fbpx
27.2 C
Budapest
2024. július 27. szombat

Testszerviz

Webáruház

A berni medve magyar sajtja

Ugye, te is hallottál már a Medve sajtról? A Répcelakon készülő sajt több mint 90 éve rendületlenül kínálja magát az élelmiszerüzletek polcain. Ebben a cikkünkben néhány érdekes tényt osztunk meg erről a márkáról a cikkünk olvasóival.

- Hirdetés -

Tudd meg, hogyan lett a medvéből mackó, majd a mackóból újra medve!

Olvasd tovább a cikkünket!

A tej élet, erő, egészség?

A címben feltett kérésre adott válasz sokak számára megkérdőjelezhetetlen igazság.

A tehéntej és a belőle készülő tejtermékek rendszeres fogyasztásának egészséges voltát először a ma már sokak által ismert paleolit táplálkozás hívei kérdőjelezték meg. Tény, hogy vannak olyan betegségcsoportok, amelyek meglétekor nem ajánlott a tej  vagy a tejtermékek fogyasztása. Ezek közé tartozik például az öröklődő anyagcsere-betegség, a PKU, a tejfehérje-allergia, a galaktozémia, illetve érdemes elővigyázatosnak lenni a tejtermékek fogyasztásával cukorbetegség vagy epebántalom esetén is.

Ha megnézzük a tejfogyasztással kapcsolatos pro- és kontra cikkeket, akkor gyanúsan sok érzelmi megnyilvánulást is találunk mindkét oldalon, nem csupán tudományosnak tekintett megállapításokat, így szinte lehetetlen tisztán látni ebben a kérdésben.

A Testszerviz életmódváltás 10 éves történetének tapasztalatai alapján mi azt a tanulságot  vonhattuk le, hogy a tejjel és tejtermékekkel kapcsolatban egyedül a személyes tapasztalatok dönthetnek, azaz annak kiderítése az egyik fontos lépés az életmódváltás során, hogy valakinek a tej, vagy valamelyik tejtermék támogatja-e vagy éppen megakasztja-e az életmódváltással elérhető jó irányú változásokat.

Egy ikonikus márka

Van olyan magyar ember, aki nem hallott a Medve sajtról? Gyanítható, hogy nincs. Ez még akkor is igaz, ha az illető nem fogyasztja rendszeresen ezt a terméket.

Honnan ez az ismertség? És, hogyan került a medve egy sajtra?

A „Mackó” vagy másik nevén „Medve sajt” és Répcelak több mint 90 éve elválaszthatatlan egymástól. Hogyan és miért?

A Svájcból Répcelakra települő Stauffer Frigyes és fia még a 20. század elején kibérelte a helyi tejgyűjtőt, és itt kezdte el a sajt és a vaj gyártását. A családi céget hivatalosan 1908-ban jegyezték be. Az alapítótól 1923-ban Stauffer Vilmos vette át a gyárat, és egy naponta tízezer liter tej feldolgozására alkalmas üzemmé fejlesztette azt.

A „Medve sajt” márkát 1930-ban vezette be, miután Svájcban a család megszerezte az ömlesztett sajt licencét.

A „medve” elnevezés és termékkép összekapcsolódik a gyártulajdonos Stauffer család származásával, mivel a család a svájci Bern kantonból érkezett hazánkba. Tudvalevő, hogy a svájci főváros és a nevét viselő kanton címerében is ott látható a medve.

A márka túlélte a világháborút, az államosítást, és az 1995-ös újbóli privatizációt, amikor a francia Bongrain Csoport (jelenlegi Savencia Fromage & Dairy) szerezte meg a cég részvényeinek többségi tulajdonjogát.

A Stauffer család által levédetett „Medve” márkanév az államosítás után nem kerülhetett azonnal használatba, ezért egy jó ideig „Mackósajt” néven került az üzletekbe a közkedvelt termék. A sajt „Medve” néven az 1970-es években kerülhetett újra a vásárlókhoz. A termék csomagolása és ezzel a jellegzetes dobozon levő medve legutóbb 2005-ben esett át némi frissítésen, de ez nem változtat azon a tényen, hogy régóta „barátunk a Medve sajt”.

Kulcs a tápanyagokhoz

A Kulcs a tápanyagokhoz című Testszerviz könyv részletesen ír a tejről és a különféle tejtermékekről is. A könyv szerint nincsen önmagában „mérgező” étel, ahogy nincsen önmagában „gyógyító” sem.

A Testszerviz Kulcs a tápanyagokhoz című könyve a következő kérdésekre is megadja a részletes válaszokat:

– Melyek a fő ételösszetevők, és azok hogyan hatnak ránk?

– Milyen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek fontosak nekünk és miért?

– Mik azok a fitotápanyagok?

– Miért fontosak az antioxidánsok?

– Milyen egy teljes értékű étel?

– Mit kell tudni az egyes élelmiszercsoportokról?

– Milyen érdekességek vannak az erős paprikával, a kávéval, a teákkal kapcsolatban?

– Milyen egy igazi energiaital?

– Hogyan fő, sül meg egy étel? Milyen folyamatok játszódnak le eközben? Ezeknek mi lesz a következménye?

– Melyik a leginkább tápanyagkímélőbb főzési eljárás?


Gondoskodj a szükséges napi multivitaminodról!

Ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünkért, a szervezetünknek biztosítani kell a megfelelő tápanyag-ellátottságot. Már korábban írtunk arról, hogy ma már miért kell a rendszeres vitaminpótlás. Ezt a cikket ide kattintva olvashatod el!

Így ma már nem kérdés, hogyha valaki valóban tenni akar saját magáért, akkor a speciális svéd folyékony multivitaminok nélkülözhetetlenek lesznek számára.

A Vitalissimo webáruház kínálatában éppen ezért szerepelnek a kipróbált és már bizonyított folyékony multivitamin- és kollagéntermékek!

Ezekben nemcsak vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek vannak, hanem bioaktív összetevők, különféle aminosavak is az összetétel részei. Csupán egyetlen, könnyen bevehető adag biztosítja a napi szükségletet!



Címkép: Mtva Archivum Ipar Repcelaki Sajtgyár + Bern kanton címere

Szabados Pál
Szabados Pálhttps://www.testszerviztudastar.hu/
Küldetésem az életmódváltással és táplálkozással kapcsolatos igényes, tudományosan megalapozott, ismeretterjesztő művek írása. Könyveim állandó szaklektora kiváló mentorom, Dr. Kricsfalvi Péter belgyógyász főorvos és természetgyógyász, akit 2007-ben Batthyány-Strattmann László-díj tüntettek ki életművéért. A személyes sorsom alakulása, és az összegyűjtött tapasztalataim is arra ösztönöznek, hogy tovább folytassam ezt a munkát, és folyamatosan növeljem a tudásomat az emberi test működésével, az életmóddal és a különféle étrenddel és más, ide kapcsolódó ismeretek megszerzésével. Ezt a folyamatosan bővülő tudásomat nagy örömmel osztom meg a műveim iránt érdeklődőkkel.

Kapcsolódó cikkek

Maradj velünk

206RajongókTetszik
- Hirdetés -

Legfrissebb cikkek