A narancs a citrom mellett az egyik legkedveltebb citrusféle, ami a citromhoz hasonlóan Délkelet-Ázsiából származik. A narancs a 11. században kerülhetett hozzánk, a citromhoz hasonlóan arab közvetítéssel.
Ma már szinte a világ minden trópusi vagy szubtrópusi területén termesztik, így a citromhoz hasonlóan nagyon elterjedt gyümölcs.
Érdekes magának a szónak is az eredete, ami jól mutatja, milyen úton érkezett hozzánk a narancs.
A magyar narancs szó az északolasz narancia [narancsa] – irodalmi olasz arancia – közvetítésével a spanyol naranja [naranha] szóból származik. A spanyolba az arab nárandzs(a) szóból került át, aminek végső forrása feltehetően perzsa közvetítéssel a szanszkrit (azaz óind) náranga „narancsfa” szó.
A narancs a citromhoz hasonlóan nagyszerű C-vitaminforrás, ami mellett A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. A narancsban levő tápanyagok segítik a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, és segíthet székrekedés esetén is.
Sok benne az antioxidáns, a flavonok és a karotinok, antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jótékonyan hat a hajszálerekre, a szívre és az idegrendszerre.
A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.
Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.