fbpx
21.8 C
Budapest
2024. április 15. hétfő

Testszerviz

Webáruház

A becsapós banán

Ma már mindenütt kapni banánt, sőt, szinte utánunk dobják. Én még emlékszem azokra az időkre, amikor évente egyszer, karácsonytáján, hosszú sorok kígyóztak az addig elérhetetlen déligyümölcsért. Ma eljutottunk oda, hogy olcsóbb, mint a hazai alma…

- Hirdetés -

1972-ben, amikor 14 évesen édesapámmal először Nyugaton jártam – ez hihetetlenül nagy dolog volt akkoriban –, Münchenben ettem először belőle. Annyira megtetszett az édes íze, hogy napközben pár darabbal elvoltam, apám nagy örömére, mivel ezzel olcsó lett a kamaszkori étvágyam kielégítése. Este persze jött a sátorban a töltött káposztás konzerv…

Na, de a banán!

Erről a trópusokon elterjedt és ott termesztett, gyakran fatermetű lágyszárú növényen fürtökben érő gyümölcsről ódákat zengenek a táplálkozástudósok. A házipatika.hu cikkében 15 féle jótékony hatást sorolnak fel.

Ezek közül az első: „Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket.” – ami itt előnyként jelenik meg, de egy életmódváltó számára rögtön felkiáltójelként is hathat, joggal.

Az édes ízű érett banánra könnyen rácsábulunk, aminek hatása gyorsan meglátszik a mérlegen is, a hétre már oda is lett az addigi napok alatt leadott kilóknak.

De sokféle banán van, bár a legkönnyebben hozzáférhető, az édes ízű, valóban könnyen elcsábítja az óvatlan testsúlycsökkentőt.

De van egy másik, ami a barátunk lehet! Ez pedig a főzőbanán!

Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó főzőbanán, vagy más néven: plantain, egy olyan lágyszárú növény, ami akár 15 méter magasra is megnő. A rajta termő egy-egy banánfürt átlagosan 10 emeletes és a súlya elérheti akár a 40 kilogrammot is.

Ez a banán ehetetlen nyersen, íze alapján inkább zöldség, mint gyümölcs! Ahhoz, hogy élvehető ételt készítsünk belőle, hőkezelés szükséges.

Az édes banánnál sokkal kevesebb cukrot tartalmaz és a világ számos részén a krumplihoz hasonlóan elkészítve fogyasztják. Tápanyagokban gazdag, mert gazdag C- és B-vitaminokban, ezen kívül sok káliumot és jótékony rostot: pektint is tartalmaz. A kálium tudvalevőleg csökkenti a vérnyomást, segíti a vércukorszint normál szinten tartását, a pektin pedig jót tesz a bélflóránknak.

Meghámozva, felkarikázva, egy tepsire tett sütőpapírra sorakoztatva, és vajjal vagy olívaolajjal, illetve más zsiradékkal megkenve, kis sóval, kurkumával vagy más fűszerrel ízlés szerint bőven meghintve, 200 fokos előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sül.

Isteni köret lehet sült krumpli vagy rizs helyett!

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.


Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek