fbpx
9.8 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Cékla – a tápláló vörös répa

Tudtad-e, hogy a cékla egyik régi neve „vörös répa” volt? Ezt a kiváló, magas tápértékű zöldséget már a Földközi-tenger környékén már 5000 évvel ezelőtt ismerték. Nálunk a 17. században vált ismertté. Ebben nagy szerepe volt Lippay János botanikusnak, aki a „czékláról” is írt az 1664-ben megjelent A Posoni kert című könyvében.

- Hirdetés -

A mai ismert fajták a 19. és a 20. században terjedtek el szerte a világon.

A cékla jellegzetessége, hogy sokáig kell főzni, hogy eléggé megpuhuljon. Ezért érdemes egyszerre többet tűzre tenni, majd hűtőben tárolni.

Vízben főzés helyett másik lehetőség a sütőben sütés. A céklát ekkor is alaposan megmossuk, de ne távolítsunk el róla semmit, különösen ne a „farkincáját”, mert abban vannak a festékanyagok. A megmosott céklákat sózzuk, és kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és alufóliába csomagoljuk. A csomagocskákat tepsiben, előmelegített sütőben 200 C fokon 1-1,5 órán át sütjük a cékla méretétől függően.

A megsült céklát még melegen megpucoljuk, persze nem forrón, hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután felkockázhatjuk vagy egészben a hűtőben tárolhatjuk.

A felkockázott céklából finom salátát készíthetünk, vékonyra szeletel mozzarellával, egészben kicsit megpirított, majd apróra vágott dióval.

A saláta öntetéhez 1 zöldcitrom levét összekeverjük az ízlés és az adag szerinti mennyiségű olívaolajjal (2 céklához 0,8 dl), sóval és fehér borssal.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle káposztafélékről és más zöldségekről, ami segítheti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek