fbpx
10.4 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Az olasz kávé magyar királya

Francesco Illy, azaz születéskori nevén Illy Ferenc, aki Temesváron született 1892. október 7-én, egy trieszti üzletember és feltaláló volt. Őt ma méltán tartják az olasz presszókávé atyjának.

- Hirdetés -

Az I. világháború után az Olaszországhoz került Triesztben telepedett le, ahol feleségül vett egy német-ír származású olasz zongoratanárnőt, akit Vittoriának hívtak. A házaspárnak két gyermeke született.

Illy Ferenc kakaó- és kávékereskedéssel, illetve -pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. Így találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző légmentes csomagolást.

1933-ban Illy megalapította az „Illycaffè”-t, majd 1935-ben „Illetta” névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt, ami a szokásos forró gőz helyett a vizet nagy nyomású levegővel préselte át és csak 90 fokig hevítette. ennek köszönhetően sokkal több illatanyag és aroma került a kész kávéba. Az ital tetején így megjelenhetett a minőségi eszpresszó védjegyének számító világosbarnás krém, azaz a „crema” is.

Az „Illetta” a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető, amivel az olasz presszókávét készítik. A mai napig is Illy Ferenc harmadik generációs leszármazottainak a kezében van az Illy cég.

Illy Ferenc 1956-ban Triesztben hunyt el.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a kávéról, a teáról és sok minden másról, ami segítheti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban
!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek