Az egyik legkedveltebb gyökérzöldségünk a sárgarépa jelentős vitaminforrás. Ezt a gyökérzöldséget régóta ismerjük és termesztjük. A sárgarépa az Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok nemesített alfaja, aminek a vadhoz képest jóval nagyobb a répateste, ízletesebb és nem fás szerkezetű.
Pliniustól, az ókori római írótól tudjuk, hogy ez a négyezer éves növény vékony, kemény gyökér volt, amit a késő római időkben kezdtek nemesíteni.
Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is léteznek, főként Ázsiában. A ma elterjedt narancssárga fajta csak a 17. században jelent meg holland kertészek nemesítő munkája eredményeként.
Érdekesség, hogy a sárgarépának Erdélyben murok a neve.
A sárgarépa őse a mai Afganisztán és Irán területéről terjedt el nyugat felé, és jutott el a Földközi-tengert körülölelő Római Birodalomba.
Érdekesség, hogy Európa nagy részébe a 8. században a mórok közvetítésével jutott el az Ibériai-félszigeten át Észak-Európa felé, bár a mai Spanyolország Hispánia néven római tartomány volt.
A 12. századi andalúziai arab tudós földműves, Ibn al-‘Awwam átfogó művében, a „Könyv a mezőgazdaságról” (arabul: Kitab al-Filaha) említi a piros és sárga színű répákat.
Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról Lippay Jánostól (1606–1666) a már a cékláról szóló cikkemben említett A Posoni kert című könyvében.
A sárgarépa jellegzetes narancssárga színének okozója a β-karotin, amit a szervezetünk értékes A-vitaminná alakít át. Ezen kívül még sok B-vitaminfélét tartalmaz, és van benne C-vitamin is, valamint sokféle ásványi anyag és nyomelem. Ezért a sárgarépa nem csak ízletes, hanem sokféle tápanyagot és jó rostot tartalmazó zöldség is.
Különleges jelentősége az emberi szervezet számára, hogy vízben oldódó növényi rostokat tartalmaz, melyek tápanyagok a jó bélbaktériumok számára. Segít a bélflóra helyreállításában és az emésztőrendszer megfelelő működésében.
Fogyasztása mindennap ajánlott! Lehetőleg nyersen!
Ha nem akarsz mindennap nyers répát ropogtatni, akkor a
a megoldás, mely jelentős mennyiségben tartalmazza!
A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.
Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.