fbpx
21.8 C
Budapest
2024. április 15. hétfő

Testszerviz

Webáruház

A bolygóideg

Az alábbi részlet a Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyvből való:

- Hirdetés -

„A bolygóideg a testünk legnagyobb idege. A belőle kiinduló idegek behálózzák a tüdő hörgőit, a szívet, a nyelőcsőt, a gyomrot, a vékony- és vastagbelet.

A bolygóideg az agyból kilépve függőlegesen lefele fut a nyakon a nyaki érhüvelyben a belső nyaki vénával, a belső fejverőérrel és a közös fejverőérrel együtt.

Innen a jobb oldali bolygóideg belép a mellüregbe, elhalad a jobb tüdőgyökér mögött és hozzájárul a tüdőkapui fonat kialakításához.

A hasüregbe a rekeszen keresztül a nyelőcső nyílásán át lép be.

A rekeszizom egy izmos-inas, mozgékony lemez, ami elválasztja egymástól a mell- és a hasüreget.

A bolygóideg a rekeszen átvezető nyílástól szétágazik a gyomor hátsó felszínén, valamint egy vastag ággal lefut a patkóbélhez, a májhoz, a vesékhez és a vékony- és vastagbelekhez egészen a haránt vastagbél végének a harmadáig. Ez a széles körű elágazódás vegetatív idegfonatokon keresztül valósul meg.

A bal oldali bolygóideg a mellüregbe lép be és keresztezi az ütőér ívének bal oldalát, és a bal tüdőgyökér mögött száll le. A bal oldali bolygóideg ezután a nyelőcső elülső felszínén fut le és részt vesz a nyelőcsői idegfonat képzésében.

Ez az ideg is a hasüregbe a rekeszen keresztül a nyelőcső nyílásán át lép be. A bal oldali bolygóideg is sok ágra oszlik, ezek az ágak is a gyomorhoz, a májhoz, valamint a nyombél felső részéhez és a hasnyálmirigyhez futnak.

A bél-agy tengelyen futó ingereken keresztül a legtöbb inger a gyomor-bélrendszer felől jut el az agyba.

Az agy működésében fontos szerepet játszó szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag döntő többsége a belekben képződik. A szerotonin a triptofán nevű aminosavból jön létre és legnagyobb része a vérlemezkékben és az agyban (főként a hipotalamuszban) tárolódik.

Jelenlegi tudásunk szerint a szerotonin fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, a hányinger, a hangulat, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában.

Az alacsony szerotoninszintnek szerepe lehet a migrén, a fülzúgás, a fibromyalgia (ez az egész testben szétterjedő fájdalomérzet) és a hangulati ingadozás kialakulásában is.

Ez a hatás többféle mechanizmus útján alakulhat ki: közvetítheti a bolygóideg, az immun- és az endokrin rendszer, továbbá arra is van példa, hogy a bélflóra parányi élőlényei maguk termelnek a központi idegrendszerre ható anyagokat.

A kutatások bebizonyították, hogy a bélbaktériumok (különösen a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségbe tartozók) befolyásolják az ember társas viselkedését, és hozzájárulnak a szorongás, a stressz és a depresszió tüneteinek az enyhüléséhez, a felborult oxitocin-háztartás helyreállításához.

Az oxitocin hormon hat a simaizmok működésére, az idegrendszerben csökkenti a fájdalomérzetet, valamint fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Az oxitocinnak éppen ezért stresszoldó hatása van. Például ezért van az, hogy egy félő kisgyerek odabújik a szüleihez. Ekkor az oxitocin termelődése megnő.

Már korábban írtam, hogy a baktériumok olyan rövid szénláncú zsírsavakat (például butirát, propionát, acetát) hoznak létre, amelyek befolyásolják az agyműködést, a Lactobacillus és a Bifidobacterium nemzetségbe tartozók GABÁ-t termelnek, míg más bélbaktériumok a növekedésükhöz igényelnek GABÁ-t, így a GABA-szint csökkentése révén befolyásolják a gazdaszervezet viselkedését.

A GABA vagy más néven Gamma-aminovajsav egy gátló hatású idegi ingerületátvivő anyag. Ez a vegyület nyugtató hatással van az agyra és a szervezet egészére.

Bizonyos baktériumok a dopamin és a noradrenalin előanyagait aktiválják a bélben, míg mások szerotonint, acetilkolint vagy hisztamint termelnek.

A dopamin hormonként és idegi ingerületátvivő anyagként is hat. Idegrendszeri szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalomérzésben és a függőség kialakulásában, de hat a memóriára is.

A fentiek mellett az igazság az, hogy egyelőre még nem tudjuk, hogy a bélben termelődő idegi ingerületátvitelre képes anyagok pontosan milyen mértékű hatást gyakorolnak ránk.

Azonban kétségtelen tény, hogy a baktériumok által termelt anyagok az egész szervezetünkkel kölcsönhatásba lépnek. Mivel az immun- és az idegrendszer szoros kapcsolatban áll egymással, egy ilyen hatás akár viselkedésbeli változást is okozhat.

A mikrobiológusok most úgy vélik, hogy stressz vagy betegség hatására a szervezet elveszti az ellenőrzést a bélflóra felett és ennek a változása előre meg nem jósolható módon, véletlenszerűen történik. Minden egészségtelen bélflóra a saját egyedi módján ássa alá az egészséget.”

Tudj meg többet a bélbaktériumok és az idegrendszer kapcsolatáról a Kulcs a zsírégetéshez című könyvből!

Olvasd el a Kulcs a zsírégetés című könyvből mindazt a benne elérhető tudást, aminek használatával a kezedbe veheted a testsúlyod alakítását!


A Testszerviz Kulcs könyvei a sikeres életmódváltáshoz szükséges minden tudnivalót tartalmaznak.

Kötetenként a sok száz eladott példány még több emberhez jut el, hiszen a vásárlóink családtagjai is szívesen olvassák a könyveinket.

Ezek a könyvek kézikönyvként is használhatók, és már egy önálló kisebb rész elolvasása is nagy haszonnal jár, mert választ kapsz a kérdésedre.




Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.
Előző cikk
Következő cikk

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

204RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek