fbpx
2.8 C
Budapest
2024. március 19. kedd

Testszerviz

Webáruház

Ragadozók előnyben?

Hiába a bőséges élelmiszerválaszték, téged is érinthet a fehérjehiány.

- Hirdetés -

Ez sokkoló lehet, hisz sokféle fehérjeforrás, hús, hal, bab, borsó, lencse áll a rendelkezésünkre.

Tudtad, hogy a fehérjehiány számos probléma, panasz oka lehet? Vajon tényleg elegendő fehérjét kap a szervezeted?

Olvasd el a cikkünket, és meg fogsz lepődni!

Testünk építőkövei

Testünk építőelemei a fehérjék, amelyekre számos, bennünket életben tartó folyamathoz is szükségünk van.

Így például nemcsak a sejtjeink felépítéséhez van szükségünk rájuk, hanem az ő felhasználásukkal termelődnek különféle enzimek, bizonyos hormonok, például az inzulin is.

Fehérjékre van szükségünk a bőrünk, hajunk fiatalságának megőrzéséhez, az elhasználódott sejtjeink újjáépítéséhez is.

Egyszóval a fehérjetartalmú ételek fogyasztása nélkül nem tudnánk életben maradni. Szerencsére szinte minden étel tartalmaz valamennyi fehérjét, bár nem egyforma mennyiségben, nem egyformán jól emészthető formában.

Miből épülnek fel a fehérjék?

fehérjék is kisebb alkotórészekből állnak, amiket aminosavaknak nevezzük. Ezek olyan nagy molekulák, amelyekhez az ételeink fehérjetartalmának a megemésztésével jutunk. A vékonybélben az emésztőenzimek által aminosavakká felbontott fehérjék már fel tudnak szívódni.

A szervezetünk ezekből az aminosavakból állítja össze, „gyártja” a saját szükségletei szerint a megfelelő fehérjéket.

Fehérjehiány?

Még egy szelet hús, hal sem csak fehérjéből áll, és nem az egész hússzelet súlyának megfelelő fehérjéhez jutunk.

Például 10 dkg csirkecombban 21 gramm fehérje van. Nagyjából ennyi van 10 dkg májban is. Ez a mennyiség azonban nem tud teljes egészében hasznosulni, mert az emésztésünk hatékonysága függ a gyomorsav erősségétől és attól is, hogy még mi mindent ettünk a hús mellé, illetve a megevett étek mennyi ideig van kitéve a fehérjéket megemésztő enzimek hatásának.

zöldségek fehérjetartalma jóval alacsonyabb a húsokénál. Például a sok fehérjét tartalmazó borsóban csak harmadannyi fehérje van (10 dkg-ban 7 gramm), mint a csirkecombban.

10 dkg rizsben is csak 8 gramm van. Ugyanennyi krumpliban 2,5 gramm, a céklában 1 gramm. A növényi élelmiszereknél jóval nagyobb a szórás, de ritka az, hogy 10 grammnál több fehérjét tartalmaz egy ilyen ennivaló.

Kiszámolták, hogy egy ember egy nap a szokásos háromszori étkezést figyelembe véve körülbelül 35-40 gramm fehérjét tartalmaz, de ebből a szervezetünkbe csak kb. 10-20 gramm aminosavhoz jut az emésztés után.

Egy felnőtt ember napi aminosavigénye 30 gramm körül van. Ehhez a mennyiséghez, kb. napi 50-60 gramm ételben levő fehérjének kellene lennie. Ezt csak úgy tudnánk biztosítani, ha csak húst ennénk egész nap.

Ezért a szervezetünkben – nem meglepő módon – fehérjéből is kialakulhat hiány!

Mit okozhat az aminosavhiány?

Ha nem elég az elfogyasztott ételből származó aminosavak mennyisége, akkor könnyen kialakulhatnak különféle betegségektápanyaghiányos állapotok.

Ilyen például a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás. Felléphetnek hormonális zavarok is és izomsorvadásTöredezni kezdhet a haj és a köröm. Aminosavhiány miatt ráncosabb lesz a bőrünk, és a bőrünk az izmokkal együtt elveszti a rugalmasságát.

Gyakran nem is sejtjük, hogy a panaszaink mögött fehérjehiány állhat.

Ha a szükséges fehérjéket ételeinkből szeretnénk biztosítani, a gyakorlatilag kivitelezhetet feladat lenne. Sokkal hatékonyabb és biztosabb, ha a helyes étrenddel együtt kéznél van egy jól hasznosuló táplálékkiegészítő is.


Testszerviz Vitalissimo megoldás

tartós egészségmegőrzés és egészséghelyreállítás jegyében a Testszerviz webáruházunkban kapható a nagysikerű AMINO PRIMO termék, amely 100% esszenciális aminosavakból áll, melyek feltétlenül szükségesek a szervezetünk megfelelő működéséhez.

A termék zéró kalóriát tartalmaz, mert az azonnal felszívódó aminosavak rögtön a felhasználási helyükhöz, a sejtekhez jutnak nem és nem készül belőlük üzemanyag a sejtek számára a májban.

A készítmény adalék- és segédanyagmentes.


Kattints a képre!

Kulcs a tápanyagokhoz című könyv

Ha többet akarsz megtudni az aminosavakról és fehérjékről, akkor nincs jobb választás, mint a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve, amiben elolvasható minden szükséges információ a tápanyagokban gazdag étrend kialakításához.


Kattints a képre!

Teljes Kulcs könyvcsomag

Ha biztosra akarsz menni, és tartós sikerekre vágysz az egészséged megőrzése vagy helyreállítása érdekében megtett erőfeszítéseidnek köszönhetően, akkor szükséged van a teljes Testszerviz tudásra, amely legkönnyebben használható módon a Kulcs könyvekben érhető el.


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek