fbpx
15.2 C
Budapest
2022. május 28. szombat

Testszerviz

Webáruház

Az éltető citrom

A citromot ma már mindenki ismeri a magas C-vitamin tartalmáról, de ez nem volt mindig így. A citrom Indiából indult hódító útjára, és ma már a 3-5 méteres fa gyümölcse a megfelelő éghajlaton egész évben terem sokfelé a világban.

- Hirdetés -

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol azonban csak nyolcszáz éve honosodott meg.

A ma is fogyasztott fajtáit a 16–17. század óta ismerjük. A citromot alkalmazták már mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyíthatja, illetve megelőzheti a skorbutot, ami a C-vitaminhiány betegsége, és gyakran szenvedtek tőle a hosszú és sokáig tartó hajóútjaikon a tengerészek.

Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, a másik csoport almabort kapott, a harmadikat pedig gyógyszerrel kezelte. A citromot, narancsot fogyasztók állapota javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk.

A jól leírt eset után negyven évvel a brit Admiralitás kötelezte a Brit Királyi Haditengerészetet, hogy valamennyi tagja igyon meg naponta egy adag citrom- vagy narancslevet. A több évtizedes késlekedés miatt hadseregnyi angol tengerész halt meg skorbutban.

A citrom ma már alapgyümölcsnek számít, jól tudjuk, hogy a leve sok C-vitamint tartalmaz. Forró teába viszont ne öntsük be közvetlenül, mert a magas hőmérséklet árt a C-vitaminnak.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a különféle zöldségekről és más élelmiszerekről, fűszerekről, ami segíti az egészséges étrended kialakítását.

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.

Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikkMeg nem értett művészet
Következő cikkAz édes narancs

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

186RajongókTetszik
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek