fbpx
6.7 C
Budapest
2024. április 19. péntek

Testszerviz

Webáruház

Növényi fitnesz

Nem is gondolnád, hogy mennyi szuperélelmiszer kapható a piacokon!

- Hirdetés -

A zöldségeknek vagy gyümölcsöknek nem kell az óceán túlsó partjáról hozzánk érkezniük ahhoz, hogy kiérdemeljék a „szuper” minősítést!

Ebből a cikkből megtudhatod, hogy ez miért van, és azt is, hogy sok közismert, könnyen beszerezhető hazai zöldség és gyümölcs milyen sokféle tápanyagot tartalmaz! 

Mik azok a fitotápanyagok?

Mi az a polifenol?

Mitől színesek a gyümölcsök, zöldségek? Miről árulkodik a színük?

Miért érdemes a tányérunkat kiszínezni?

Tudd meg a választ ezekre a kérdésekre!

Egészségőrzés fitotápanyagokkal!

A fitotápanyagok a zöldségekben, gyümölcsökben kis mennyiségben jelenlevő rendkívüli regeneráló és védekező hatású természetes mikrotápanyagok.

Bár ezek nem hasonlítanak a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, illetve nyomelemekhez, a szerepük mégis nagy az egészségünk megtartása érdekében.

Táplálkozási szempontból a fitotápanyagok különösen vonzóvá teszik a nyersen elfogyasztott zöldségeket és gyümölcsöket.

Melyek ezek a tápanyagok és milyen forrásaik vannak?

Glükozinolátok

A glükozinolátok, ahogy a nevük is mutatja glükózból, azaz egyszerű cukrokból származó, kén és nitrogén tartalmú különleges anyagok.

Jelenleg mintegy 120 különböző ilyen anyag ismert. Az ízük jellegzetesen csípős-kesernyés, ami a káposztafélékre jellemző.

Más rákellenes anyagokkal együtt csökkentik a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a tüdődaganatok kialakulásának a veszélyét.

Ezek a mikrotápanyagok valamennyi káposztafélében megtalálhatók.

Flavonoidok

A flavonoidok fontos szerepet játszanak az egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

A flavonoidok (akvercetin, a miricetin, az apigenin, a kempferol és a luteolin) leggazdagabb forrásai a hagymafélék, a spenót, a zeller, az alma, az áfonya, a petrezselyem, a ganoderma gomba.

Ezek a vegyületek a növényi sejtekben védelmi funkciót töltenek be.

A flavonoidoknak a következő egészségvédő, betegségmegelőző tulajdonságai ismertek:

  1. antioxidáns hatás és/vagy szabadgyök-befogás,
  2. immunrendszer harmonizáló és gyulladáscsökkentő hatás,
  3. asztmaellenes és antiallergén hatás,
  4. baktérium- és vírusellenes hatás,
  5. ösztrogénaktivitás harmonizálása,
  6. daganat keletkezésének a kockázatának a csökkentése,
  7. májvédő hatás,
  8. a vérerek állapotát javító hatás.

Polifenolok

A polifenolok olyan anyagok, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő bizonyos fajta gyümölcsökben, ezeknek is főleg a színes héjában: vörös áfonya, kék áfonya, tőzegáfonya, kékszőlő, citrus fajták (azaz narancs, citrom, lime, grapefruit) és az extra szűz olíva olajban.

A polifenolokkal kapcsolatban kiderült, hogy korunk két fő betegségcsoportjában (a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és keringési rendszer betegségei) komoly védő hatással rendelkeznek.

Az olíva olaj jótékony hatásáért is elsősorban igen magas polifenol tartalma felelős. Ez a hatás csak a hidegen sajtolt, extra szűz olajra vonatkozik.

A polifenolok a növényeket védik a Nap káros ultraibolya sugárzásától, de úgy tűnik, a mi sejtjeink védelmét is hatékonyan szolgálhatják. Nincs mérgező hatásuk, nem rákkeltőek, hosszú ideig szedhetők folyamatosan.

A polifenolok védik a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, csökkentik a koleszterint és a vérnyomást. Javítják az erek rugalmasságát.

A polifenolok erős antioxidánsok, zsírégető hatásúak, így segítenek a testsúly csökkentésben.

A polifenolok védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. Baktérium ellenes hatásúak és csökkentik a gyulladást a szervezetben.

Csökkentik az időskori demencia, a szemfenéki meszesedés, a szívbetegségek és a bőr idő előtti öregedésének a kialakulását.

A polifenolok rákellenes hatása az antioxidáns tulajdonságaiknak köszönhető, és a rákos sejtek szaporodását is gátolják.

Karotinoidok

A karotinoidok olyan antioxidánsok, amelyek a növények festékanyagaként kétszeres szolgálatot tesznek.

A béta-karotin például sárgává festi a répát, a likopin pedig pirosra a paradicsomot. Színük lehetetlenné teszi, hogy a növény héja nap bizonyos sugarait elnyelje, ezzel akadályozva meg a fény keltette szabad gyökök elszaporodását.

A karotinoidok tulajdonképpen az A-vitamin előfutáraként zsírban oldódó vitaminok.

Mivel zsírban oldódóak így nyersen csak 5–10%-ban, párolva 30–50%-ban szívódnak fel. A legjobb felszívódás passzírozott, homogenizált vagy pürének elkészített változatban érhető el, ez kb. 70%.

A karotinoidoknak csoportosítása: vannak a karotinok (ezek az A-vitamin elővitaminjai). A lutein, a likopin és a xantofill.

Ezek közül a legismertebb karotin a béta-karotin. A szervezet A-vitamint állít elő belőle. A béta-karotin nagyon hatásos antioxidáns is.

A likopin adja a gyümölcsök, zöldségek piros színét. A leggazdagabb forrása a paradicsomszósz.

A likopinban gazdag étrend csökkenti a prosztatarák, a hasnyálmirigyrák és a nyakon kialakuló rákfajták kifejlődésének a kockázatát.

A lutein és a zeaxantin a látás őrei.

A lutein természetes forrásai főként a zöld leveles növények: lucerna, káposzta, spenót, brokkoli, de a körömvirág szirmában és a tojássárgájában is jelen van.

Színkalauz a fitotápanyagokhoz

A narancs- és a sötétsárga szín a béta-karotint jelez. Minél sötétebb a szín, annál több béta-karotint tartalmaz az adott növény.

A sárgarépa, az édesburgonya, a sárgabarack, a sütőtök, a mangó, a papaya és a sárgadinnye mind-mind tartalmaz béta-karotint, amely segít a szervezetnek a szabadgyökök lekötésében, és csökkenti a rákbetegségek kockázatát.

A piros szín a likopint jelzi. A likopin megtalálható a paradicsomban, paradicsompürében és sűrítményben, a rózsaszín ezt a mikrotápanyagot jelzi a grapefruitban és a görögdinnyében.

A likopin csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

A sötétzöld szín annak a jele, hogy a zöldség luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezek a vegyületek a spenótban, a kelkáposztában, a sötétzöld salátalevelekben és a káposztában vannak jelen nagy mennyiségben. Ezek az összetevők a szemre és a látásra vannak jótékony hatással, csökkentve az időskori retinakárosodás kockázatát.

A bíbor, sötétpiros és kék színek egy másik típusú fitovegyület, a flavonoidok jelenlétét jelzik.

Flavonoidokat tartalmaz például valamennyi bogyós gyümölcs, a piros szőlő, a cékla, a cseresznye, a vörös káposzta. A flavonoidok hozzájárulnak a szív és az erek egészségéhez és a rák ellen is nyújthatnak bizonyos védelmet.

A tőzegáfonyában található flavonoidok pedig segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében.

A zöld, fehér és bíbor színű káposztaféle zöldségek erőteljes ízű téli zöldségek; ilyen például a brokkoli, a káposzta, a kelbimbó, a póréhagyma, a vöröshagyma, a fokhagyma és a karfiol.

A színek különbözők lehetnek, de egy dolog mindegyikben közös: mindegyik zöldség tartalmaz kéntartalmú fitovegyületeket. Ezek a rák, a szív- és érrendszeri problémák és a magas koleszterinszint megelőzésében játszanak szerepet.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

A Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalmaz minden fontos tudnivalót annak érdekében, hogy te is élhess a fitotápanyagok kínálta előnyökkel, illetve tudd, hogyan készíts tápanyagokban gazdag ételeket!


Kattints a képre!

Vitalissimo fitotápanyag megoldások

A Vitalissimo webáruház számos olyam terméket kínál, amely gazdag ezekben a hasznos mikrotápanyagokban!

Testszerviz Vidd Magaddal Zöldturmix por

Ilyen termék a Testszerviz saját márkás Vidd Magaddal Zöldturmix pora is!

Ez a készítmény a fodroskel poron kívül, sárgarépaport, spenótport, és csipkebogyó, valamint zöldalma port is tartalmaz! 

Kattints a képre!

Folyékony svéd készítmények

Ezek közül a termékek közül kiemelkednek a folyékony svéd készítmények!

Ezek a folyékony készítmények nemcsak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemek tartalmaznak, hanem az ebben a cikkben már felsorolt nagyon hasznos gyümölcsök és zöldségek tápanyag kivonatait is

Így ezek a termékek is ellátnak ezekkel az antioxidánsokkal, szemvédő és látásjavító, valamint a rák kockázatát csökkentő anyagokkal.

Ezek a folyékony termékek hatékony felszívódással remekül feltöltik a szervezetünket az ételeinkből már alig bevihető tápanyagokkal.


Kattints a képre!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek