fbpx
20 C
Budapest
2023. június 4. vasárnap

Testszerviz

Webáruház

Erősíts rá! Bízhatsz bennük!

A vitaminok fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet!

- Hirdetés -

Ételeink és az élelmiszerek egyre kisebb mértékben tartalmazzák őket.

Azt hihetnénk, hogy ezek valami különleges anyagok, pedig egyáltalán nem. Mikrotápanyagok, amik szükségesek a testünk jó működéséhez.

Ismerd meg őket jobban!

Mik a vitaminok?

Sokat hallhatunk, olvashatunk arról, hogy a vitaminok mennyire fontosak az egészségünk fenntartása vagy éppen helyreállítása érdekében.

Amikor a vitaminokról hallunk, leginkább a friss nyári gyümölcsök jutnak az eszünkbe. Ez persze nem véletlen, de vitaminokra nem csak nyáron van szükségünk.

Vajon mik ezek a fontos tápanyagok, amik nélkül nincs egészség, nincs testi-lelki jóllét?

Itt az ideje összefoglalni mindazt, amit érdemes tudni róluk!

vitaminok olyan összetett tápanyagok, amelyeket a szervezetünk nem energia forrásként használ fel. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya jellegzetes tüneteket okoz. Ezek a tünetek a hiányzó vitamin vagy vitaminok pótlásával megszűnnek.

Elmondhatjuk, hogy a vitaminok feladata a szervezetünkben lejátszódó különféle életfolyamatok elindítása vagy felgyorsítása, illetve részt vesznek más fontos anyagok előállításában is.

Beszédes a szó jelentése is:

Eredet [vitamin < latin: vita- (élet) + -amin (nitrogén alapú vegyület)]

Megjegyzés: Az elnevezést Kazimir Funk lengyel kutató (1884-1967) használta elsőként, mikor felismerte, hogy egy életfontosságú (vita-) nitrogénvegyületről (-amin) van szó. Forrás: Wikiszótár

Vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok

A vitaminokat két nagy csoportra osztjuk: vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok.

vízben oldódó vitaminok jellegzetessége, hogy gyorsan kiürülnek a szervezetünkből, míg a zsírban oldódók lassabban ürülnek ki, és a felszívódásukhoz szükség van bizonyos mennyiségű zsír vagy olaj jelenlétére is.

A-vitamin

Ez egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban a látást segíti, de szerepet játszik a bőr és egyéb szövetek épsége, a növekedés, és a csontok egészséges fejlődése szempontjából, erősíti az immunrendszert, elősegítve a védekezést különböző, elsősorban légúti fertőzések ellen.

Az A-vitamin előanyaga a növényekben előforduló béta-karotin. A szervezet ebből az anyagból maga állítja elő az A-vitamint a szükségletei szerint.

B-komplex vitamincsalád

B-komplex vitamincsalád tagjai vízben oldódó vitaminok. Ezek a vitaminok gyakran fordulnak elő együtt.

Az egyik legfontosabb közülük a B1-vitamin, amelyet az idegrendszer vitaminjának is neveznek.

A B-komplex vitamincsalád másik fontos tagja a folsav, ami a megfelelő sejtek osztódása miatt nélkülözhetetlen. A folsav pótlását különösen várandósság idején tanácsolják az orvosok is, mert kell a baba méhen belüli fejlődéshez.

folsav természetesen mindenki számára nélkülözhetetlen, hiszen ez a vitamin részt vesz a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képződésében is, valamint a fehérjék anyagcseréjében. Hozzájárul a gyomor-bélrendszer és a szájnyálkahártya épségéhez is. A raktározott folsav teljes mennyiségének kb. fele a májban található.

B-komplex vitamincsaládot gyakran javasolják a stressztűrő képesség javítására.

Ezek a vitaminok együtt fejtik ki legjobban a hatásukat a szervezetünk egészségének a fenntartásában.

C-vitamin

C-vitamin egy olyan vízben oldódó vitamin, amelynek fontos szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében, a kollagénfehérjék és a különböző hormonok előállításában, és általában az immunrendszer erősítésében. A C-vitamin nélkülözhetetlen a vas és a réz felszívódásához is.

Fontos tudni, hogy a C-vitamin pótlása folyamatosan szükséges, mert a szervezetünk nem tudja előállítani.

D-vitamin

D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. A szervezetünk a napfény hatására képes előállítani az előanyagát.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium és a foszfor felszívódásában, részt vesz a csontképződés folyamatában, a kalcium és foszfor beépülésében. Így ez a vitamin nélkülözhetetlen a fogak és a csontok egészséges fejlődéséhez, és a csontritkulás megelőzéséhez.

A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer és az izmok működésében is. Segíti az anyagcserét és hormonális folyamatokat. 

Ez a zsírban oldódó vitamin fontos még a vércukorszint megfelelő szinten tartásában. Véd a nehézfémek hormonrendszert romboló hatása ellen is.

Elegendő D-vitamin bevitelről kell gondoskodnunk az ősztől tavaszig tartó hónapok alatt, amikor kevés a napfény, illetve jóval kevesebb időt töltünk a szabadban, mint a napfényes, meleg hónapokban.

E-vitamin

Ez is zsírban oldódó vitamin. Az E-vitamin is védi a szervezetet a káros szabad gyökök ellen.

Erősíti a szívizmokatjó értágító és véralvadásgátlóEnyhíti az izomrángást. Szükséges az öregedési folyamatok gátlásához.

Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartás fenntartásában. Az E-vitamin javítja az A-vitamin hasznosulását.

szelén nyomelem javítja az E-vitamin felszívódását.

Az E-vitamin antioxidáns hatását erősíti a C-vitamin és az A-vitamin is. Ez a három vitamin egymással kölcsönhatásban fejti ki jótékony hatását.

K-vitamin

Zsírban oldódó vitamin. A szervezetünk is képes előállítani két fajtáját, amit K1- és K2-vitaminnak hívnak.

Ez a vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban és a zsírok továbbadásában, valamint az idegrendszer működésében.

Kulcs a tápanyagokhoz könyv

Kulcs a tápanyagokhoz könyv tartalmaz minden fontos tudnivalót annak érdekében, hogy soha ne alakuljon ki nálad vitaminhiány, illetve tudd, hogyan készíts tápanyagokban gazdag ételeket!


Kattints a képre!

Vitalissimo vitamin megoldások

Vitalissimo webáruház számos vitaminterméket kínál az egészségtudatos közönségnek.

Ezek közül a termékek közül kiemelkednek a folyékony svéd vitaminok!

Ezek a folyékony termékek hatékony felszívódással remekül feltöltik a szervezetünket az ételeinkből már alig bevihető tápanyagokkal.


Kattints a képre!
Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

200RajongókTetszik
- Hirdetés -
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek