fbpx
29 C
Budapest
2024. június 25. kedd

Testszerviz

Webáruház

Zöldekkel dúsítva!

Miért jó, ha élő egy multivitamin?

Ha megnézzük a táplálékkiegészítők fejlődésének az útvonalát, azt látjuk, hogy azok a készítmények lesznek a leghatásosabbak, amelyek nem csupán a bennük levő értékes összetevők vegyi képlet szerinti természetazonos gyűjteménye, hanem maga a természetes összetevő.

- Hirdetés -

Gyógyszergyártási alapok

Ha megnézzük akár a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, akár a táplálékkiegészítők fejlődésének az útvonatált, azt látjuk, hogy azok a készítmények lesznek a leghatásosabbak, amelyek nem csupán a bennük levő értékes összetevők vegyi képlet szerinti természetazonos gyűjteménye.

A régi időkben a gyógyszerek még nem különültek el egyes hatóanyag vegyületekre, hiszen a kémia tudománya nem volt fejlett ahhoz, hogy valóban kikutassák azt, hogy a gyógynövényekben pontosan mik a hatásos anyagok.

Ezen változtatott a modern gyógyszergyártás kialakulása, amikor már a tudomány képes  volt kikutatni és elkülöníteni pontosan azt az anyagot, amely a kívánt gyógyító vagy fájdalomcsillapító hatást okozta egy-egy gyógynövényben.

Ennek megfelelően ma már a gyógyszerekben pontosan benne van, hogy egy adagban milyen és mennyi hatásos összetevő, azaz gyógyszergyárban előállított hatóanyag van. Így a gyógyszerek laboratóriumokban kikísérletezett készítmények lettek, pontosan ismert összetevőkkel.

Ezek az anyagok a gyógyszerekhez adott tájékoztatók szerint bizonyos statisztikai számokkal is mérhető mellékhatásokat is okoznak, ami eltér a gyógyszer készítőjének szándékától. Ez egy elkerülhetetlen körülmény, hiszen a gyógyszert beszedő beteg szervezetének működése nem modellezhető le a laboratóriumokban a gyógyszer fejlesztése során. Éppen azért tart olyan sokáig egy gyógyszer kereskedelmi forgalomba hozatala, mert nagyon sok, igen körültekintő vizsgálatot kell elvégezni előtte.

Mivel a táplálékkiegészítők egy részét is a gyógyszergyárak állítják elő, és ha nem, akkor is bizonyos szigorú gyártási előírások vonatkoznak rájuk, így kézenfekvő volt, hogy a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket tartalmazó készítmények a gyógyszerekhez hasonlóan pontosan meghatározott mennyiségű és vegyileg tiszta, akár laboratóriumban is megtervezhető összetételű anyagokat tartalmazzanak csak. Hiszen a kémia tudománya már a 20. század első felében képes volt a növényekben levő vitaminokat elkülöníteni, és anyagszerkezetüket kideríteni, azaz pontosan melyik elemből mennyi ad ki egy elemi molekulának nevezett egységet.

Miből állnak a vitaminok?

Minden élő szervezet alapvetően szénből, oxigénből és hidrogénből áll, amihez más elemek, például foszfor, nitrogén stb. kapcsolódhatnak.

Példaként vegyük a közismert C-vitamint, amit aszkorbinsavként ismerünk. Egy C-vitamin molekula, amiknek sokaságából áll egy teáskanálnyi aszkorbinsav por, amit egy gyógyszertárban bárki megvehet kimérve kis tasakban. Nos, a C-vitamin molekula 6 db szénatomból, 8 db hidrogénatomból és 6 darab oxigénatomból áll.

Csak itt álljon egy nem vitamin példaként az egyszerű szőlőcukor, ami a vérünkben vércukorként kering, szintén 6 db szénatomból és 6 db oxigénatomból áll, de abban már 8 helyett 12 db hidrogénatom van.

Ugye milyen érdekes, hogy ezek a jól ismert anyagok ugyanazokból az elemekből épülnek fel, mégis más a felépítésük,  és persze másfélék a tulajdonságaik is?

Miért írtam eddig erről?

Egyrészt azért, hogy leírhassam, hogy a C-vitamint (az aszkorbinsavat) a gyógyszergyárak főként kukoricából nyert keményítőből állítják elő, mivel a keményítő a növények cukorraktára. Ez azért lehetséges, mert a cukorban és a C-vitaminban is ugyanazok az elemek fordulnak elő.

Másrészt azért, hogy lássuk, hogy az egyes anyagok összetétele a szervezetünkben nagyon hasonló, ugyanakkor a sokféleségük és a szerepük rendkívül sokféle.

Tehát, ha azt látjuk egy táplálékkiegészítő címkéjén, hogy abban ennyi aszkorbinsav, emennyi biotin  (ami a B7 vitamin), amannyi niacin (B3-vitamin) van, akkor azt látjuk, hogy ezek kémiailag is jól leírható szerkezetű, egymástól különböző anyagok.

Megjegyzem, hogyha a fenti bekezdésekben rákattintunk a linkekre, a Wikipédiából megtudhatjuk, hogy az egyes vitaminoknak mi a kémiai összetétele.

Mennyi paprikát együnk, hogy elég C-vitaminhoz jussunk?

Van egy nagyszerű, angol nyelvű weboldal, ahol megnézhetjük, hogy egy-egy élelmiszer pontosan mit tartalmaz.

Ha ide kattintasz, akkor eljutsz a „SELF Nutrition Data | Food Facts, Information & Calorie Calculator” oldalra, és ha jól tudsz angolul, akkor egész érdekes adatokhoz juthatsz.

Nos, nézzük csak meg, hogy mit mond ez az oldal a fűszerpaprikáról!

Én most csak néhány, 7 gramm fűszerpaprikában található vitamint írok ide, a fűszerpaprikában ennél sokkal többféle tápanyag található:

bétakarotin       1868 mcg

C-vitamin           4,8 mg

E-vitamin           2,0 mg

K-vitamin           5,4 mcg

B2-vitamin         0,1 mg

B3-vitamin         1,0 mg

B6-vitamin         0,3 mg

Látható, hogy elég jól meg kellene paprikázni az ételt, ha mondjuk 80 mg C-vitaminhoz szeretnénk jutni. (Kb. 117 gramm, azaz több mint 10 dkg pirospaprikát kellene az ételre szórni.)

Mennyivel egyszerűbb meginni egy adag folyékony C-vitamint!

De itt nem feltétlenül erről van szó. Vannak bizonyos különbségek, ha a C-vitamint aszkorbinsavként, vagy ha fűszerpaprikaként, illetve más természetes formában, például citromként vagy mandarinként esszük vagy isszuk meg.

A növényekben található C-vitamin nem csupán aszkorbinsavból áll.
A természetben a C-vitamin igazából egy összetett anyag, amiben az aszkorbinsavon kívül más összetevők is vannak.

A C-vitamin mindig bioflavonoidokkal, K-vitaminnal és egy réztaralmú enzimmel együtt fordul elő a növényekben, gyümölcsökben.

Így ez valójában egy tápanyagcsomag, amit a tudósok darabjaira szedtek, és a legnagyobb mennyiségben levő összetevőt, az aszkorbinsavat nevezték el C-vitaminnak.

Ezt az egész sztorit a következő, angol nyelvű youtube.com videóban magad is megnézheted, ennek a rövid filmnek a mondanivalójának lényegét írtam le az imént.

Gyanítom, hogy ez nem csak a C-vitaminra igaz. Ennek megfelelően az egyes zöldségekben és gyümölcsökben nem vegytiszta formában fordulnak elő a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, hanem olyan összetett formában, aminek jótékony hatását nem lehet gyártott hatóanyagokkal teljes mértékben helyettesíteni.

Meg vagyok győződve, hogy amikor időről-időre azt olvasom különféle portálokon tudományos kutatási eredményekre hivatkozva, hogy ez vagy az a vitamin mennyire hatástalan a betegségek ellen, akkor azonnal az eszembe jut a fenti példa következménye, azaz a kutatók nem egy „élő vitamint”, hanem annak gyártott kémiai anyagát vizsgálták. Ennek következtében biztos vannak lényeges különbségek az egyes vitaminformák között, és egyáltalán nem meglepő, hogy egy laboratóriumban összeállított vitamin nem azonos hatású egy valódi zöldségben vagy gyümölcsben levő értékes tápanyaggal.

Kattints a képre!

Modern táplálékkiegészítők kora

Vissza a természethez!

Ez lehetne egy igazán modern készítmény gyártásának a mottója is!  A környezettudatosság, a tiszta levegő, a természetes erőforrások, a biotáplálkozás ma felértékelődött, és ennek a létjogosultságát az imént láthattuk a C-vitamin mint aszkorbinsav, és a bioflavonoidokkal és enzimmel kiegészített komplex C-vitamin, mint élő tápanyacsomag összehasonlításában.

Éppen ezért ma már nem elegendő, ha egy táplálékkiegészítő csupán aszkorbinsavat és más, a korábban már említett kémiai vegyületként beazonosított összetevőket tartalmaz. Egy mai modern készítmény már különböző, valódi zöldségekből és gyümölcsökből származó, természetes formájú összetevőket is tartalmaz.

Tudjuk jól, hogy a speciális növényi összetevők egy vitaminkészítményben hozzájárulnak a vitaminok és ásványi anyagok, nyomelemek felszívódásához és hasznosulásához, mert bizonyos növényi mikrotápanyagok, mint például a flavonoidok további jótékony hatást adnak hozzá a termékhez.

Így nem meglepő, hogy a tápanyagokban gazdag zöldségekben és gyümölcsökben található természetazonos összetevők erősítik a hagyományos, kémiailag is beazonosítható vitaminok és más értékes anyagok hatékonyságát.

Emellett, a növényi összetevőket is tartalmazó vitaminok sokak számára jobban tolerálhatók, mint a csupán szintetikus formákat tartalmazók.

Ha röviden össze akarjuk foglalni, hogy egy modern táplálékkiegészítőnek milyen követelményeknek kellene megfelelnie, az alábbi pontokat írhatnánk le.

 1. Jól összeválogatott minőségi összetevők: egy ilyen készítménynek tartalmazni kell vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek együtt hatékonyabbak, mint az összetevők külön-külön. Ezenkívül tartalmaznak még olyan növényi kivonatokat is, amelyek növelik a készítmény hatékonyságát, elősegítik az összetevők felszívódását. Ezek a további teljes értékű kiegészítők a zöldségeken, gyümölcsökön vagy az algákon kívül lehetnek még jól felszívódó aminosavak, lehetnek kollagénfehérjék, gyulladáscsökkentő fűszerek, mint a kurkuma és más, hasznos tápanyagkeverékek is.
 2. Hatékony gyártási recept alapján az összetevők formája könnyen emészthető és jól felszívódó legyen.
 3. Klinikailag alátámasztott hatások, azaz a táplálékkiegészítőnek bizonyított, klinikailag alátámasztott hatásai legyenek az egészségre.
 4. Átláthatóság, azaz a címkén megvan a pontos összetevő-lista, és van adagolási előírás.
 5. Megfizethető ár, a termék kedvező ár-érték aránya lehetővé teszi, hogy elérhető legyen sok vásárló számára.

A Swedish Nutra termékcsalád eleget tesz ezeknek a feltételeknek!

Különleges keverékek és kiegészítők a Swedish Nutra termékekben

Most néhány terméknél bemutatjuk a bennük található speciális természetes összetevőket, hogy egy rövid ízelőt adjunk arról, hogy a Swedish Nutra folyékony multivitaminokban és más készítményekben milyen kiváló speciális összetevőket tett bele a svéd gyártó a készítmények hatásának sokoldalú gazdagítására.

ÍZÜLETVÉDŐ FOLYÉKONY KOLLAGÉN

C-vitaminnal, B12- és D-vitaminnal, plusz MSM-mel, kondroitin-szulfáttal, glükozamin-szulfáttal és L-karnitin aminosavval.

 • MSM (metil-szulfonil metán) gyulladáscsökkentő hatású anyag, amelyet minden élő szervezet termel, de az életkorral csökken mennyisége. Védi az ízületeinket.
 • A kondroitin-szulfát is előfordul az élő szervezetekben. A porcszövet fontos szerkezeti összetevője, mely a porcok fizikai terheléssel szembeni ellenállóképességét biztosítja.
 • A glükozamin-szulfát a porcszövet természetes alkotóeleme, jótékony hatásával segíti az ízületi sérülések gyógyulását, az ízületek szerkezetének fenntartását. Elsősorban porckopás esetén és idős korban ajánlják.
 • L-karnitint az agyunk, a májunk és a veséink termelik és a zsírsavak szállításában van szerepe. Olyan folyamatokban is részt vesz, amelyek az agy- és szívműködéssel kapcsolatosak.
 • A készítményben található kurkuma gyulladáscsökkentőként csökkenti a fájdalmat, az ízületi merevséget és a duzzanatot.

FOLYÉKONY MULTIVITAMIN FÉRFIAKNAK

és

FOLYÉKONY MULTIVITAMIN NŐKNEK

Mindkét készítmény A-, C-, D-, E-, K-vitaminnal, mind a 8-féle B-vitaminnal, plusz könnyen felszívódó formájú kalciummal, magnéziummal, cinkkel, és 69-féle ásványi anyaggal és nyomelemmel kínál napi egyetlen adagban különleges tápanyagokat az egészségünk védelmében.

Kétféle élő keverékkel gazdagította ezeket a készítményeket a svéd gyártó.

 • „Bio-aktív Életerő Keverék”, amelyben olyan magas tápanyagtartalmú zöldség- és gyümölcskomplex van, mint az ázsiai ginzeng, citrus bioflavonoidok, cékla, lucerna, brokkoli, spirulina alga, aloe vera, zöld tea, szőlőmag, tőzegáfonya, goji bogyó, málna, acerola cseresznye, fekete áfonya, acai bogyó, gránátalma, Ginkgo biloba, likopin paradicsomból, lecitin.
 • Aminosav Energialöket Keverék, amely 22-féle kiválóan hasznosuló aminosavat tartalmaz.

Ezek az összetevők milyen hozzáadott értéket jelentetnek?

Itt a teljesség igénye nélkül néhány példával mutatjuk be, hogy milyen jótékony hatások várhatók el a készítményekhez adott különleges keverékek egyes összetevőitől.

A citrus bioflavonoidok között olyan anyagokat találunk, mint például az akvercetin, miricetin, apigenin, kempferol és luteolin. Ezek a vegyületek a növényi sejtekben védelmi funkciót töltenek be.
A flavonoidoknak a következő egészségvédő, betegségmegelőző tulajdonságai ismertek:

 • antioxidáns hatás és/vagy szabadgyök-befogás,
 • immunrendszer harmonizáló és gyulladáscsökkentés,
 • asztmaellenes és antiallergén hatás,
 • baktérium- és vírusellenes hatás,
 • ösztrogénaktivitást harmonizálás,
 • daganat keletkezésének a kockázatának a csökkentése,
 • májvédelem,
 • vérerek állapotát javítása.

A Vitalissimo webáruház blogján olvasd el a  fitotápanyagokról szóló cikkünket!

Az ázsiai ginzenget évszázadok óta használják a helyi gyógyászatban a Távol-Keleten. A ginzeng hatásért felelős vegyületek, az úgynevezett ginzenozidok a stressz okozta tüneteket szüntetik meg, és növelik a szellemi, fizikai teljesítőképességet. A ginzeng hatására növekszik munkateljesítmény, növelhető a koncentráló képesség, segíti a betegség utáni lábadozást, elűzi a fáradtságot, kimerültséget.

A Ginko biloba (páfrányfenyő) értágító, keringésjavító, stresszoldó hatású. Ez az egyik legrégebbi gyógynövényünk. A páfrányfenyő leveleinek kivonata, amiben a gyógynövény hatóanyagai vannak, flavonoidokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a keringési rendszer egészségéhez, a megfelelő véráramláshoz, így a sejtek oxigénnel és tápanyagokkal történő ellátásához.

A Ginko biloba lassítja a szellemi hanyatlást is.

Az aloe verában rengeteg a vitamin és az ásványi anyag, nyomelem. A benne levő hatóanyagok meggyorsítják a gyógyulási folyamatokat. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a növény gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sejtregeneráló hatású. A növényben antibakteriális anyagok is találhatók.

A brokkoli egy igazi szuperzöldség! Egy zöldség a rák ellen! A brokkoli (Brassica oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, és a neve is mutatja, hogy egy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. A zöldségnek mintegy harminc fajtája ismert.

A brokkoli ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. Van benne még növényi C-vitamin, B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is, valamint  az A-vitamin elővitaminja, a karotin. Ez a zöldség is gazdag növényi indolokban, amelyek sokat tesznek a hormonális egészségünk fenntartásához.

A lucerna akár gyógynövényszámba menő közismert növény, hihetetlen, hogy mennyi jótékony hatása van.

A lucerna hasznos anyagai között van a szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E- és K-vitamin. A kötőszövetek rugalmasságáért felelős borostyánkősavat is tartalmaz, amely fékezi szervezetünk öregedését. Gazdag klorofilban, növényi fehérjékben és aminosavakban is.

A cékla közismert zöldségünk, amely tele van kiváló hatóanyagokkal, amik közül kiemelkednek a benne található antioxidánsok. Ezek védik a sejteket a külső szabad gyökök támadásától.

A cékla kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin tartalma is jelentős. A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést az agyunkban is, ez a hatása, illetve a benne található további vegyületek rendkívül hasznosak az idegrendszer egészségének a megőrzésében.

A spirulina egy algafajta, amelyben sok fehérjét, sokféle vitaminokat, ásványi anyagokat és jótékony hatású fitotápanyagokat is tartalmaz. A spirulinában található értékes anyagok jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre, és segítenek megelőzni a leggyakoribb fertőző betegségeket.

A spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akik cukorbetegek, csontritkulásuk vagy ízületi gyulladásuk van, esetleg magas a vérnyomásuk. Ezeknél a betegségeknél gyakori a szervezet krónikus gyulladása, mely hosszú távon jelentősen károsíthatja a sejtjeinket. A spirulina kiváló gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.

További információt találsz az Életmódváltás.hu online magazinban a brokkoliról, cékláról és a spirulina algáról!

A Swedish Nutra folyékony készítményei az életerő forrásai

Ebben a cikkben bemutattuk a Swedish Nutra folyékony készítmények kiválóságának egy új oldalát azzal, hogy bemutattuk, milyen további speciális zöldségkeverékek vannak bennük. Ezeknek a szuperkeverékeknek a közös jellemzője, hogy könnyen emészthető formában tartalmaznak főleg növényi alapú hatékony tápanyagokat.

Ezeknek a különleges összetevők igazi élő gazdagságot adnak ezeknek a folyékony multivitaminoknak, ízületvédőknek és kollagén készítményeknek.

Minden Swedish Nutra folyékony multivitaminra jellemző a tápanyaggazdagság, és ennek következtében a remek egészségvédő hatás.

E cikk írásához felhasználtuk a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvét, amelyben részletesen olvashatsz az itt szereplő szuperélelmiszerekről és különleges fitotápanyagokról!MÁSOK MÉG KERESIK, TE MEGTALÁLTAD! KATTINTS A KÉPRE!

Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek