fbpx
14.9 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

Szegények aranya – a panír!

Manapság az egyik legkedveltebb hússütési mód a bő zsiradékban kisütött, bepanírozott hús, azaz a rántott hús. Persze, ahogy a reklám is mondja, mi magyarok bármit ki tudunk rántani. A palacsintától kezdve a fagylaltig mindent is.

- Hirdetés -

De honnan ered a rántott hús ételünk?

A bundázott sült a fennmaradt írásos feljegyzések szerint először a középkori spanyol szakácskönyvekben szerepelt „chuleta andaluza” névvel.

A spanyol félsziget déli részét meghódító mórok 1491-es kiűzése után a keresztény kézre került földön az ürü (herélt kos) húsát továbbra is arab módon készítették el, azaz lisztben, felvert tojáslében és kenyérmorzsában forgatták meg, majd aranyszínűre sütötték ki.

A hús „aranyozása” már ekkor is régóta divatban volt a Bizánci Birodalom császári udvarától kedve, ahol valódi aranyporral vonták be a hússzeleteket. A mórok terjesztették el ezt a meghódított területeken, amit aztán onnan vettek át az itáliai városállamok hercegei.

A hús aranyozása természetesen elérhetetlen volt mindenkinek. A kevésbé vagyonosok és a szegények a hús aranyozását az araboktól átvett panírozással pótolták, ami a 15. század vége óta elterjedt Európában, így eljutott hozzánk is a borjúhúsból készült bécsi szeleten keresztül.

Készítsünk bátran rántott húst, azonban nem árt, ha ezt gluténmentesen tesszük. Ízre tökéletes, és a glutén sem okoz a szervezetnek gondot.

A Vitalissimo webáruház gluténmentes panírport kínál azoknak, akik nem akarnak lemondani a hússzeletek aranyozásáról.

A Vitalissimo webáruházban megrendelhető,
az Éléskamra megoldáslisztek között kapható, Éléskamra ropogós panírmorzsa lisztkeverék.

Légy tájékozott az életmódváltó ételek készítésekor felhasználható élelmiszerek tápanyagtartalmáról a Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyvéből!

Ehhez a könyvhöz a Testszerviz könyvespolcról az Élet írta szakácskönyv illik a legjobban.
Ez a két könyv most kedvezményes csomagban is megrendelhető.

Ha a többi Testszerviz Kulcs könyvből is szeretnél válogatni,
akkor nézd meg a Testszerviz Tudáskönyvtár kínálatát a Vitalissimo webáruházban!

A teljes Kulcs könyvtár itt rendelhető meg!

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek