fbpx
9.1 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Sokszínű sárgarépa

Az egyik legkedveltebb gyökérzöldségünk a sárgarépa jelentős vitaminforrás. Ezt a gyökérzöldséget régóta ismerjük és termesztjük. A sárgarépa az Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos vadmurok nemesített alfaja, aminek a vadhoz képest jóval nagyobb a répateste, ízletesebb és nem fás szerkezetű.

- Hirdetés -

Pliniustól, az ókori római írótól tudjuk, hogy ez a négyezer éves növény vékony, kemény gyökér volt, amit a késő római időkben kezdtek nemesíteni.

Magyar elnevezése a narancssárga színnel azonosítja, bár lila, piros, fehér, sárga színű változatai is léteznek, főként Ázsiában. A ma elterjedt narancssárga fajta csak a 17. században jelent meg holland kertészek nemesítő munkája eredményeként.

Érdekesség, hogy a sárgarépának Erdélyben murok a neve.

A sárgarépa őse a mai Afganisztán és Irán területéről terjedt el nyugat felé, és jutott el a Földközi-tengert körülölelő Római Birodalomba.

Érdekesség, hogy Európa nagy részébe a 8. században a mórok közvetítésével jutott el az Ibériai-félszigeten át Észak-Európa felé, bár a mai Spanyolország Hispánia néven római tartomány volt.

A 12. századi andalúziai arab tudós földműves, Ibn al-‘Awwam átfogó művében, a „Könyv a mezőgazdaságról” (arabul: Kitab al-Filaha) említi a piros és sárga színű répákat.

Magyar leírás elsőként 1664-ből származik a sárgarépáról Lippay Jánostól (1606–1666) a már a cékláról szóló cikkemben említett A Posoni kert című könyvében.

A sárgarépa jellegzetes narancssárga színének okozója a β-karotin, amit a szervezetünk értékes A-vitaminná alakít át. Ezen kívül még sok B-vitaminfélét tartalmaz, és van benne C-vitamin is, valamint sokféle ásványi anyag és nyomelem. Ezért a sárgarépa nem csak ízletes, hanem sokféle tápanyagot és jó rostot tartalmazó zöldség is.

Különleges jelentősége az emberi szervezet számára, hogy vízben oldódó növényi rostokat tartalmaz, melyek tápanyagok a jó bélbaktériumok számára. Segít a bélflóra helyreállításában és az emésztőrendszer megfelelő működésében.

Fogyasztása mindennap ajánlott! Lehetőleg nyersen!

Ha nem akarsz mindennap nyers répát ropogtatni, akkor a

Vidd magaddal zöldturmixpor

a megoldás, mely jelentős mennyiségben tartalmazza!

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek