fbpx
6.9 C
Budapest
2024. április 23. kedd

Testszerviz

Webáruház

Az édes narancs

A narancs a citrom mellett az egyik legkedveltebb citrusféle, ami a citromhoz hasonlóan Délkelet-Ázsiából származik. A narancs a 11. században kerülhetett hozzánk, a citromhoz hasonlóan arab közvetítéssel.

- Hirdetés -

Ma már szinte a világ minden trópusi vagy szubtrópusi területén termesztik, így a citromhoz hasonlóan nagyon elterjedt gyümölcs.

Érdekes magának a szónak is az eredete, ami jól mutatja, milyen úton érkezett hozzánk a narancs.

A magyar narancs szó az északolasz narancia [narancsa] – irodalmi olasz arancia – közvetítésével a spanyol naranja [naranha] szóból származik. A spanyolba az arab nárandzs(a) szóból került át, aminek végső forrása feltehetően perzsa közvetítéssel a szanszkrit (azaz óind) náranga „narancsfa” szó.

A narancs a citromhoz hasonlóan nagyszerű C-vitaminforrás, ami mellett A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. A narancsban levő tápanyagok segítik a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, és segíthet székrekedés esetén is.

Sok benne az antioxidáns, a flavonok és a karotinok, antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jótékonyan hat a hajszálerekre, a szívre és az idegrendszerre.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek