fbpx
16.1 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Modern vitaminerő

Ma már a vitaminoknak, és más táplálékkiegészítőknek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

- Hirdetés -

De milyen formában érdemes őket szedni? Tabletta, kapszula, vagy van még jobb, korszerűbb készítmény?

Folyékony vitaminok kontra tabletták, kapszulák – mit mutatnak a kutatási eredmények ezekről?

Mielőtt megvizsgálnánk, hogy melyek az előnyei a folyékony vitaminoknak és más hasznos, folyékony összetevőket tartalmazó hasonló készítményeknek más táplálékkiegészítőkkel szemben, első lépésként röviden össze kell foglalni a tablettákra, kapszulákra és az emésztésünkre vonatkozó tudnivalót.

Tabletták

A tabletták a gyógyszerkönyvi meghatározás alapján préseléssel előállított, meghatározott mennyiségű hatóanyagot tartalmazó adagolt szilárd készítmények.

A régi korok orvosainak és gyógyszerészeinek nagy problémáját, a hatóanyagok pontos adagolását oldotta meg a tabletták gyártása.

Mivel gyakran a gyógyszerek hatóanyagai a bevitt mennyiség függvényében akár halálosak is lehetnek, ezért nagyon fontos a pontos dózis bevitele a szervezetbe a megfelelő gyógyító hatás érdekében.

Ezért nem véletlen, hogy ez még mindig napjaink legelterjedtebb gyógyszerformája, a törzskönyvezett gyógyszereink 30-50%-a tablettaként kerül forgalomba.

A tabletta másik nagy előnye, hogy nem kíván mélyreható ismereteket a bevétele, nem lehet elügyetlenkedni, hiszen egy pohár vízzel lenyelhető.

A tabletták gyártása alapvetően egyszerű: veszik a por formájú hatóanyag előre meghatározott mennyiségét, hozzáadják a többi por alakú kiegészítő összetevőt, és az egészet összepréselik.

Tabletták a szervezeten belül

A lenyelt tabletta bekerül az emésztőrendszerünkbe. Itt a tabletta az emésztőnedvek és a bélmozgás hatására lebomlik. Ez azt jelenti, hogy az összepréselt tartalom szétesik, amivel szabaddá válik a hatóanyag, és az fel tud szívódni a vékonybél nyálkahártyán keresztül.

A tabletta felszívódásának befolyásolása kulcsfontosságú a megfelelő hatás eléréséhez, valamint a mellékhatások csökkentéséhez.

Ezért dolgozták ki az úgynevezett nyújtott hatású (idegen szóval retard) készítményeket, illetve a bélben vagy a gyomorban oldódó, szabályozott hatóanyag-leadású tablettákat.

A felszívódás helyét befolyásolni lehet, például valamilyen filmbevonattal.

Tabletta formájú táplálékkiegészítők

Az iménti, tablettákkal foglalkozó bekezdésekben leírtak igazak a tabletta formájú vitaminokra és más táplálékkiegészítőkre is. Ezek az utóbbiak ásványi anyagok, nyomelemeket vagy más hasznos, szervezetünk működését támogató, általában növényi hatóanyagokat, például bioflavonoidokat tartalmaznak.

Az ilyen készítmények gyártása során itt is a gyógyszerek gyártásával azonos módon járnak el: a tabletta por alakú hatóanyagait összekeverik a szükséges kiegészítő anyagokkal, és az egészet összepréselik.

Így aztán a lenyelésük után ugyanaz a sors vár rájuk, mint a gyógyszerekre: a gyomorban vagy a vékonybélben a tabletták szétesnek, aztán felszívódva bekerülnek a vérkeringésbe.

A táplálékkiegészítők között is találunk elnyújtott adagolású, lassú felszívódású (retard) készítményeket is, létezik például ilyen C-vitamin is.

Kapszulák

A gyógyszergyártásban a tablettakészítés mellett a kapszulák használata is elterjedt. Ekkor az összetevőket a préselés helyett, viszonylag stabil héjba zárják, lehetővé téve a szájon át történő bevételt.

A kapszuláknak két fő típusa létezik:

Kemény héjú kapszulák, amelyek száraz, porított összetevőket vagy miniatűr pelleteket (nyomással összepréselt parányi részeket) tartalmaznak, amelyeket például extrudálással vagy gömbölyítéssel állítanak elő. Ezek két részből állnak: egy kisebb átmérőjű „test”, amelyet megtöltöttek, majd egy nagyobb átmérőjű „kupakkal” lezárnak.

Lágyhéjú kapszulák, amelyeket elsősorban olajok és olajban oldott hatóanyagok esetében használnak.

Látható, hogy a kapszulák már folyékony halmazállapotú – önmagában akár kellemetlen ízű – összetevőket is tartalmazhatnak.

A kapszulák sorsa a lenyelés után hasonló lesz a tabletták sorsához: a héjuk az emésztőenzimek hatására feloldódik, és a bennük levő összetevők kiszabadulva további emésztő hatásnak lesznek kitéve, amíg a hatóanyagtartalom felszívódik ugyancsak a belek nyálkahártyáján keresztül.

Az emésztőrendszer dióhéjban

Az életben maradáshoz szükséges ételekben és italokban meglevő tápanyagok kinyerésére és felvételére szolgál az emésztőrendszerünk.

Az emésztés már a szájban elkezdődik, és a gyomorban, illetve a vékonybélben folytatódik.

Az emésztés megkezdéséhez a szájüregbe vezetnek a nyálmirigyek, amelyek a cukrok és keményítők (más néven a szénhidrátok) megemésztéséhez szükséges enzimeket is kiválasztanak.

A gyomorban a pepszin nevű emésztőenzim és a gyomorsav együttesen kezdi el az ételben levő fehérjék bontását.

A gyomor után következik a vékonybél első szakasza a patkóbél, ahová a hasnyálmirigyből induló vezetéken keresztül jutnak be az emésztőenzimek.
Ide érkezik a májban termelődő epe is, ami szükséges a zsírok lebontásához.

A megemésztett táplálékből a különféle, szervezetünk számára szükséges tápanyagok a vékonybélben szívódnak fel, az itt befejezett emésztésnek köszönhetően.

A felszívódás a vékonybél nyálkahártyáján keresztül történik az itt található bélbolyhokon keresztül. A bélbolyhok sokaságát úgy lehet elképzelni, mint egy subaszőnyeget, ahol az egyes fonalszálak egy-egy „ujjnak” felelnek meg.

A vékonybél utáni következő bélszakasz a vastagbél, ahol már nem történik emésztés, és innen még a víz képes felszívódni a vastagbél nyálkahártyáján keresztül. A vastagbélben, ha egészségesek vagyunk, akkor számunkra hasznos bélbaktériumok élnek. Ha ezeknek a bélbaktériumoknak az összetétele megváltozik, és elszaporodnak az élesztőgombák, illetve kórokozók, a fel nem szívódott cukrokat felhasználó fajták, akkor puffadás, székrekedés vagy éppen hasmenés lehet a következmény.

Ilyen eset fordulhat elő akkor is, ha antibiotikumot kell szednünk egy fertőzés miatt. Ekkor a gyógyszer a vastagbélben élő hasznos baktériumokat is elpusztíthatja.
Ennek következménye hasmenés és görcsök lehetnek, egyéni érzékenységtől függően.

Az emésztésünk egészségére még a glutén tartalmú ételek is veszélyesek lehetnek, mert a glutén ronthatja a vékonybél felszívási képességét, illetve úgy változtatja meg a bél nyálkahártyáját, hogy azon keresztül káros anyagok vagy kórokozók is bejuthatnak a vérkeringésbe, ahol az immunrendszerrel kerülnek szembe.

Ez hosszú távon szintén aláássa az egészségünket.

Népbetegség az emésztési probléma – mit okoz ez?

Ma már népbetegséggé váltak az emésztőrendszer megbetegedései.

Nem meglepő, hogy ebben nagy szerepe van a modern élelmiszeripar által előállított túlfeldogozott ételalapanyagoknak, a félkész- és készételeket felhasználó, „üres kalóriákban” bővelkedő étrendünknek, amiből kimaradnak az egészséges bélflórát létrehozó és fenntartó élelmi rostok és más fontos tápanyagok.

Így a tönkretett emésztésünkkel veszélybe sodort szervezetünket olyan táplálékkiegészítőkkel, vitaminforrásokkal kell segíteni, amik megkerülik ezt az egészségügyi problémát.

Ebben verhetetlenen az iható, folyékony vitaminok és más készítmények, amelyek gyorsan felszívódva pótolni tudják a modern életmód és étrend okozta hiányokat.

Természetesen ezekre a bélrendszeri problémákra is az egyik kiút az életmódváltás a szükséges orvosi kezelés mellett, de ezek sikere is azon múlik, hogy az emésztőrendszer milyen gyorsan képes a regenerációra. Ez azonban hónapokig is eltarthat, és erre ritkán van idő.

A regenerációnak, az egészség visszanyerésének egyik fontos tényezője a vitamin-, ásványi anyag és nyomelemhiány megszüntetésének a sürgőssége. Ezért is hatékony megoldásokra van szükségünk. Ezt csak a folyékony készítmények tudják nekünk nyújtani.

A táplálékkiegészítők szerepe az egészségünk támogatásában

Ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és a nyomelemek pótlása a mindennapi táplálkozásunk fontos része.

A sebek gyógyulása, az immunrendszerünk erősítése, a sejtek, szövetek egészségének fenntartása és a szervezetünk energiaellátása érdekében ma már nem kérdés, hogy szükségünk van-e vitaminok és más mikrotápanyagok pótlására, hanem valami egészen más.

A kérdés ugyanis az, hogyan tudjuk a legjobban felszívódóvá tenni azokat a vitaminokat és más értékes anyagokat, amelyeket ma már alapvető fontosságúnak ismerünk el?

Lehet, hogy meglepő lesz, de ha eddig lenyelhető tabletták formájában szoktuk bevenni a vitaminadagunkat, akkor ideje lenne átgondolni a dolgot, ugyanis a folyékony vitaminok és más folyékony készítmények hatékonyabbak lehetnek, mint a tablettás vagy a kapszulás formájuk.

Hogyan? Nézzük ezt közelebbről meg!

A folyékony vitaminok előnyei

Az alábbi rész forrása a CYMBIOTIKA weboldalon olvasható, ahol Dr. Pejman Taghavi, Orvosigazgató, „Hollywood Healthcare”, hagyta jóvá az ott közölt információkat.

Dr. Pejman Taghavi a diagnosztikus és intervenciós hasi és mozgásszervi radiológia szakorvosa. A Hollywood Healthcare orvosigazgatójaként és a UCLA Medical Center oktatójaként Dr. Taghavi széles körű szakértőként tevékenykedik a radiológia területén, többek között a Society of Skeletal Radiology és a Chicago Radiological Society publikációival.

Dr. Taghavi munkája során együttműködik az LA Lakers, LA Dodgers és az UCLA Bruins magas szintű sportolóival.

*

A válasz arra a kérdésre, hogy „a folyékony vitaminok és más készítmények jobban felszívódnak-e, mint a tabletták?” egyszerű: igen!

Az érdekesebb kérdés azonban az, hogy mitől, miért jobbak?

Ennek érdekében tekintsük át mindazokat a tényezőket, amelyek a folyékony vitaminokat észszerűbb választássá teszik. 

Jobb felszívódás és biológiai hozzáférhetőség

Minden alkalommal, amikor étkezünk, a szervezetünk megkezdi azt a hosszadalmas és összetett folyamatot, amelynek során az ételeket tápanyagokra bontjuk – a fehérjéket aminosavakká, a burgonyában, rizsben, kenyérben levő keményítőt egyszerű cukrokká, a zsírokat, olajokat zsírsavakká –, hogy azok felszívódhassanak és hasznosulhassanak a szervezetünkben.

Ha valamit egészben lenyelünk, beleértve a tablettát vagy kapszulát, az nem tud azonnal felszívódni, várni kell, amíg az teljesen meg nem emésztődik, és összetevőire nem esik szét.

Oké, ez alapján azt gondolhatnánk, hogy rendben, a tabletták hasznosulása tovább tart, de van elég idő rá.

De itt nem csak erről van szó!

A szervezetünknek csak ennyi ideje van a tápanyagok lebontására és a bennük levő tápanyagok felszívására, ameddig a tabletta végigjárja az gyomrunkat és a beleinket, aztán a szokásos módon távozik belőlünk.

Lényegében a hasunkban történő folyamatok állnak szemben a ketyegő órával.

Ha ugyanis a felszívódáshoz szükséges idő lejár, és a tablettás vagy kapszulás vitamin vagy más termék nem emésztődik meg rendesen, ami persze más hasonló tablettás táplálékkiegészítőre is igaz, akkor a tablettában levő értékes tápanyagoknak csak egy bizonyos részét tudjuk hasznosítani a szervezetünkben.

Ez azt jelenti, hogy az egészségünk támogatása érdekében lenyelt tablettás vitamin csak olyan mértékben volt hatékony, amennyire egészséges az emésztőrendszerünk, illetve elég idő állt-e rendelkezésre ahhoz, hogy a benne levő összepréselt anyagok szétessenek és a vékonybélben felszívódhassanak.

Valójában számos tanulmány kimutatta a tablettás vitaminok és más készítmények gyenge felszívódási arányát:

Két különböző USA-beli multivitamingyártó céget vizsgáltak 2017-ben. Mindkét vizsgált termékük egyike sem bomlott le teljesen 30 percen belül, ami az amerikai gyógyszerkönyv által előírt idő. Újabb fél órával később még mindig nem oldódtak fel teljesen.

Ugyanez a jelenség igaz volt a Kanadában használt vitaminokra és ásványi anyagokra is. Húsz perc elteltével a 39 tablettából 21, valamint tíz kapszulából négy még nem bomlott fel. A kutatók egy másodlagos tesztet is végeztek csak a sikertelen tablettákon, és megállapították, hogy a tabletták közül kilenc még mindig nem bomlott fel teljesen.

Egész egyszerűen, ha a szervezetünk nem tud megemészteni valamit, akkor biztosan nem tud abból felszívódni semmilyen hasznos tápanyag, vitamin se.

És ez jellemzően sok tablettás vitaminnal és más, hasznos összetevőt tartalmazó táplálékkiegészítővel meg is történik!

Ezzel szemben a folyékony vitaminok és folyékony készítmények felszívódási aránya hihetetlenül magas.

Ekkor az emésztőrendszerünknek nem kell elvégeznie az emésztés lassú és nehéz munkáját, a bevett hasznos tartalom szinte azonnal felszívódik.

Mivel folyadékról van szó, ez a felszívódás akár már a szájban elkezdődhet, és a gyomorban folytatódhat, lásd példaként az alkoholos italokat, vagy a fekete kávét. Ugye, szinte a lenyelés után azonnal érezhető a hatás?

A folyékony vitaminok és más hasonló, iható készítmények tehát könnyen emésztődnek és gyorsan felszívódnak.

Az idővel folytatott versenyben a hasunk mindig győzni fog, azaz mindig az emésztőrendszerünk állapota és leterheltsége az, ami döntő befolyást gyakorol a lenyelt ital vagy étel sorsáról.

Ez azt jelenti, hogy nem biztos, hogy ténylegesen fel tudjuk-e szívni az összes vagy majdnem az összes rendelkezésre álló tápanyagot.

Az USA-ban az orvosok által általánosan használt „Physician’s Desk Reference” szerint ez a mennyiség folyadékok esetében akár 90% is lehet fél óra alatt, míg tabletták esetében ez az arány 10%, sokkal hosszabb idő alatt.

Kattints a képre!

Gyorsan jelentkező eredmények

Mint láttuk az idő jelentősen befolyásolja, hogy mennyi vitamin tud felszívódni, de azt is, hogy milyen gyorsan észlelhető a kívánt hatás.

Ha például a B12-vitamint tartalmazó energiatámogató kiegészítőt szedünk, akkor nem akarunk fél napot várni, hogy csak alig valamennyi hatást észleljünk.

Azt szeretnénk, ha már a vitamin elfogyasztásának pillanatától kezdve lendületesek lennénk, nem?

Ez csak folyékony B-12 vitaminnal érhető el garantáltan.

Ekkor tényleg nem kell órákat várni az energialöketre, hanem akár perceken belül érezhetjük a változást.

Tisztább összetétel és szinergia

Ha megnézünk egy vitaminkapszula vagy -tabletta összetevőinek listáját, akkor láthatunk „aktív összetevőket”, amelyet egy csomó nehezen kiejthető néven vannak felsorolva a termék dobozán.

Mielőtt elhamarkodott következtetéseket vonnánk le, ezek közül az ismeretlen elnevezések közül soknak valóban erős egészségtámogató hatása van. Sokukat azonban csak helykitöltésre vagy a készítményben levő vegyületek összekapcsolására használnak.

Egyszerűen fogalmazva, ezek nem növelik a készítmény értékét. Sőt, talán még csökkentik is azt, mert nehezebben emészthetővé teszik azt.

Íme négy olyan összetevő, amely miatt nem kell aggódni a folyékony vitaminok esetében, mert egyszerűen nincsenek az iható termékben:

Kötőanyagok: Ez nemcsak formát és szerkezetet ad a tablettának – hanem olyan kockázatos és szükségtelen adalékanyagokat is, mint a titán-dioxid, a talkum és a hidrogénezett olajok. Emellett bármi, ami „ragasztóként” működik a vitamintablettában, kétségtelenül megnehezíti az emésztését, azt, hogy végül szétessen, ami pedig a végső cél lenne, hogy az összetevői felszívódhassanak.

Bevonatok: A tabletták könnyebb lenyelhetőségének az érdekében sok gyártó sima, könnyen csúszó anyaggal vonja be a tablettákat. Ezek készülhetnek zselatinból, amire sokan érzékenyek lehetnek, vagy akár műanyagból is, ami megzavarhatja a szervezet emésztési képességeit.

Töltőanyagok, tömegnövelők: A töltőanyagok pontosan olyan idegenek, mint amilyennek hangzanak. Olyanok, mint a fontos hatóanyagot körülvevő extra párnázat, hogy a táplálékkiegészítő teltnek és kiadósnak tűnjön. Ezek teljesen haszontalanok az egészségünk szempontjából, sőt!

Mesterséges színezékek: Egyes mesterséges színezékek teljesen biztonságosak, de vannak olyanok is, amelyek már kockázatosak lehetnek. A szép színű vitaminok egyszerűen nem éri meg, hogy bármilyen káros adalékanyagot is használjanak ahhoz, hogy elérjék azt a ragyogó narancssárga színt vagy gyönyörű lila árnyalatot.

Bármi, ami megdúsítja, kitölti vagy megköti, bevonja a vitamint, szintén lebomlik az emésztés során.

Minél több a lebontandó anyag, annál tovább tart a folyamat, és annál kockázatosabb is lehet. És ahogyan már említettük, minél tovább tart, annál kevesebb idő áll rendelkezésre az értékes hatóanyagok felszívódására.

A folyékony vitaminok ezzel szemben koncentráltak. A gyártási receptek egyszerűbbek, és lehetőség van a fokozott tápanyag-szinergiára is.

A szinergia együttes kedvező hatást jelent. Ez akkor jön létre, amikor az összes összetevő együttesen működik az egészségünk támogatása érdekében, ahelyett, hogy egyes összetevők jótékony hatást adnának, amit más összetevők viszont csökkentenek, rontanak.

Kattints a képre!

Bárki meg tudja inni!

Úgy tűnik, mindannyian átmentünk egy elkerülhetetlen gyermekkori élményen, amikor egyszerűen nem tudtuk lenyelni a tablettákat.

Minél nagyobb a tabletta, kapszula mérete, annál jobban küzdünk ellene. Amikor tehát megbetegszünk, és például valamilyen antibiotikumot kell szednünk, akkor az is probléma lehet, hogy mekkora, mennyire nehezen nyelhető le a felírt gyógyszer.

A megoldás? Tabletta helyett folyékony gyógyszert kellene az orvosnak felírnia. Ilyen egyszerű!

Hasonló a helyzet a tablettás táplálékkiegészítőkkel is. Köztük is lehet olyan, ami összetételében kívánatos lenne, de mégis nehéz lenyelhető.

A folyékony vitaminokkal csak annyit kell tennünk, hogy kiöntünk egy adagoló kupaknyit egy kanálba, vagy egy pohárba, és lenyeljük.

Bár ez nem közvetlenül a felszívódással függ össze, hanem a személyes elvárásoktól és a tabletták lenyelésére való képességéről szól.

Ha nem tudunk kényelmesen lenyelni egy vitaminkiegészítőt – ami sok gyermek és idős ember esetében így van –, akkor biztosan nem hasznosul a belepréselt hasznos hatóanyag sem.

Egy fecske nem csinál nyarat

Igaz, hogy „egy fecske nem csinál nyarat”, de a fenti tudományos alapokon nyugvó megállapításokat több más forrás is alátámasztja.

Az USA nemcsak a gyógyszeriparban, hanem a folyékony vitaminok fejlesztésében is vezető szerepet tölt be a világon.

Éppen ezért választottunk amerikai forrást jelen anyagunk megírásához.

Csak ízelítőképpen, a fentiekkel egyező válaszokat kaphatunk a következő odalakon is arra a kérdésre, hogy a folyékony vitaminok korszerűbbek-e, jobban hasznosulók-e, mint a hagyományos tabletták vagy kapszulák:

Consumerlab.com/are-liquid-vitamins-better-than-pills/liquid-vitamins

Pubmed/Investigation of vitamin and mineral tablets and capsules on the Canadian market

Medicare-europe.co.uk/science-clinical-data/liquids-vs-pills

Healthycell.com/blogs/articles/are-liquid-vitamins-better-than-pills


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek