fbpx
13.8 C
Budapest
2024. április 25. csütörtök

Testszerviz

Webáruház

Kolostorokból a piacokra

Ha vasárnap, akkor rántott hús, ha rántott hús, akkor fejes saláta. Ugye neked is ismerős ez a jól bevált párosítás? Már összefut a nyál a szánkban, ha rá gondolunk.

- Hirdetés -

Olvasd tovább a cikkünket!

Fejes saláta a történelem tanúja

A közkedvelt fejes salátáról nem is gondolnánk, hogy milyen régóta jut belőle az asztalunkra, bár a ma ismert formája csak a 15. században Franciaországban jött létre a kolostorokban élő szerzeteseknek köszönhetően. Ez a fajta aztán az 1600-as években terjedt el Európában.

Ahogy mondani szokták, már az ősidőkben is fogyasztottak vegyes vad saláta-féléket, sőt, az ókori Egyiptomban ezeket már termesztették is. Ekkor még leginkább a magjában található jótékony olaj volt a sláger, nem a zöld levelek. Az ókori Görögországban borral és mézzel ízesítve nyersen fogyasztották már a saláta leveleit is.

A fejes salátában sok a C-vitamin (40 mg), és sok B-vitamint, (B1-, B2-, B6-vitamint), kalciumot, káliumot, foszfort, valamint vasat is tartalmaz.

Ízanyagai jó hatással vannak a gyomor működésére.

Középkori salátaleves

Egy középkori olasz szakácskönyv egy salátás sertéshúsleves receptjét adta közre.

Íme az eredeti hozzávalók: sertésborda, fejes saláta, tojássárgája, kecsketej, füstölt szalonna, fűszerek (szegfűszeg, szerecsendió, kardamon).

Olvasszuk meg a szalonnát, adjuk hozzá a bordákat, süssünk kérget rá, majd adjuk hozzá a felvágott salátaleveleket és a kecsketejet. A fűszereket dörzsöljük apróra egy mozsárban.

Amikor a leves már majdnem megfőtt, adjuk hozzá a fűszereket, majd a tojássárgáját. Fél kiló bordához két tojássárgáját számíthatunk, és valamivel több mint egy órán át főzzük a levest.

A főzési idő változhat a bordák méretétől függően.

Íme a videó hozzá, ami segítheti az elkészítést:

Vitalissimo szuperélelmiszer

Amellett, hogy a fejes saláta örök sláger marad, ne feledkezzünk meg a szuperélelmiszernek számító fodroskelről sem.

A Testszerviz Vitalissimo webáruházának évek egyik slágerterméke a bio minősítésű alapanyagból készült koncentrált Fodroskel por és a Vidd Magaddal Zöldtormix por.

A fodroskelt elképesztő tulajdonságai emelték a szuperzöldségek kategóriájába.

Kiemelkedően magas az ásványianyag- és vitamintartalma, a benne találhat sokféle fito-tápanyag, és a zöldleveles salátákhoz képest magas fehérjetartalma miatt rendszeres fogyasztása hatékonyan ellátja a szervezetet fontos tápanyagokkal.

Kattints a képre!

Gondoskodj a szükséges napi multivitaminjaidról!

Ahhoz, hogy a friss fejes saláta rendszeres fogyasztása segítse az egészségedet, az is szükséges, hogy ne legyen tápanyaghiányod, azaz meglegyen minden fontos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a szervezetedben.

Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar az egészségéért, akkor nem csupán a zöldségekre kell gondolnia, hanem a multivitaminokra is.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a folyékony multivitamin- és kollagéntermékek is!


Kattints a képre!

A cikk címképe: Image by Dragana_Gordic on Freepik

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

205RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek