Az alábbi részlet a Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyvből való:
„A zsírokat felépítő folyamat történik akkor, amikor nagyrészt a májban keletkeznek olyan zsírsavak a túl sok szénhidrátból (cukorfélékből) és fehérjéből, amik aztán elraktározódhatnak a zsírszöveteinkben, és ezzel gyakran elhízásunkat okozhatják.
Koleszterin
A máj sok koleszterint állít elő. A koleszterin zsírszerű anyag, ami nagyon sok életműködéshez kell. Például koleszterinből készülnek a nemi hormonok.
Szervezetünk koleszterinszükségletének legnagyobb részét a máj biztosítja. Ennek szintjét csak kevésbé befolyásolja az ételekben levő koleszterin.
Fontos tudnivaló, hogy ha valakinél már csökken az inzulinhatás, azaz inzulinrezisztens vagy cukorbeteg, akkor a máj megnöveli a koleszterin előállítását.
Ez azt is jelenti, hogy a „magas” koleszterin-laborérték mögött nem feltétlenül a megvádolt „magas koleszterin tartalmú” ételek és élelmiszerek állnak, hanem a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag ételek és italok, beleértve az alkoholos italokat is.
A „magas koleszterinszint” oka lehet még a pajzsmirigy alulműködése is.
A máj által termelt koleszterin 80%-a epesókká alakul. Az epesók bekerülnek a kiválasztott epébe, a maradék a zsírszállító molekulák segítségével bekerül a vérkeringésbe. Ezt a koleszterint a sejtek felhasználják a kettős falú sejthártyákhoz, a sejten belüli alkotórészekhez, és például hormonok lesznek belőlük, amik szükségesek a sejteken belül végbemenő folyamatokhoz.
Amikor a szervezetünk zsírt éget, akkor a máj az, ami lebontja a zsírokat olyan anyagokká, amelyek már képesek energiát adni nekünk.
Ahhoz, hogy a májba szállított zsír energiaforrássá váljon, előbb át kell alakítani olyan „üzemanyaggá”, ami felhasználható a sejtekben levő parányi „erőművekben”.
A szervezetünk úgy működik, hogy sokféle üzemanyagot képes használni, ahogy ezt már korábban is láttuk.
A zsírból a májban készült fűtőanyagokat ketontesteknek hívjuk. Ezek a vízben könnyen oldódó molekulák kilépnek a májsejtekből a sejteken kívüli folyadékba, és eljutnak a szervezet többi sejtjeihez, energiatermelésre.
A sejtjeink zsírsavakat is képesek üzemanyagként használni a ketonokon és a cukron kívül.
Természetesen igaz, hogy bizonyos idő kell, hogy a szervezetünk „át tudjon kapcsolni” a különböző üzemanyagformák között.
Ez a „használj zsírt üzemanyagként” képesség leginkább a máj sejtjeinél van meg, de erre idővel a szervezet többi sejtje is képes lehet, kevés kivétellel.
Így elmondható, hogy a zsírok átalakításának legfontosabb szereplője a máj, ezért ahhoz, hogy bárkinek a szervezete átálljon zsírégetésre, jó, ha törődik vele, és gondoskodik a folyamatosan jó állapotban tartásáról.”
Tudj meg többet a zsírégetés feltételeiről, és nem küzd tovább a kilókkal!
Olvasd el a Kulcs a zsírégetés című könyvből mindazt a benne elérhető tudást, aminek használatával a kezedbe veheted a testsúlyod alakítását!
Mivel ebben a cikkemben a máj a főszereplő, így a mai termékajánlatom is ezt a fontos szervünket támogatja.
A Vitalissimo webáruházunkban elérhető Myrobalan termékcsalád májtámogató „LivR” készítménye a tibeti gyógyászatban használt gyógynövényeket használja.
A „LivR” folyamatosan szedhető, nem szükséges időközönként szünetet tartani. A készítmény adaptogén hatású gyógynövényeket is tartalmaz, melyek csak a kibillent működést harmonizálják az optimálisan működő szerveket nem befolyásolva.