért van az, hogy időről-időre hangoztatják a húsfogyasztás korlátozásának a szükségességét, és ez az egyik legfőbb érve az állati eredetű élelmiszereknek a vegetáriánusoknak és a vegánoknak. Ha csak a színhúsokat és kizárólag ezekből készült húskészítményeket nézzük, akkor a fentiek alapján igazuk is van, de ott követik el a csúsztatást, hogy ezt az érvet minden állati eredetű élelmiszerre kiterjesztik, így a kollagénfehérjékben gazdagokra is. Pedig ez már a kollagénfehérjékre nem igaz!

Kollagénpótlás táplálékkiegészítőkből

Miért jó a közvetlen kollagénkiegészítés táplálékkiegészítőkből?

Elöljáróban fontos kiemelni, hogy a megszokott étkezési zselatint (ahogyan pl. a kocsonyát is) óriásméretű fehérjék alkotják, amelyek alig emészthetőek.

Ezért az étellel elfogyasztott kollagénfehérjék nem sok hatással tudnak lenni az ízületeinkre, bőrünkre, hajunkra, ereinkre, kivéve, ha szuper emésztésünk van és rengeteg körömpörköltet, csontlét és hasonlót eszünk, mivel ezek rendszeres fogyasztása fokozza a gyomorsav termelődését is, viszont a bélrendszerünkre ezek is jó hatással lesznek, hiszen azzal közvetlenül érintkeznek, és nem baj, ha nem mind emésztődnek meg.

Éppen ezért az óriásméretű kollagénfehérjéket a táplálékkiegészítők nem teljes méretükben tartalmazzák, hanem a gyártás során úgy módosítják, hogy ezeket kisebb részekre felszabdalják, mintegy „előemésztik”, ennek eredményeképpen úgynevezett kollagénpeptidek keletkeznek. A peptidek kisebb-nagyobb fehérjerészek, összekapcsolódott aminosavakból álló kisebb-nagyobb darabok.

Példaként ezt úgy lehetne elképzelni, hogy a szánkba vett falatokat vagy rágás nélkül (óriásfehérjék), vagy alaposan megrágva, szinte folyós falatokként nyelnénk le (peptidek). Ha alaposan megrágjuk az ételt, akkor az jóval könnyebben lesz emészthető.

A kollagénpeptidek közel 100%-a felszívódik és bejut vérkeringésbe, így kifejti valamennyi hatását mindenhol, és sokkal kevesebb is elég belőle.

Itt fontos kiemelni, hogy a magas kollagénfehérje-tartalmú étkezést folytatóknál megvannak ugyanazokat a jótékony hatások, mint amiket a kollagénpeptideket táplálékkiegészítőként  szedőknél is.

Ez azzal magyarázható, hogy aki gyerekkorától kezdve, amikor még erős a gyomorsava, ilyen kollagénben gazdag ételeket eszik, akkor a gyomra és az emésztése hozzászokik ezekhez, ellentétben azzal, aki kocsonyát csak karácsonykor és húsvétkor lát, illetve nem szereti a belsőségeket.

Nagyon fontos tehát a napi kollagénfehérje bevitel, peptideket tartalmazó táplálékkiegészítőként, mert ez a fehérjeféle nagyon jótékony hatást fejt ki az egészségünkre a bőrünktől kezdve, az ízületeinken át, egészen a bélrendszerünk egészségéig.

Ezek azok a fehérjék, amelyeknek nincs káros hatásuk, és az egészségünket csak úgy tudjuk optimalizálni, ha a megszokott hús-, hüvelyes- stb. fehérjebevitelt csökkentjük, és a kollagén típusúakat (körömpörkölt, csontlé, pacal, csirkeláb stb.) növeljük.

Ha ezek a hasznos kollagénfehérje-források nincsenek benne az étrendünkben, akkor marad a kollagénpeptidek bevitele táplálékiegészítőként.

A különleges halkollagén

A halkollagén úgynevezett Neu5gc mentes kollagén.

De mi ez a Neu5gc? Miben van? Miért és kinek fontos tudnia róla?

A Neu5gc egy sziálsav származék, mely nagy mennyiségben található meg minden emlős állat húsában, zsírjában, bőrében, szerveiben, vérében, egyszóval mindenében. A sziálsavak olyan fehérjék vagy zsírok, amikhez cukormolekulák kapcsolódnak a szervezetünkben.

Tehát minden emlősállattól származó élelmiszerben van Neu5gc. Tejben is és vajban és más tejtermékekben is sok van, hiszen ezek is emlősállattól származnak.

Egyes rákos megbetegedések (főleg a mellrák) kialakulásában a Neu5gc-nek szerepe van a kutatások szerint, és ez a gyakori vöröshús-fogyasztás esetén megállapított fokozott rákkockázat. Azért fontos megjegyezni, hogy vannak nagy mennyiségű emlőst, azaz sok Neu5gc-t fogyasztó népcsoportok, akik rendkívül egészségesek és a rák is ismeretlen náluk, tehát sok minden mástól is függ a Neu5gc kockázatos hatása.

Fontos emellett kihangsúlyozni, hogy az emlős állatoktól eredő élelmiszerek fogyasztása és a Neu5gc nem mindenkinél káros, sőt sok szempontból az emlős állati élelmiszerek egészségesebbek is, mint pl. a szárnyasoké.

Ahhoz, hogy a Neu5gc kárt okozhasson a vérkeringésbe kell jutnia , de még akkor sem feltétlen okoz problémát. A véráramba pedig nem jut az elfogyasztott élelmiszerből Neu5gc, ha a béláteresztés nem fokozott. Azaz ha az emésztésünk, bélflóránk jó állapotban van, és nem fogyasztunk a belek áteresztését fokozó anyagokat (például sok fruktózt, cukrot, glutént) és korábbról sincs károsodva a bélrendszerünk vagy már regenerálódott, akkor aligha okozhat bármi problémát az emlős állatoktól származó élelmiszer és élvezhetjük azok előnyeit!

Tehát a rossz bélflóra, a nem megfelelő bélrendszeri egészség, az emésztési zavarok, gyakori puffadás, a sok cukor, feldolgozott élelmiszer, glutén gyakori fogyasztása az előfeltétel, ami esetén a Neu5gc károssá tudhat válni.

Érdekes adat, hogy az emberek nagy része termel antitesteket a Neu5gc ellen, ami gyulladást okoz a szervezetben és ennek könnyen lehet autoimmun betegség a velejárója.

Az emberek legalább 85%-ára jellemző a gyakori gluténfogyasztás, a rossz bélflóra és a károsodott bélrendszer. Mindezek jellemzően káros étkezési- és életmódbeli szokások, így a károsodott vékonybélen át juthat a véráramba Neu5gc, ami nélkül antitestek sem termelődhetnének.

Megfigyelték, hogy a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők szervezetében 3x-os mennyiségű antitestet lehet kimutatni a Neu5gc ellen, míg a Hashimoto-pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknél 7x-es mennyiséget!

A Neu5gc feltehetően egy lényeges oka ezeknek a betegségek kialakulásának, de legalábbis a javulást erősen segítheti a Neu5gc tartalom jelentős csökkentése vagy száműzése a táplálkozásból, hiszen így az antitestek termelése minimalizálható, ami által a gyulladás csökken és a pajzsmirigy alulműködés javul, az immunrendszer is hatékonyabb lesz.

Összefoglalva tehát bárkinek jobb lesz a Neu5gc-t tartalmazó élelmiszerek (főleg emlősök színhúsa, tejtermékek, ide értve a vajat is, de az ikra/kaviár is ide tartozik) elkerüléséből vagy legalább csökkentéséből, de különösen fontos ez a pajzsmirigy alulműködéssel küszködőknek!

Más autoimmun betegségek esetén is érdemes lehet mérsékelni ezeket az élelmiszereket. Érdekes, hogy a Rheumatoid arthritis (RA) is autoimmun betegség, de annak feltehetően nincs köze a Neu5gc-hez.

Aki tehát autoimmun betegségben szenved, a pajzsmirigye alulműködik, és állandó gyulladás van a szervezetében, annak érdemes elkerülnie a Neu5gc-t, és ne fogyasszon semmi olyat, ami emlős állattól származna.

Neki ugyanúgy szüksége van a kollagénfehérjékre, amiket kollagén-peptidek formájában halkollagén táplálékkiegészítővel tud biztonságosan fogyasztani napi szinten.

Így ő is elérheti a jótékony bőr-, haj-, köröm-, ízületek-, bélrendszer-javulást és megfelelő aminosav arányt, mert a halkollagén nem tartalmaz semennyi Neu5gc-t!

Ha valakinek Hashimoto-betegsége vagy pajzsmirigy alulműködése van, de eszik emlős állatoktól származó élelmiszereket (akárcsak disznózsírt vagy vajat), annak nem feltétlenül kell halkollagént fogyasztania, jó a marha kollagén is, hiszen így is, úgy is magas Neu5gc bevitele van az állati forrásokból.

De aki alapvetően szeretne javítani a gyakran gyulladásokhoz kapcsolódó egészségügyi állapotán, annak nagyon ajánlott a halkollagén rendszeres fogyasztása, és az Neu5gc-t tartalmazó állati eredetű élelmiszerek elhagyása, vagy legalább jelentős csökkentése, hogy a vérében csökkenjen a Neu5gc ellen termelt antitestek aránya.

Testszerviz Vitalissimo kollagén megoldások

Kattints a képre!

Ha nem kell lemondanod az emlősállatoktól származó élelmiszerekről, akkor természetesen választhatod hatékony, folyékony marhakollagén peptideket tartalmazó készítményeinket is!

Kattints a képre!

Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Ha többet akarsz megtudni az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmáról, és ki akarsz magadnak alakítani egy a mainál egészségesebb étrendet tápanyagdús ételekkel, akkor olvasd el a Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyvet!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek