fbpx
9.8 C
Budapest
2024. március 29. péntek

Testszerviz

Webáruház

A zsírok és a májunk

Az alábbi részlet a Kulcs a zsírégetéshez című Testszerviz könyvből való:

- Hirdetés -

„A zsírokat felépítő folyamat történik akkor, amikor nagyrészt a májban keletkeznek olyan zsírsavak a túl sok szénhidrátból (cukorfélékből) és fehérjéből, amik aztán elraktározódhatnak a zsírszöveteinkben, és ezzel gyakran elhízásunkat okozhatják.

Koleszterin

A máj sok koleszterint állít elő. A koleszterin zsírszerű anyag, ami nagyon sok életműködéshez kell. Például koleszterinből készülnek a nemi hormonok.

Szervezetünk koleszterinszükségletének legnagyobb részét a máj biztosítja. Ennek szintjét csak kevésbé befolyásolja az ételekben levő koleszterin.

Fontos tudnivaló, hogy ha valakinél már csökken az inzulinhatás, azaz inzulinrezisztens vagy cukorbeteg, akkor a máj megnöveli a koleszterin előállítását.

Ez azt is jelenti, hogy a „magas” koleszterin-laborérték mögött nem feltétlenül a megvádolt „magas koleszterin tartalmú” ételek és élelmiszerek állnak, hanem a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag ételek és italok, beleértve az alkoholos italokat is.

A „magas koleszterinszint” oka lehet még a pajzsmirigy alulműködése is.

A máj által termelt koleszterin 80%-a epesókká alakul. Az epesók bekerülnek a kiválasztott epébe, a maradék a zsírszállító molekulák segítségével bekerül a vérkeringésbe. Ezt a koleszterint a sejtek felhasználják a kettős falú sejthártyákhoz, a sejten belüli alkotórészekhez, és például hormonok lesznek belőlük, amik szükségesek a sejteken belül végbemenő folyamatokhoz.

Amikor a szervezetünk zsírt éget, akkor a máj az, ami lebontja a zsírokat olyan anyagokká, amelyek már képesek energiát adni nekünk.

Ahhoz, hogy a májba szállított zsír energiaforrássá váljon, előbb át kell alakítani olyan „üzemanyaggá”, ami felhasználható a sejtekben levő parányi „erőművekben”.

A szervezetünk úgy működik, hogy sokféle üzemanyagot képes használni, ahogy ezt már korábban is láttuk.

A zsírból a májban készült fűtőanyagokat ketontesteknek hívjuk. Ezek a vízben könnyen oldódó molekulák kilépnek a májsejtekből a sejteken kívüli folyadékba, és eljutnak a szervezet többi sejtjeihez, energiatermelésre.

A sejtjeink zsírsavakat is képesek üzemanyagként használni a ketonokon és a cukron kívül.

Természetesen igaz, hogy bizonyos idő kell, hogy a szervezetünk „át tudjon kapcsolni” a különböző üzemanyagformák között.

Ez a „használj zsírt üzemanyagként” képesség leginkább a máj sejtjeinél van meg, de erre idővel a szervezet többi sejtje is képes lehet, kevés kivétellel.

Így elmondható, hogy a zsírok átalakításának legfontosabb szereplője a máj, ezért ahhoz, hogy bárkinek a szervezete átálljon zsírégetésre, jó, ha törődik vele, és gondoskodik a folyamatosan jó állapotban tartásáról.”

Tudj meg többet a zsírégetés feltételeiről, és nem küzd tovább a kilókkal!

Olvasd el a Kulcs a zsírégetés című könyvből mindazt a benne elérhető tudást, aminek használatával a kezedbe veheted a testsúlyod alakítását!

Mivel ebben a cikkemben a máj a főszereplő, így a mai termékajánlatom is ezt a fontos szervünket támogatja.

A Vitalissimo webáruházunkban elérhető Myrobalan termékcsalád májtámogató „LivR” készítménye a tibeti gyógyászatban használt gyógynövényeket használja.

A „LivR” folyamatosan szedhető, nem szükséges időközönként szünetet tartani. A készítmény adaptogén hatású gyógynövényeket is tartalmaz, melyek csak a kibillent működést harmonizálják az optimálisan működő szerveket nem befolyásolva.

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

202RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek