Francesco Illy, azaz születéskori nevén Illy Ferenc, aki Temesváron született 1892. október 7-én, egy trieszti üzletember és feltaláló volt. Őt ma méltán tartják az olasz presszókávé atyjának.
Az I. világháború után az Olaszországhoz került Triesztben telepedett le, ahol feleségül vett egy német-ír származású olasz zongoratanárnőt, akit Vittoriának hívtak. A házaspárnak két gyermeke született.
Illy Ferenc kakaó- és kávékereskedéssel, illetve -pörköléssel foglalkozó cégeknél dolgozott. Így találta fel a frissen pörkölt kávé illatát és aromáját megőrző légmentes csomagolást.
1933-ban Illy megalapította az „Illycaffè”-t, majd 1935-ben „Illetta” névvel levédte találmányát, a világ első automata eszpresszó kávégépét, ami egy forró gőzzel működő kávéautomata volt, ami a szokásos forró gőz helyett a vizet nagy nyomású levegővel préselte át és csak 90 fokig hevítette. ennek köszönhetően sokkal több illatanyag és aroma került a kész kávéba. Az ital tetején így megjelenhetett a minőségi eszpresszó védjegyének számító világosbarnás krém, azaz a „crema” is.
Az „Illetta” a mai korszerű presszógépek elődjének tekinthető, amivel az olasz presszókávét készítik. A mai napig is Illy Ferenc harmadik generációs leszármazottainak a kezében van az Illy cég.
Illy Ferenc 1956-ban Triesztben hunyt el.
A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvében további érdekességeket olvashatsz a kávéról, a teáról és sok minden másról, ami segítheti az egészséges étrended kialakítását.
Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcáról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.