fbpx
7 C
Budapest
2024. április 24. szerda

Testszerviz

Webáruház

Iható ásványok!

Egy igazán jó multivitaminban a szükséges ásványianyagok és nyomelemek is benne vannak.
De miknek kell feltétlenül benne lenni?

- Hirdetés -

Nem csak vitaminokra van szükségünk!

A multivitaminok olyan komplex készítmények, amelyekkel a gyártók azt a célt tűzték ki, hogy a vásárlónak ne kelljen többféle táplálékkiegészítőt „összevadászni” annak érdekében, hogy pótolja azokat a mikrotápanyagokat, amelyekre a szervezetének szüksége van az egészség fenntartásához.

Amikor a táplálékkiegészítők szóba kerülnek, akkor valamilyen vitaminkészítményre gondolunk, főleg olyanra, amiben C- vagy D-vitamin van. Ennek az utóbbinak a fontossága az ősztől tavaszig terjedő időszakban ma már egyre szélesebb körben ismert.

Ez természetesen nem véletlen, hiszen a televízióban látható reklámok között is sok olyan van, amelyik ezt a két vitamint népszerűsíti.

Az ásványi anyagok közül igazán csak a kalciumnak és a magnéziumnak van hasonló ismertsége.
Az előbbinek a csontritkulás, míg a másodiknak a stressz elleni védekezéssel összefüggésben. Ezekhez az ásványi anyagokhoz még a reklámokban is kapcsolódni szokott  a D-vitamin és a B6-vitamin.

Itt tehát már kezdhetjük sejteni, hogy bizonyos vitaminoknak közük van az ásványi anyagokhoz és nyomelemekhez, így célszerű őket együtt bevenni.

Makroelemek és mikroelemek – Miért van rájuk szükség?

A különféle, szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket szokták még makro- és mikroelemeknek is nevezni, mindkét szócska görög, a „makro-” máshoz viszonyítva nagyot, míg a „mikro-” rendkívül kicsi részt jelent.

Bár a makroelemekből sem kell sok, és ezeket sem tudjuk más ételösszetevőktől elkülönítve a tányérunkon megpillantani, de ez nem jelenti azt, hogy az ásványi anyagok ne töltenének be fontos szerepet a szervezetünk működésében.

A nyomelemekből, vagy mikroelemekből még kevesebbre van szükségünk, a két tápanyagcsoport között egy ezres a váltószám.

Az ásványi anyagokra és a nyomelemekre is az jellemző, hogy ezeket a tápanyagokat sem energiaforrásként  használja fel a szervezetünk, akárcsak a vitaminokat.

Akkor hát miért van szükségünk rájuk?

Ismerkedjünk meg velük, egyikkel a másik után, ábécé sorrendben áttekintve őket!

Az itt következő rész a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve alapján készült.

Kattints a képre!

Cink

Ez a nyomelem fontos szerepet kap a vércukorszint-szabályozásban, részt vesz a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserében. Gyorsítja a sebek gyógyulását, kedvezően hat az agyműködésre, a növekedésre, továbbá a nemi fejlődésre, a fogamzásra és a prosztata működésére. A fokozott cinkbevitel gátolja a réz, az ólom és a kadmium beépülését a szervezetbe. A réz beépülése érdekében ezt a nyomelemet pótolni kell. A cink véd a káros környezeti hatásokkal szemben az ólom és a kadmium beépülésének akadályozásával.

A legjobb cinkforrások a húsok, a máj és a tojássárgája, valamint a hüvelyesek (bab, borsó, lencse).

Fluor

A fluor hiánya a fogzománc károsodását okozza, túlzott bevitelekor pedig foltos lesz a fogzománc. Kisebb mennyiségben a csontokba is beépül. A fluor pótlására tápanyagban dús étrend esetén nincs szükség. Általában nem is szerepel a táplálékkiegészítők összetevői között.

Foszfor

Ez egy olyan ásványi anyag, amely fontos a csontok egészséges fejlődéséhez. A foszfor hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére és az enzimek hatékonyságára. Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Fontos szerepet tölt be a savasság-lúgosság szabályozásában, illetve az energiatermelésben. A szervezet az energia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Foszfor nélkül a niacin (a B3-vitamin) nem szívódik fel.

A foszfor nagyon sokféle élelmiszerben megtalálható, így külön pótlására nincs szükség.

Jód

Nyomelem. A jód elsődleges szerepe a pajzsmirigyhormonok termelésében van. Mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói, ezért a szervezetbe bevitt jód mennyisége alapvetően befolyásolja az anyagcsere sebességét, a testsúlyt és a hormonrendszer működését, valamint kihat az idegrendszer és a vérkeringés szabályozására is. Jód hiányában a pajzsmirigy nem működik hatékonyan, aminek következtében úgynevezett jódhiányos golyva alakulhat ki. A gyengén működő pajzsmirigy esetén könnyebben alakulhat ki túlsúly, lelassulhat a gondolkodás, romolhat a memória, és energiaszegénnyé válhat a szervezet.

Ekkor lelassulhat a szívritmus és a pulzus is. A megfelelő mennyiségű jód segíti a zsírkészlet felszabadítását, és több energiát ad a szervezetnek, javítja az agytevékenységet, hozzájárul a bőr, a haj, a körmök és a fogak egészségéhez. A jód szükséges az egész hormonrendszer egyensúlyának a fenntartásához.

Sajnos a magyar talaj – különösen egyes régiókban, mint Észak-Magyarország – nem tartalmaz elegendő jódot.

A legjobb élelmiszer jódforrások az algák, a tengeri halak, a kagylók és más puhatestűek, moszatok, tengeri hínár.

Kalcium

Ásványi anyag. A kalcium a csontok és a fogak felépülésében, épen tartásában játszik nagy szerepet. Az erős csontozat és fogazat csak elég kalcium jelenlétében alakulhat ki. Ez az ásványi anyag szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izmok működésében, segíti a szabályos szívműködést, a mélyebb alvást, az idegrendszer megerősítését. Ezért fontos stresszcsökkentő hatású. Előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékelheti a légúti allergiás tünetek erősségét. Ez az ásványi anyag szükséges a véralvadáshoz, és hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedők számára.

A legjobb természetes kalciumforrások a kemény sajtok és az olajos magvak.

Kálium

Ásványi anyag. A káliumnak fontos szerepe van az idegrendszeri ingerületek átvitelében, az izomműködés fenntartásában, a sejtek energiaellátásában. A kálium enyhíti az allergia tüneteit, segít a salak- és méreganyagok kiürítésében, és mivel oxigént juttat az agyba, javítja a szellemi teljesítményt.

A káliumnak fontos szerepe van a májban és az izmokban levő cukorraktárak feltöltésében.

A legjobb káliumforrások a zöld növényi részek, illetve káposztafélék (más néven keresztesvirágúak). Különösen igaz ez a fodros őskáposztára.

A megfelelő nátrium-kálium arány fenntartása érdekében előnyösebb a káliumban gazdag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása, az inkább nátriumot tartalmazó állati eredetűekkel szemben.

Kobalt

A kobalt a B12-vitamin alkotórésze. Nagy szerepe van a vérképzésben, állati eredetű élelmiszerekből könnyen hozzájuthatunk.

Króm

Nyomelem. A króm fontos a szénhidrát-anyagcserében, és az egyik főszereplője a vércukorszint szabályozásának. 

Stabilizálja az energia-háztartást, jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, és növeli a szervezet teherbírását és teljesítőképességét.

Sok króm van a húsokban, a májban és a kemény sajtokban, az étkezési sörélesztőben és a tenger gyümölcseiben (kagylók és más puhatestűek). A C-vitamin javítja a felszívódását.

Magnézium

Ásványi anyag. A magnézium elengedhetetlen a szív- és érrendszer működéséhez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést.

Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében, szabályozza a koleszterinszintet.

Közreműködik a csontok felépítésében, az idegek és izmok működésében és az immunrendszer hatékonyságában.

A magnézium mellé kiegészítőként kalciummal érdemes pótolni, 1:2 arányban. Erre a méricskélésre azonban nincs szükség ha szerves formában növényi vagy állati élelmiszerben kerül be az étrendbe.

A magnézium legjobb forrásai a különböző zöldségfélék, sajtok és a halak.

Mangán

A mangán a szervezet működését biztosító különféle enzimek képződéséhez szükséges. Gyermekkorban a csontképződés folyamatában játszik fontos szerepet.

A dió, a mogyoró és más csonthéjasok jó mangánforrások.

Molibdén

A molibdén enzimalkotórész, szerepe van a vasanyagcserében, fontos az alkohol lebontásához is a májban. Állati eredetű élelmiszerekből könnyen biztosítható, növényi bevitele a hüvelyesekből lehetséges.

Nátrium

Ásványi anyag. A nátriumnak fontos szerepe van a folyadékháztartás szabályozásában. Szükséges a jelenléte az idegrendszeri ingerületek átvitelénél és a jó izomműködésnél. Ezen kívül a szervezet savasságának-lúgosságának az egyensúlyát is segít beállítani, valamint fontos a szénhidrát- és fehérjeanyagcsere folyamatainak is.

Réz

Nyomelem. A réz fontos szerepet játszik a vérképzésben, a szabadgyökök semlegesítésében és a központi idegrendszer működésében. Rézhiány esetén a vas nem képes a hemoglobinba épülni, így vasellátási zavarok lépnek fel, valamint csont és idegrendszeri károsodás is kialakulhat.

Vashiányos vérszegénység, keringési zavarok, vérnyomásproblémák, magas koleszterinszint kezelésére alkalmazzák, illetve fejfájás, őszülés, hajhullás, derékfájás, reumatikus és ízületi fájdalmak esetén is.

A fokozott rézbevitel cinkhiányt okoz, ezért ilyenkor a cink pótlásáról is gondoskodni kell.

A réz legjobb forrásai a belsőségek, főleg a máj. Növényi forrásai a bogyós gyümölcsök.

Szelén

A szelén fontos a sejthártyák épségének megtartásához. Ez a nyomelem gátolja a vérrögképződést, csökkenti a szívinfarktus, az agyvérzés és az agyi érelzáródás kockázatát. Ez a nyomelem szükséges a pajzsmirigyhormon aktiválódásához, mivel segítségével alakul át a négy jódatomú tiroxin (T4) három jódatomot tartalmazó tiroxinná (T3).

Antioxidáns szerepe miatt fontos nyomelem. Lassítja a szövetek öregedését, a haj őszülését. A szelén hatását erősíti, ha E-vitaminnal együtt viszik be a szervezetbe.

Sajnos a magyar talaj nem tartalmaz elég szelént. Ezért indokolt lehet a jód és a szelén együttes fogyasztása. A legjobb szelénforrások a tenger gyümölcsei (halak, rákok, kagylók stb.), valamint a belsőségek közül a vese és a máj, bár a hazai tenyésztésű haszonállatok szervezetebében sem lehet sok szelén, mivel a takarmányuk sem tartalmaz eleget.

Ezért nagyon fontos lenne a tengeri halak, rákok, kagylók rendszeres fogyasztása is.

Vas

Nyomelem. A vas olyan alapvető feladatokat lát el a szervezetben, mint az oxigén és széndioxid szállítás, a hemoglobin előállítás, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. A várandós anyáknak több vasra lehet szükségük, ezért esetükben ajánlható a vas pótlása.

A növényekben levő viszonylag magas vastartalom (például a spenót esetében) megtévesztő, mert ezeknek a vasvegyületek felszívódási aránya sokkal rosszabb, mint az állati eredetű élelmiszerekben található, fehérjékhez kötött vasforrásoké.

A legjobb vasforrások ezért a húsok, a máj és más belsőségek. A tojássárgája is tartalmaz vasat.

A napon szárított paradicsom és az aszalt gyümölcsök (szilva, őszibarack, sárgabarack), valamint a tökmag, kendermag, lenmag, amaránt, quinoa is jó vasforrás.

Kattints a képre!

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek közötti kölcsönhatásról

Az alábbiakban azokat a legismertebb összefüggések következnek, amelyeket jól ismer a tudomány.

Az egyik legismertebb kapcsolat a vas és a C-vitamin között van. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, és ezáltal elősegíti a vörösvértestek termelődését.

Az oxigén a vérben a vörösvértestekben levő hemoglobinhoz kapcsolódva szállítódik a tüdőből a szövetek, sejtek felé. Ha alacsony hemoglobinszint, akkor gyakori a vérszegénység, a csökkent vörösvértest-szám miatt, ennek hátterében vérvesztés (például erős menstruációs vérzés), vashiány, B12-vitaminhiány, illetve folsavhiány áll.

Jól ismert még a kalcium és a D-vitamin közötti kölcsönhatás is. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba, ami segíti a csontok szilárdságának fenntartását és csökkenti a csontritkulás kockázatát.

A B6-vitaminról ismert, hogy segíti a magnézium felszívódását, ami fontos a szívműködés, a vérnyomás és az izmok és az idegrendszer egészsége szempontjából. Ez hozzájárul a szervezetünk stressztűrő képességének a növeléséhez. Mindkét mikrotápanyag hiánya esetén gyakrabban leszünk idegesek, ingerlékenyek, hajlamosak leszünk stresszes helyzetben elveszteni a fejünket, a stressz krónikussá válhat, ami aláássa az egészségünket.

A B12-vitamin és a cink között is jól ismert kapcsolat van. A B12-vitamin elősegíti a cink felszívódását, ami fontos a sejtosztódás szempontjából, valamint elősegíti a vérszegénység megelőzését is.

A cinkhiány kihat a férfiak nemzőképességére, mert csökken a termelődő hímivarsejtek száma.

A B9-vitamin, azaz a folsav és a réz között is létezik összefüggés. A B9-vitamin segíti a réz felszívódását, ami szintén fontos a vérképzéshez, az immunrendszer erősítéséhez és a sejtek működéséhez.

Szükséges a pótlás!

A fentiekből már látható, hogy jelentős kapcsolat van a különféle vitaminok és ásványi anyagok, illetve nyomelemek között akár a felszívódásukat, akár a szervezet belüli életműködéseket figyelembe véve.

Ebből az is látható, hogy a jó étvággyal elfogyasztott ételeinkben sem tudjuk minden esetben megnyugtató módon biztosítani, hogy az étkezéskor bevitt tápanyag belső arányai és összetevőinek kellő mennyisége minden esetben maradéktalanul kielégítse a szervezetünk igényeit.

Éppen ezért szükség van az ásványi anyagoknál és nyomelemek rendszeres pótlására, hiszen ki szeretne naponta állati belsőséget vagy tengeri halakat, kagylókat, polipokat, rákokat enni, illetve ki tud egyáltalán hozzájutni ezekhez az ásványokban és nyomelemekben gazdag ételekhez, hogy hetente legalább két-három étkezésre ilyen ételt egyen?

A talaj sem a régi!

Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a mezőgazdasági művelésre fogott talaj tápanyagtartalma is folyamatosan csökken, hiszen hol van már a régi korokban használt nyomásos gazdálkodás, amikor a parasztok megengedhették azt a „luxust”, hogy a megművelt földre ráeresszék a növényevő állatokat legelni, amivel megoldották a talaj pihentetését és a trágyázását is. Ehhez tartoztak a különféle ugaron hagyott földek is, hogy pihentessék a talajt, ami így képes volt regenerálódni a táblás haszonnövény termesztés után.

A mai modern mezőgazdasági nagyüzemi művelés már nem engedheti meg magának a régi módszereket, hiszen a terméshozam növelése, a megfelelő profit elérése lett az elsődleges szempont.

A Szabad Föld weblapon a mai napig elérhető Dr. Márai Gézával, a Szent István Egyetem nyugdíjas címzetes egyetemi docensével készített interjú, amelyben a tanárúr elmondja, hogy miként csökkent az utóbbi évtizedekben a talaj tápanyagtartalma, aminek következtében csökkent az ott termesztett növények, és az azon legeltetett állatok húsának a beltartalmi értéke is.

Néhány kiragadott részlet az interjúból, ami teljes terjedelmében a fenti linken olvasható el:

– Egyedül a hozamok hajszolása a bűnös a megtermelt javak minőségének romlásában?
– A folyamat összetett. A kiindulópont a talaj romlása, savanyosodása, amelyért elsősorban a műtrágyázás, a savas esők, a vegyszerezés és a környezetkárosítás felelős.

Mit kell értenünk a talaj savanyosodásán?

– Azt, hogy a talaj pH-értéke, amely a sav és a lúg arányát jelzi, vészesen tolódik el a sav javára. Világjelenségről van szó, a 0-tól 14-ig terjedő pH-skálán például az óceánok vize 0,2 pH egységgel savasabb a kelleténél, s a korallok mészváza máris oldódni kezdett. Nálunk a talaj néhol másfél pH-értékkel savasabb, mint néhány évtizeddel korábban.”

– Mondana néhány számadatot annak igazolására, milyen mértékben csökken a táplálékaink tápértéke?

– Egy kiló paradicsom 1962-ben még 500 milligramm kalciumot tartalmazott. 2005-ben már csak 90-et. A nyáron fejt tej karotintartalma 1966-ban literenként 3,5-4,5 milligramm volt, 1990-ben már csak 0,2. Egykilónyi tojás B3-vitaminból 1952-ben 23 milligrammot tartalmazott, 2005-ben már csak 1-et. A burgonya elemi vastartalma 1942-ben kilogrammonként még 110 milligramm volt, 2005-ben már csak 4 milligramm. A nemzetközi publikációk szerint egyébként hasonló értékcsökkenés szerte Nyugaton megfigyelhető.

A Youtube.com-on elérhető Dr. Mára Géza professzor úr előadása, amelyben nyíltan beszél erről a problémáról.

A Vitalissimo webáruház egészségmegoldása

A fentiek alapján már jól érthető, hogyha akár a megművelt talaj tápanyagban gazdagságának a romlási oldaláról közelítjük meg a vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek egészségünket érintő problémáját, akár az étrend oldaláról, csupán egyetlen megoldás látszik kikristályosodni: a megfelelő, rendszeres tápanyagpótlás biztosítása.

Az, hogy ez igenis szükséges, a fentiek alapján nem lehet kétséges, és olyan multivitamint  szabad csak választanunk, amely a kiegyensúlyozott ásványi anyag- és nyomelemszükségletet is biztosítja az összetevők között található vitaminoknak megfelelő mennyiségben és arányban.

A korábbi cikkeinkben azt is láttuk, hogy erre csak a folyékony multivitamin készítmények lehetnek alkalmasak, amelyek kiváló felszívódási és hasznosulási tulajdonsággal rendelkeznek.

A cikksorozatunk korábbi részei az alábbi linkeken érhetők el:

Modern vitaminerő A 21. század vitaminjai a folyékony vitaminok

Miért szavazz a komplex vitaminokra?

A Swedish Nutra folyékony termékei nem véletlenül lettek népszerűek és keresettek a Vitalissimo webáruház kínálatában!

Ezek a termékek nemcsak a szervezetünk számára szükséges vitaminokat tartalmazzák, hanem az ebben az írásban felsorolt ásványi ananyagokat és nyomelemeket is biztosítják a napi egyetlen adagban.

A jó minőség és garantálható hasznosulás a modern gyártási technológiának köszönhető, aminek leírása angolul elérhető a Swedish Nutra termékeket előállító svédországi gyár honlapján.


Élj a folyékony multivitaminok nyújtotta utolérhetetlen előnyökkel, ezekben a multivitamin készítményekben megvan az összes szükséges ásványi anyag és nyomelem is!

MÁSOK MÉG KERESIK, TE MEGTALÁLTAD!

HATÉKONY, FOLYÉKONY, FINOM!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek