fbpx
20 C
Budapest
2024. május 2. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Mángold mánia!

Egy elfelejtett zöldség, amit már az ókorban is jól ismertek, szívesen fogyasztottak. A mángoldról van szó, erről a Földközi-tenger környékéről hozzánk is eljutott tápláló zöldségről.

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket, és ismerkedj meg vele, egy finom ételrecept kíséretében!

Dísznövény és zöldség is

Ha nyáron saját termesztésű mángoldot szeretnél fogyasztani, akkor már most gondoskodj a magok elvetéséről. A reggeli hidegek még kedveznek a magok csírázásának.

Igen, a mángold akár az erkélyeden is nevelhető! A magokat a fellazított talajba szórhatjuk, majd takarjuk be földdel. Ügyeljünk, hogy a magok ne kerüljenek túl mélyre, és legyen rajtuk elég föld. A mángold szereti a napot és vízigényes is, ezért tartsuk nedvesen a talajt.

A mángold többször betakarítható, mert a levágott levelei újra kihajtanak.

Miért pont a mángold?

A mángoldot a Földközi-tenger környékén már az i. e. 5-4. században ismerték, mégis mára Európában szinte alig ismert zöldségről van szó. Érdemtelenül, mert egy sok tápanyagot tartalmazó, igen jó hatású zöldségről van szó.

A mángold közeli rokonságban áll a cukorrépával és a céklával. Hasonlóságot mutat a spenóttal, spárgával és a rebarbarával is. Pár száz évvel ezelőtt közkedvelt volt hazánkban is, aztán fogyasztása visszaszorult, és ma újra egyre népszerűbb.

Ennek a zöldségnek kétféle fajtája ismert. Ez egyik az úgynevezett bordás mángold, míg a másik a levél- vagy metélőmángold. Az előzőnek az ehető levélnyelei vastagok, fehéres-pirosas színűek és húsosak, az utóbbinak a levele a fogyasztható rész, és fehér virágai a magasra növő száron nyílnak.

A mángoldban sok a bétakarotin, a C-, E-vitamin és a K-vitamin. Magas pektintartalma miatt könnyen emészthető, jó prebiotikum. Ez a zöldség foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz.

Hogyan használjuk?

A bordás mángold ropogós szára helyettesítheti a kínai kelt, spárgát vagy a rebarbarát.

Kevés előfőzés után a levélből készülhet saláta, de ha köretet ennénk, főzzük meg a mángoldszárat, és lecsöpögtetés után forgassuk át fokhagymás vajon.

Mángoldos csirke

Hozzávalók:

  • 1 pár csirkemell filé
  • 1/2 kg mángold levél
  • 10 dkg trappista sajt reszelve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 100 gramm quinoa
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 2 szál közepes sárgarépa
  • kókuszzsír,

Evőkanálnyi kókuszzsíron egy nagyobb serpenyőben vagy WOK-ban megpirítjuk a felkockázott, enyhén megsózott csirkemellet. Amikor kész, hozzákeverjük a felaprított fokhagymát. Rádobjuk a megmosott, csíkokra szeletelt mángoldot és kb. 5-10 percig együtt pároljuk, amíg a mángold megfonnyad. Hozzákeverjük a reszelt sajtot, végül felöntjük a tejszínnel és pár perc alatt összeforraljuk.

A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ha maradt rajta felesleges víz, akkor leszűrjük. A brokkolit megmossuk, apró rózsákra szedjük. A sárgarépát megpucoljuk és vékony csíkokra szeleteljük. Együtt egy serpenyőben kókuszzsíron kevés sóval félpuhára dinszteljük. Hozzákeverjük a főtt quinoát és még 1-2 percig kevergetve összemelegítjük.


Nézd meg a Vitalissimo webáruház receptgyűjteményét, itt további mángold receptet is találsz!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról!

Ahhoz, hogy a mángold és más zöldségféle rendszeres fogyasztása segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen tápanyaghiányod, azaz hozzájuss minden fontos vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!


Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Ha többet akarsz tudni a különféle zöldségekről, az egyes élelmiszercsoportokról, akkor szükséged van a Kulcs a tápanyagokhoz című könyvre.

Ebből a könyvből minden, általánosan használt ételalapanyagról megtudhatod, hogy mennyi és milyen tápanyagot várhatsz tőle, hogyan hat rád.

A könyv foglalkozik a főzési eljárásokkal is, és ismerteti az ételek tartósításához, hűtve tárolásához szükséges tudnivalókat is.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv sok más mellett, a következő kérdésekre is megadja a válaszokat:

  • Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?
  • Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?
  • Mik azok a fitotápanyagok?
  • Miért fontosak az antioxidánsok?
  • Milyen egy teljes értékű étel?
  • Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?
  • Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?
  • Milyen egy igazi energiaital?
  • Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?
  • Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?
  • Milyen különböző étrendek vannak a világban?
  • Mi a jellemzője az egyes népek konyháinak? Milyen fűszereket használhatunk, hogy az étel arab, indiai, karibi, közel-keleti, mexikói, szecsuáni vagy thai jellegű legyen?

Kattints a képre!

Címkép: Image by emazdesigns on Pixabay.com

Receptkép: Testszerviz.hu

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek