fbpx
17.9 C
Budapest
2024. március 28. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Karácsonyi kocsonya

Tudtad-e, hogy a kocsonya egy olyan hagyományos étel, ami szinte minden európai nép konyhájában megtalálható. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn 1395-ből.

- Hirdetés -

Az első, magyar írásos emlék a kocsonyáról 1544-ből való.

A miskolci eredetű közmondások közül országosan ismertté vált a „pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”.

Ennek eredete, hogy régen, amikor még a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, a Miskolc főutcáján levő „Három Rózsa” vendéglőben, aminek épülete ma is látható, a homlokzatán a három rózsával, a vendégek kocsonyát rendeltek. A vendéglősné lement a pincébe a kocsonyáért, de a sötétben nem vette észre, hogy a kocsonyába még hűlés és megszilárdulás közben beleugrott, és a megszilárdult lében benne is ragadt egy béka.

Így a „békás kocsonya” is a vendégek elé került.

A tréfás történeten túl, a kocsonya akkor jó, ha a házisertésből „a fülétől a farkáig érő” alapanyagokból készült, azaz főtt benne köröm, csülök, fül. Ezek azok a „kevésbé nemes”, inkább porcos, csontos részek (fej, farok, bőrke, köröm), amiket zöldségekkel, fűszerekkel enyhén sós vízben legfeljebb 95 °C-on hosszan főznek.

A zselatin alapjául szolgáló kollagén a főzés közben kioldódik a beletett hozzávalókból.

A 6-8-10 órán át tartó főzés után a kész levet és belevalókat hűlni hagyják, a húsos részeket kicsontozzák, a levet ülepítik, a húsokat és más részeket tányérokba adagolják és rámerik a zsírtalanított, leszűrt, kollagénes levet.

Ezután az étel hideg helyen megszilárdul. A kocsonya hidegen tormával, mustárral fogyasztható.

Kocsonya készülhet sertéshús helyett borjúból, halból is.

Ismerd meg a konyhában használható ételösszetevőket, alapanyagokat, a zöldségektől, gyümölcsöktől kezdve a húsokig, tejtermékekig bezáróan, a

Kulcs a tápanyagokhoz című könyvből!

Ezt a könyvet az Élet írta szakácskönyvvel együtt egy csomagban is megrendelheted még ma, és ebben az esetben már karácsonykor süthetsz-főzhetsz is belőlük!

Ha még nincs meg neked a többi Testszerviz Kulcs könyv, akkor azokat is nagy kedvezménnyel rendelheted meg itt!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek