fbpx
29 C
Budapest
2024. június 25. kedd

Testszerviz

Webáruház

Bukta a kalóriamatek?

Átélted már a jojó hatást?

- Hirdetés -

Próbáltad már a kalóriaszámolgatást?

Unod az állandó matekolást?

Szállj ki végre az ördögi körből!

Mínusz 500 kalória a kulcs?

Újabb tévhit dőlt meg?

A táplálkozási szakemberek évtizedekig azt hajtogatták, hogy a tartós testsúlykontroll, illetve a fogyás titka a kalóriák számolgatása.

széles körben hirdetett tan szerint a napi kalóriaszükségletből levolt 500 kalóriával lehet „egészségesen fogyni”.

Ezzel szerintük átlag heti 1-2 kilót lehet leadni. Ez a legtöbb embernek sikerül is, így nem igazán foglalkoztak azzal, mi történik hosszú távon.

Jojó effektus

És az is széles körű tapasztalat, hogy aki így pár hét alatt lefogyott, az függetlenül attól, hogy visszatért-e az eredeti étrendjéhez vagy sem, szép lassan visszahízta a leadott kilókat, és azt is megtapasztalhatta, hogy ezután egyre nehezebbé vált egy újabb fogyás.

Ezt a jelenséget nevezték el jojó effektusnak.

Na, de miért?

magyarázat a testünk működésében van. Amikor a szervezetünk észreveszi, hogy korlátozzák a napi étkezést, csökkentik az adagokat, és nem érkezik be a már megszokott ételmennyiség, mondhatjuk úgy: kalóriaérték, akkor átkapcsol „takarékos üzemmódra”.

Ekkor lelassul az anyagcsere.

Ez úgy történik, hogy a pajzsmirigy által termelt inaktív, 4 jódatomot tartalmazó tiroxin nevű hormon egy részéből a sejtek anyagcseréjére ugyancsak hatástalan, 3 jódatomot tartalmazó hormon keletkezik a hatásos, szintén 3 jódatomú anyagcserét fenntartó hormon helyett.

Ezzel tehát az anyagcsere lelassul, és így takarékos üzemmódra kapcsol a test.

Amikor aztán újra több kalóriát fogyaszt el a korábban fogyókúrázó személy, miközben örül, hogy elérte a kívánt testsúlyt, az elfogyasztott ételt már lassabb anyagcseréjű szervezet hasznosítja, abból elkezd tartalékolni, azaz újra feltölti a kiürített zsírszöveteket.

zsírsejtek ugyanis kis tasakok, amiket meg lehet zsírral tölteni, hogy aztán ha kell, onnan elő lehessen venni az eltárolt „üzemanyagot”.

Hormonális mérleghinta

A szervezetünk anyagcseréjét, az elfogyasztott ételek hasznosulását és elégetését hormonok szabályozzák.

A hasnyálmirigy inzulin nevű hormonja raktároz, míg az ugyanitt termelődő glükagon nevű hormon zsírt éget. Az inzulin olyan hormon, ami kivezeti a vérben levő cukrot, míg a glükagon kiüríti a zsírsejtek teli zsírtasakjait.

Az egész rendszer működése hasonlít egy mérleghintához.

Amikor sok az inzulin, mert sok a cukor a vérben, akkor nincs szükség zsírégetésre, amikor pedig nincs elég cukor a vérben, akkor alacsony az inzulin, és jöhet a glükagon, ami mozgósítja az eltartalékolt zsírt.

Amikor tehát sok a cukor, sok az inzulin a vérben, akkor hízunk, és amikor nincs sok cukor, nincs sok inzulin, akkor fogyhatunk.

Így a fogyás és hízás dolgát a hormonok, és nem a kalóriák számolgatása szabályozza.

Ezért nem lehet csupán abban bízni, hogyha nem eszek elég kalóriát, akkor biztosan fogyni fogok.

Ennek a következménye mindig a lelassuló anyagcsere lesz, ami hosszú távon a pajzsmirigyünk egészségét is aláássa.

Kulcs a zsírégetéshez könyv

A zsírégetés és testsúlykontroll valódi titka a Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyv olvasói számára többé nem titok.

Ha te is beleuntál a folyamatos jojózásba, akkor itt az ideje, hogy megtudd, hogyan működik ez az egész fogyás-hízás dolog, és azt, hogy neked pontosan mit kell tenned, hogy kikerülj ebből az ördögi körből.

Vége a kalóriaszámolgatás tévtanának, itt az ideje az egészségtudatosjól informáltak sikeres életmódváltásának, amikor a leadott kilók nem jönnek többé vissza.

Kattints a képre!

Testszerviz Prémium Program

A Testszerviz konzultánsok örömmel adnak felvilágosítást, hogyan lehetsz sikeres életmódváltó jojó nélkül 3 hónap alatt!


Vitalissimo egészséges fogyás megoldások

A Testszerviz Vitalissimo webáruház rengeteg egészséges slágertermékkel várja az egészségtudatos, igazi megoldásokra vágyó érdeklődőket!

Testszerviz Fodroskel por

A megfelelő vércukorszint és ezzel együtt az inzulinszint fenntartásának bajnoka a Testszerviz fodroskel por, ami tele van olyan tápanyaggal és rostokkal, amelyekkel hatékonyan elérhető ez a cél.

Kattints a képre!

Myrobalan pajzsmirigy egészség

Ha te már számos jojóhatást megtapasztaltál, akkor itt az ideje, hogy a megszerzett tudás (Kulcs a zsírégetéshez könyv), a vércukorszintőr fodroskel por mellett, gondolj az elhasználódott pajzsmirigyed támogatására is!

Kattints a képre!

Van kiút a kalóriaszámolgatás csapdájából,
és a vércukorszint hullámzás okozta falási rohamokból!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek