fbpx
6.4 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Forrón jó!

Az utóbbi néhány cikkemben a téli zöldségekről volt szó, mint például a brokkoliról, vagy a cékláról és további téli társaikról. Amikor télen, hideg időben fázunk, akkor jól esik egy forró tea, de itt mégsem a teázás örömeiről írok, hanem egy másik, forrón fogyasztható, átmelegítő ételünkről, a hús- vagy csontlevesről.

- Hirdetés -

Míg egy teázás lényege a jóleső meleg, a hús- vagy a csontleves fogyasztásakor az átmelegítő hatás mellett ez a leves rengeteg tápanyaggal is ellát bennünket.

Nem véletlen, hogy a konyhában az ilyen leveseket alapleveknek nevezik, hiszen más ételek készítésekor kiváló alapnak számítanak. Egy jó rizottóhoz is alaplé kell, és alapleveket használunk különböző mártások, szószokhoz vagy krémlevesekhez is.

Mivel a klasszikus alaplé főleg csontokból vagy csontos húsokból készül, ezért itt most erről írok, és nem a kizárólag zöldségekből készülőről.

Miért?

Mert a csontokból főzött leveseknek jelentős a kollagéntartalma, ami egy nagyon fontos fehérje. Ugyanezt a fehérjét tartalmazza a kocsonya is, ami egy „megszilárdult” alaplé, mindenféle finomsággal együtt.

A fűszerekkel ízesített, hosszú ideig főzött csontlevest akár orvos is felírhatná, mert olyan bőrsimító, bélnyugtató, gyulladáscsökkentő, immunrendszert támogató étel, aminek nincs párja.

A csontleves tele van olyan hasznos anyagokkal, amik újult erőt adnak a májunknak, bélrendszerünknek, izmainknak, bőrünknek, hajunknak és csontjainknak.

Az alaplé titka, hogy a csontos, porcos, ínas, bőrös részeket lassan főzzük, hosszú órákon át.

Az ilyen leves minél tovább fő, annál több lesz benne az értékes tápanyag. Ezek közül elsőként említhetjük a kollagént, ami egy zselés, kocsonyás hatású fehérje. Ez simítja ki a bőrünket, ez vonja be és védi a beleinket. Minél tovább fő a levesünk, annál könnyebben lesz emészthetővé a benne levő kollagén.

A kollagén, a kötőszövetek, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje.
Ez az, ami regenerálja a vékonybél bolyhait és segíti a tápanyagok felszívódását.

A csontleves a kollagénen kívül még ellát bennünket kalciummal, foszforral, magnéziummal, cinkkel, szelénnel is.

Jótékony ereje a benne levő fehérje építőelemeknek, azaz aminosavaknak köszönhető (pl. glicin, glutamin, alanin, arginin, prolin). Ezek fontosak a bélrendszer egészségének megőrzésében, hozzájárulhatnak a stabil vércukorszinthez, ezek építik fel az izmokat, a csontokat, az ízületeket, és őrzik meg a bőrünk fiatalosságát.

A csontleves alapanyagokat szolgáltat a hialuronsav termelődésnek, ami az ízületeinket tápanyagokkal ellátó és a kopástól védő ízületi folyadék fő alkotóeleme.

Ezért alapléből egyszerre sokat érdemes főzni, nagy fazékban vagy lassan főző készülékben. A főzés után át kell szűrni és ki adagokba is ki lehet adagolni, akár le is lehet fagyasztani magát a tápláló levet.

Nem véletlen, hogy az alapléről is írok a többi tápanyaggal együtt
a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvemben.

Ez a könyv nagyon hasznos kiegészítő kötet az Élet írta szakácskönyvünkhöz,
ami a méltán nagyszerű Testszerviz „alakformáló” receptgyűjtemény.

Ez a két könyv most csomagban nagy kedvezménnyel is elérhető.

Ha már ott van a polcodon az Élet írta szakácskönyv,
akkor egészítsd ki a Testszerviz Tudástáradat a többi Kulcs a könyvvel.
A Kulcs könyvek közül sokféle csomagkedvezménnyel válogathatsz itt.

A nagyon hasznos Testszerviz könyvek mellett a Vitalissimo webáruházban sokféle egészséges termék közül is válogathatsz!


Ne feledd, ha most 30 000,- Ft felett rendelsz,
akkor ingyenes a kiszállítás a GLS futárszolgálattal!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek