fbpx
14.2 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Fodros kel a szuperzöldség

A kisázsiai (mai Törökország) eredetű káposztát a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa középső és nyugati része felé. A fodros kel a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

- Hirdetés -

Kezdetben a vastag szárú és kevés levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a több levelet hozó zöldséget, és így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a káposztafélék nemesítőinek a törekvése a káposztafej közepén levő puhább levelekre irányult, és létrejött a tömött fejet képező, elterjedt közismert káposzta, így a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorult a leveles kel.

A fodros kel remek forrása az olyan fontos tápanyagoknak, mint az A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, növényi fehérjék és az élelmi rostok. Olyan ásványi anyagokkal lát el minket, mint a mangán, a vas, kalcium, réz és kálium.

Egyetlen tányérnyi fodros kelből készült étel fedezi napi C-vitamin szükségletünk 88%-át.

Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.

E-vitamin tartalma csökkenti az emlékezőképesség hanyatlását. A zsírban oldódó E-vitamin hatékonyabban szívódik fel, ha zsiradékkal együtt fogyasztjuk. A fodros kelt tehát mindig öntsük nyakon egy kis olajjal, hogy elősegítsük ezt a folyamatot.

A fodros kelben levő kéntartalmú hatóanyagok serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek (mell-, petefészek-, tüdő-, prosztatarák) megelőzésében.

A Testszerviz Vitalissimo webáruházában rendeld meg most a Testszerviz saját márkás fodros kel készítményeit, amit belekeverhetsz joghurtba vagy a kedvelt Zöldturmixodba is.

Ez a Testszerviz Fodros Kel por és a Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle káposztafélékről és más zöldségekről, ami segítheti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek