fbpx
4.6 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

A kávézás csúcsa

A kávéfőzőgépek történetében az igazi áttörést a nagynyomású gőz használatának kezdete jelentette. Ennek előfutára volt Angelo Moriondo 1884-ben bemutatott, gőzzel működő kávégépe, ami azonban nem lett sikeres.

- Hirdetés -

A következő lépést Luigi Bezzera tette meg, amikor 1901-ben szabadalmaztatta a gőznyomásos kávégépet, de ezt is tovább kellett fejleszteni ahhoz, hogy igazán sikeres legyen.

Desiderio Pavoni volt az, aki Bezzera gépét tökéletesítette, és már sorozatban gyártott kávégépeket.

A mai presszógépek felé vezető út következő nagy lépése Achille Gaggiához kötődik. Az ő 1936-os szabadalma alapján a háború után, 1946-ban kezdte el gyártani a forradalminak tekinthető, rugós csapteleppel szerelt presszógépeket.

Ez a presszógép gőz nélküli rendszerrel működött. A köznyelv az így főzött kávét krémkávénak nevezi a magasabb, aranyértéknek nevezett 9 baros nyomás alatt az olaszosan pörkölt szemekből kicsapódik az olaj, amitől habos krémréteg keletkezik. Sokan ezt tartják az igazi íznek.

A harmadik kávés mérföldkő szintén Olaszországhoz kötődik: a Faema 1961-ben kihozta az E61 presszógép modellt, ami a rúgós csaptelepet kiváltva elektromos szivattyúval nyomta át a vizet a kávé elkészítésekor.

A berendezésbe egy melegvíz-keringetést is beépítettek, ami állandó hőmérsékleten tartotta a fejet. Mivel megbízható, szép kávégép volt, mára igazi kultusztárggyá vált. Az eredeti darabok komoly összegekért cseréltek gazdát, és az sem véletlen, hogy a cég ismét elkezdte gyártani ezt a legendát.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a kávéról, a teáról és sok minden másról, ami segítheti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

A cikk címképe a wikipédia E-61 cikkéből származik.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek