Egy korábbi posztomban a brokkoliról írtam, ami az egyik „szuperzöldség”. A téli hónapokban nagyobb fűtési igénye van a testnek, így ilyenkor a magasabb keményítő tartalmú zöldségek a sztárok. Meg persze azért is, mert ezek jól eltárolhatóak hosszú ideig.
Van itt még néhány olyan, keményítőtartalmú zöldség, ami a téli, hideg napok alatt is felmelegíthet, mivel télen jobban kívánjuk a keményítőben gazdagabb ételeket.
1. Cékla
A cékla szó szerint színesíti a tányért, telente kiváló vitamin- és ásványianyag. Ne csak savanyúságként fogyasszuk, hanem készítsünk belőle köretet. Párolva tegyük zöld leveles salátára.
Ez is egy alacsony szénhidráttartalmú zöldség, magas rosttartalommal. A cékla színét adó antioxidáns hatású vegyület, a betanin csökkentheti a krónikus gyulladást.
2. Különféle káposzták
A káposztafélék, ahová a brokkoli is tartozik, az egyik legtáplálóbb élelmiszerek közé tartoznak. A sokféle színű káposzták és kelkáposzták jelentős C-vitamin források.
A bennük levő vízben oldhatatlan rostok a beleink egészséges működését is támogatják. A vízben oldható rostok hasznosak a bélbaktériumok számára.
A káposztákat sokféle módon elkészíthetjük, lereszelve és párolva nagyszerű köretet készíthetünk belőlük.
Ne felejtsük el azt sem, hogy gluténmentes káposztástésztát vagy sokféle töltött, sós süteményt is készíthetünk velük.
A savanyú káposzta télen is nagyon jó az emésztésünknek és a bélbaktériumainknak is.
3. Paszternák vagy pasztinák
Ez egy régi Európában gyökérzöldségünk, ami a burgonya elterjedésévek méltatlanul háttérbe szorult. Kinézetre a fehérrépához (petrezselyemgyökérhez) hasonlít, ám a leveleit nem használják fel főzésre.
Az íze édeskés, diós, kiválóan helyettesíthető vele a krumpli, azzal az előnnyel, hogy kevesebb benne a szénhidrát. Belekerülhet levesekbe, salátákba és köretként is megállja a helyét.
Magas a C-vitamin-tartalma. Rosttartalma segíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet. Káliumot is tartalmaz, ami jótékonyan hat a vérnyomásra és a szívre.
*
A sokféle tápláló zöldségről és más „szuperélelmiszerről” részletesen írok a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemben.
Ez a könyv nagyon hasznos kiegészítő kötet az Élet írta szakácskönyvünkhöz, amit méltán neveznek „alakformáló” szakácskönyvnek is.
Ez a két nagyon hasznos könyv most csomagban nagy kedvezménnyel is elérhető.
*
4. Sárgarépa
A sárgarépának népszerűsége miatt egész évben „idénye van”.
Sütve, párolva, krémlevesként, zöld leveles salátára kockázva, csíkozva, nyersen rágcsálva, különböző mártásokba mártogatva is fogyasztható. Közismert, hogy a sárgarépa színét adó béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, ami segítheti sok minden más mellett a szemünk és a bőrünk egészségének megőrzését.
5. Zeller
A jellegzetes ízű zellergumó jóval értékesebb annál, hogy csak hús- vagy csontlevesbe főzzük bele.
A zeller is sokféleképpen készíthető el, és a benne lévő C- és K-vitamin, illetve kálium révén segítheti a szív- és érrendszer jó állapotának a megőrzését. Fogyasztható akár nyersen, is ha leveles salátára teszed, kis kockára vágva. Megsütve ízletes köret is lehet, de krémleves is főzhető belőle.
*
Ha már megvan neked az Élet írta szakácskönyv,
akkor egészítsd ki a Testszerviz Tudástáradat a többi Kulcs a könyvvel,
amik közül sokféle csomagkedvezménnyel válogathatsz itt.
A nagyon hasznos Testszerviz könyvek mellett a Vitalissimo webáruházban sokféle egészséges termék közül is válogathatsz!
Ne feledd, ha most 30 000,- Ft felett rendelsz, akkor ingyenes a kiszállítás a GLS futárszolgálattal!