fbpx
14.6 C
Budapest
2024. április 26. péntek

Testszerviz

Webáruház

Szója, a vitatott alapanyag

A vegán étrend legnagyobb kihívása, hogy kellően változatos legyen, tudja pótolni azt az erőteljes ízélményt, amit a húsfélék adnak, és ellássa az emberi szervezetet a nélkülözhetetlen tápanyagokkal. Amikor még csak az ismerősök ismerőseiről hallhattuk, hogy vegán étrendet folytatnak, sokan úgy képzelték, hogy minden nap salátát esznek szójával. Aztán ahogy telt az idő, a salátával megbékéltek az emberek, a szóját azonban egyre több támadás érte, sokak szerint fitoösztrogén tartalma miatt felborítja a hormonháztartást, és többet árt, mint használ. De mi is az igazság? Ennek járt utána az Interfood!

- Hirdetés -

A növény

A szója Kelet-Ázsiában honos, a hüvelyesek családjába tartozó növény, melynek termései kisebb méretű babok – tehát a szója egy babféle. Érdekes módon az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet mégsem a hüvelyesek közé sorolja a szóját, hanem az olajos magvak közé, mégpedig azért, mert a szója rendkívül fontos olajnövény, az étolaj nagy része ebből készül. A szója babjának 18%-a olaj, míg 35%-a fehérje. Számos pozitív élettani hatása van, magas fehérjetartalma mellett szintén magas az ásványianyag tartalma.

Mit készítenek a szójából?

Az életmód tanácsadók alapvetően két nagy csoportra osztják a szójából készült termékeket, melyek közül a vegán étrenddel foglalkozó szakemberek a teljes értékű termékeket részesítik előnyben. Teljes értékű szójatermék a tofu, a szójatej, a szójaszósz, a tempeh és a miso. Feldolgozott szója termékek a szója granulátumok, a húspótlók és a szójakockák. Mint minden feldolgozott élelmiszer esetében, ezeknek is csak mértékletes fogyasztása javasolt.

Fitoösztrogén, jaj!

Sokan tartanak attól, hogy aki szóját eszik, annak felborul a hormonháztartása. Azt gondolják, hogy azok a nők, akik sok szóját fogyasztanak, ciklusproblémákkal küzdenek, a szójakedvelő férfiak pedig idővel elnőiesednek. Ez egy városi legenda, hiszen az emberi szervezet jól tudja kezelni a kívülről bevitt hormonokat, teljesen máshogyan bánik velük, mint azokkal, amelyeket maga termel. Sőt mit több, a szójafogyasztás nem hogy nem árt a szervezetnek, de jelentősen csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, és az izomtömeg növelésében is segítségünkre lehet. A szójában található fitoösztrogén megtalálható más növényekben is, mint a gabonák, a magfélék, a babfélék vagy éppen a komló.

Összességében tehát elmondható, hogy a teljes értékű szójatermékek rendszeres fogyasztása egyáltalán nem káros, sőt kifejezetten jótékony hatással van az emberi szervezetre. Ha Ön is ismerkedik a vegán étrenddel, itt az ideje megnézni, hogy mit főzött ki az Interfood! Vegán ételek mindenkinek, egy egészségesebb életért!

Támogatott cikk

Vendeg Blog
Vendeg Bloghttp://www.testszerviz.hu
Vendég cikkek, írások, melyek az életmódváltás témakörében születtek, vagy ahhoz kapcsolódnak. Minden esetben a cikk végén a forrást linkelhető módon megjelenítjük.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek